Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς

Ο όρος πολιτισμική κληρονομιά περιλαμβάνει τον απτό πολιτισμό (όπως κτίρια μνημεία τοπία βιβλία......) τον άυλο πολιτισμό  (όπως λαογραφία παραδόσεις γλώσσα και γνώσεις) και τη φυσική κληρονομιά που περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά τοπία και τη βιοποικιλότητα.
Οι παλαιότερες γενιές παραδίδουμε στις νεότερες την πολιτισμική μας κληρονομιά και αυτές οφείλουν να τη διατηρήσουν ζωντανή μιας και μέσα από  αυτή θα διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα.
Θα διατηρήσουμε τα στοιχεία αυτά που θα μας προσδώσουν εθνική υπόσταση θα μας προσδιορίσουν εθνικά.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της συνύπαρξης σε μια κοινωνία που αποτελείται από ποικίλες κοινωνικές ομάδες με διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά στοιχεία είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε το παρελθόν αν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν νέο πολιτισμό που θα περιλαμβάνει τον πλούτο όλων των ιστοριών και των λαών.
Τοποθετούμε λοιπόν  κι εμείς ως εκπαιδευτικοί της προσχολικής αγωγής ένα μικρό μικρό λιθαράκι με την διατήρηση εθίμων.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ταξίδι στην Πασχαλινοχώρα

Είμαστε στο δάσος της Πασχαλινοχώρας. Οι χωρικοί πιστεύουν πως μια κακιά μάγισσα ζει στο δάσος τους και κάθε χρόνο το Πάσχα ξυπνάει για να κλέψει όλες τις λαμπάδες και  τα κόκκινα αυγά. Ζει σε ένα τεράστιο πηγάδι.
Φτιάξαμε ένα τεράστιο πηγάδι από πλάκες αφρώδους υλικού και μέσα εκεί κλείσαμε τη μάγισσα με το ταμπουρίνο, το μουσικό της όργανο.
Τα υπόλοιπα παιδιά της παρέας τραγουδούν σε κύκλο γύρω από το πηγάδι
Μάγισσα μάγισσα βγες απ' το πηγάδι.
Η μάγισσα καλά κρυμμένη περιμένει να τελειώσουν τα παιδιά και απαντά χτυπώντας το ταμπουρίνο της : ω! ω! ω! σε λίγο θε να βγω κι αν θα βγω και θα με δείτε τότε θα με φοβηθείτε ω! ω! ω! σε λίγο θε να βγω.
Όσο η μάγισσα τραγουδά τα λόγια τα παιδιά κάνουν πως τραβούν σκοινιά για να ανεβάσουν τη μάγισσα από το πηγάδι.
Μόλις η μάγισσα φανερωθεί τα παιδιά απαντούν:
Μάγισσα πλησίασε κοντά. Μάγισσα δε σε φοβάμαι πια.
Καθώς τα παιδιά τραγουδούν πλησιάζουν τη μάγισσα την ακουμπούν και τη σπρώχνουν απαλά στο πηγάδι.
Τη μουσική μπορείτε να την ακούσετε πιο κάτω.


Εμείς παίξαμε και ακουστικά παιχνίδια αναγνώρισης της μουσική εναλλαγής στην ένταση απόδοσης του τραγουδιού .....Σκοπός βασικός αυτών των παιχνιδιών είναι η συγκέντρωση των παιδιών μιας και συνδυάζονται και με οπτικά σήματα από τη Νηπιαγωγό Δηλαδή τα χέρια γροθιά στο ύψος του στήθους σημαίνει απόλυτη ησυχία. Παλάμες ανοικτές στο ύψος του στήθους σημαίνει τραγουδώ κανονικά, χέρια χαμηλά ψιθυριστά, χέρια ψηλά δυνατά. Όταν τα χέρια κινούνται από κάτω προς τα πάνω η ένταση της φωνής αυξάνεται σταδιακά. Όταν τα χέρια κινούνται από ψηλά προς χαμηλά ελαττώνεται η ένταση της φωνής.
Ευχαριστώ πολύ την  Χρυσαφένια Βρακά μουσικό εκπαιδεύτρια της μουσικής ομάδας του συλλόγου δασκάλων και Νηπιαγωγών Εύβοιας για το υλικό και τις ιδέες που επί δύο ολόκληρα χρόνια προσφέρει στα λιγοστά μέλη της ομάδας.

Το καλάθι του Λάζαρου και τα Λαζαράκια

Τα παιδιά ανυπόμονα καταφθάνουν στο σχολείο κρατώντας από ένα μπουκέτο λουλούδια. Η τάξη πλημμυρίζει  από το άρωμα των τριαντάφυλλων των κρίνων. Τα παιδιά  ρωτούν "Σήμερα κυρία θα φτιάξουμε τα Λαζαράκια και θα στολίσουμε το καλάθι;" η καταφατική απάντηση η δική μου  κάνει τα παιδιά  να χοροπηδούν και να ζητωκραυγάζουν.


 Σε λίγο η κυρία Δήμητρα η γυναίκα του φούρναρη Μπάμπη Κονανά χτυπά το κουδούνι και μας φέρνει τις λαμαρίνες και το ζυμάρι. Η άφιξή της μεγαλώνει την ανυπομονησία των παιδιών. Περιμένουν υπομονετικά στην παρεούλα για να πλύνουν χέρια και να αρχίσουν να πλάθουν το λαζαράκι.
Τα λουλούδια που τα παιδιά το πρωί  έφεραν στο σχολείο χρησιμοποιήθηκαν για να στολίσουν το καλάθι που αύριο θα μας συνοδέψει στη βόλτα με τα παιδιά που με τις μελωδικές τους φωνές θα μεταφέρουν  το μήνυμα για την Ανάσταση του Λαζάρου σε κάποιες από τις γειτονιές του χωριού μας.



Συνάδελφοι, παιδιά και του χρόνου

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Απορίες παιδιών 1ο και 2ο μέρος

Αφού κάναμε την καθημερινή μας ρουτίνα έπιασα το βιβλίο για να συνεχίσουμε σχετικά με το Χριστό. Κάποιο παιδάκι σήκωσε το χέρι του λέγοντας κυρία ο μπαμπάς μου μου είπε να μου εξηγήσεις Τι είναι ο ορθόδοξος χριστιανός και τι είναι ο καθολικός χριστιανός; Πρώτη μου σκέψη είναι να προσφέρω μία έτοιμη πληροφορία στο παιδί και να συνεχίσω κανονικά το πρόγραμμα μου όπως το είχα σχεδιάσει. Γρήγορα όμως την απέκλεισα γιατί γνωρίζω ότι η σκέτη πληροφορία δε θα λύσει την απορία του παιδιού.
Γρήγορα γρήγορα αποφάσισα να κάνω μία γρήγορη διερεύνηση σχετικά με το τι γνωρίζουν τα παιδιά.
Η ερώτηση που στριφογύρισε στο μυαλό μου ήταν: έχετε ξανακούσει κάποια από τις κάποια από τις λέξεις που μας είπε το παιδί και γράψαμε και στον πίνακα;
Ναι κυρία εγώ γνωρίζω τη λέξη χριστιανός.
Τι νομίζετε πως σημαίνει η λέξη χριστιανός;
Είναι ένας άνθρωπος που το όνομά του είναι χριστιανός.
Είναι αυτός που πιστεύει στο Χριστό.
Είναι αυτός που περιμένει να σταματήσουν τα αυτοκίνητα στα φανάρια να σταματήσουν και τότε πλησιάζουν και λένε έχετε κάτι να μου δώσετε;
Είναι αυτός που δεν έχει σπίτι.
Είναι αυτός που δεν έχει ρούχα.
Είναι αυτός που πιστεύει στο θεό.
Είναι αυτός που περιμένει από εμάς να του δώσουμε κάτι.
Είναι αυτός που του λένε να κάνει κάτι αλλά αυτός δεν το κάνει.
Εγώ συμφωνώ με τη ......................ήταν το παιδί που είχε μιλήσει προηγουμένως και είχε καταγραφεί η απάντηση από εμένα στον πίνακα.
Θέλω να μου πεις τι είπε η φίλη σου και επειδή γνώριζα ότι το συγκεκριμένο παιδί έχει την ευχέρεια να διαβάσει τη γραπτή απάντηση στάθηκα στη μέση του πίνακα κρύβοντας το κυριότερο μέρος της πρότασης.
Χριστιανός είναι αυτός που.....................................................Κυρία μπορείς να φύγεις από τη μέση για να διαβάσω και το υπόλοιπο; Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να μετακινηθώ γιατί με πονάει το πόδι μου και θα ήθελα τη δική σου γνώμη γιατί είναι πολύ όμορφο να μπορούμε να λέμε και να υποστηρίζουμε τη γνώμη μας.
Σταματά για λίγο σκέφτεται και συνεχίζει που μπορεί να δώσει σε κάποιον κάτι.
Όλες οι απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά με εξέπληξαν μια και προσδιορίζουν  κυριολεκτικά την έννοια χριστιανός αλλά και τον τρόπο με τον οποίον εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε τη λέξη θέλοντας να δείξουμε τη δυσφορία μας ή τη συμπάθειά μας σε κάποιους ανθρώπους.( Η σκέψη μου έτρεξε στη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιείται η λέξη αυτή στις δύσκολες μέρες που διανύουμε). Εκείνο πάντως για το οποίο ήταν σίγουρα είναι, ότι ο χριστιανός είναι άνθρωπος.
Επόμενη διερεύνηση ήταν σε προσωπικό επίπεδο για το κάθε παιδί.
Εσείς είστε χριστιανοί ή δεν είστε; Κάποια έλεγαν όχι κάποια έλεγαν ναι άλλα ήταν μπερδεμένα.
Έχουμε κάνει μία συμφωνία εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι δεν απαντάμε με μία μόνο λέξη αλλά και όταν υποστηρίζουμε το όχι ή το ναι θα πρέπει πάντα να λέμε και το γιατί.
Ένα ένα παιδάκι έπρεπε να τοποθετηθεί.
Εγώ είμαι χριστιανός γιατί πιστεύω στο θεό.
Εγώ δεν είμαι χριστιανός γιατί οι χριστιανοί δεν έχουν χρήματα κι εγώ έχω.
Εγώ δεν είμαι χριστιανός γιατί έχω σπίτι ενώ αυτοί δεν έχουν.
Εγώ είμαι γιατί πιστεύω στο θεό.
Επειδή εγώ δεν είμαι χριστιανός δε σημαίνει ότι δεν πιστεύω στο θεό.
Είμαι χριστιανός γιατί πιστεύω στο θεό γιατί αυτός μας έφτιαξε και μας αγαπάει.
Κάθε φορά όμως που κάποιο παιδί έκανε την τοποθέτησή του ακουγόταν και η φωνή του παιδιού που είχε τοποθετήσει το αρχικό μας ερώτημα. Μα χριστιανός είναι αυτός που πιστεύει στο Χριστό.
Κλείσαμε λέγοντας πως χριστιανός είναι αυτός που πιστεύει στο Χριστό, γιατί η ώρα ήταν περασμένη και τα παιδιά άρχισαν να διαμαρτύρονται πως πεινούν αλλά και με την υπόσχεση πως αύριο θα φέρω φωτογραφίες να μελετήσουμε από εκκλησίες ορθόδοξες και καθολικές για να δούμε πώς είναι μέσα και να μελετήσουμε διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα στις δύο εκκλησίες.
Την επόμενη μέρα ζήτησα από τα παιδιά να μου πουν πολύ γρήγορα γιατί συζητήσαμε χθες.
Αυτά απάντησαν συζητήσαμε για το αν είμαστε χριστιανοί ή όχι.
Τελικά καταλήξαμε κάπου;
Η τοποθέτηση των παιδιών ήταν : "Είμαστε χριστιανοί γιατί έχουμε βαφτιστεί και φοράμε σταυρό και πιστεύουμε στο θεό."
Στη συνέχεια μελετήσαμε  μέσα από εικόνες τις εκκλησίες των καθολικών και τις εκκλησίες των ορθοδόξων προσπαθώντας να βρούμε ομοιότητες  ή διαφορές.

Βλέποντας τις εικόνες τα παιδιά παρατήρησαν πως υπάρχει ένα τραπέζι . Στη δική μας την εκκλησία δεν υπάρχει τραπέζι κυρία.
Θέλω λίγο να σκεφτείτε τι βρίσκεται πίσω από την ωραία πύλη εκεί που παπάς ακουμπάει το ευαγγέλιο φτιάχνει τη θεία κοινωνία. Τα παιδιά όμως δεν μπορούσαν να εστιάσουν στην Αγία Τράπεζα μιας και είναι σκεπασμένη μέχρι κάτω με το κάλυμμα.
Παρατήρησαν πως δεν υπάρχουν αγιογραφίες στους τοίχους και πως δεν υπάρχει η ωραία πύλη και οι πόρτες οι άλλες που είναι ζωγραφισμένες.


Τα παιδιά εντόπισαν πολλές διαφορές εξωτερικά με τους δικούς μας ναούς.
Στο σημείο αυτό επισκεφτήκαμε τη δική μας εκκλησία που βρίσκεται στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου και συγκρίναμε την εικόνα και διαπίστωσαν κι από κοντά όλες τις διαφορές.
Κοιτάξαμε και το εσωτερικό της εκκλησίας για να μπορέσουν να συγκρίνουν.

Συγκρίναμε τα άμφια των ιερωμένων
Τα παιδιά εντόπισαν διαφορές στο χρώμα στο καπέλο
Είδαμε εικόνες του πάπα και εξηγήσαμε ποιος είναι
Στα παιδιά εντύπωση έκανε η λέξη αρχηγό που χρησιμοποίησα για να προσδιορίσω την έννοια πάπας. Κυρία εμείς δεν έχουμε αρχηγό;
Τους εξήγησα πως αρχηγό της δικής μας εκκλησίας είναι ο Θεός και πως υπάρχει κάποιος ο πατριάρχης που δίνει οδηγίες για το πως θα γίνονται οι λειτουργίες.
Νομίζω πως μέσα από τις συγκρίσεις κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα για τις διαφορές μεταξύ των 2 θρησκειών.



Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης Καραγκιόζη μαζί με το δημοτικό σχολείο Αφρατίου

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου παρακολουθήσαμε μαζί με τα παιδιά του που φοιτούν τη θεατρική παράσταση του Καραγκιόζη. Τα παιδιά υποδέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού και τους έδειξαν τις θέσεις τους.
 Αγαπημένες φιγούρες και πρωταγωνιστές του θεάτρου σκιών ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης άσπονδοι φίλοι μας διασκέδασαν για μία ώρα

 Τα παιδιά παρακολουθούν γελούν τον Καραγκιόζη μάγειρα
Ένα πολύ μικρό απόσπασμα από την παράσταση που παρακολουθήσαμε




Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Διερεύνηση των γνώσεων των νηπίων για το Πάσχα αλλά και για τη σημασία της λέξεως Θαύμα

Μιας και βρισκόμαστε στην περίοδο πριν το Πάσχα μελετάμε την πολύ σημαντική γιορτή της Ορθοδοξίας μαθαίνοντας για το έργο και τη ζωή του Χριστού στο διάστημα που έζησε στη γη ως Άνθρωπος. 
Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να διαβάσετε τα όσα γνωρίζουν τα παιδιά για το Πάσχα κάθε ιδέα τους καταγραφόταν από τη Νηπιαγωγό στον πίνακα.

Χρησιμοποιώντας ως εποπτικό μέσο διδασκαλίας τη Βίβλο μιλήσαμε για κάποια από τα θαύματα που έκανε ο Χριστός.
Πριν όμως από αυτό θέλησα να ακούσω τη γνώμη των παιδιών σχετικά με τη σημασία της λέξης θαύμα.Προσπάθησα να μάθω το πως αντιλαμβάνονται τα παιδιά τη λέξη θαύμα
Σύμφωνα με το λεξικό θαύμα είναι κάθε υπερφυσικό φαινόμενο που δεν εξηγείται με τη λογική και αποδίδεται συνήθως σε θεϊκή επέμβαση. Καθετί το υπέροχο αντικείμενο θαυμασμού
Παιδιά θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει Θαύμα;
Αυτό που υποστήριξαν τα παιδιά ήταν: ότι το θαύμα είναι κάτι μοναδικό, κάτι συναρπαστικό.
Θέλοντας να διερευνήσω λίγο περισσότερο τη άποψη αυτή ρώτησα τα παιδιά: Θαύματα μπορούν να κάνουν όλοι;
19 από τα 20 παιδιά υποστήριξαν ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα και μόνο ένα υποστήριξε ότι θαύματα μπορεί να κάνει μόνο ο θεός.
Θέλησα λοιπόν να μάθω αν αυτά έχουν κατορθώσει να κάνουν κάποια θαύματα και ποια είναι αυτά.
Κυρία εγώ δεν μπορούσα να σκαρφαλώσω σε ένα δεντδρόσπιτο γιατί πάντα έπεφτα. 
Συγγνώμη αλλά δεν κατάλαβα το θαύμα.
Κυρία το θαύμα είναι ότι κάποια στιγμή το κατόρθωσα χωρίς να χτυπήσω. Δεν είναι ένα θαύμα το ότι τα κατάφερα;
Δηλαδή θέλεις να πεις ότι όταν δοκιμάζουμε κάτι που μας δυσκολεύει πολύ και στο τέλος το κατορθώνουμε αυτό είναι ένα θαύμα;
Ναι.
Κυρία έχω κάνει κι εγώ ένα θαύμα.
Θέλεις να μας πεις γι αυτό;
Κατόρθωσα κι εμφάνισα μέσα από το αυτί μου ένα δαχτυλίδι και το πρόσφερα σε μια κυρία.
Κυρία να πω και για το δικό μου;
Έκλεισα τα μάτια μου με ένα μαντήλι πήρα τους μαρκαδόρους μου και μπόρεσα να ζωγραφίσω όπως ζωγραφίζω και με ανοικτά μάτια.
Μέσα από τη συνεχή επικοινωνία με τα παιδιά σχετικά με τη σημασία της λέξης εκείνο που αντιλήφθηκα ότι τα παιδιά θεωρούν θαύμα τη συνεχή προσπάθεια τους μέχρι να κατορθώσουν να πετύχουν αυτό για το οποίο μοχθούσαν, γιατί όλα τα παιδιά επεσήμαναν τη συνεχή προσπάθειά τους μέχρι να κατορθώσουν αυτό που είχαν από την αρχή στοχεύσει.
Γοητευτικός και μαγευτικός ο κόσμος σκέψης των νηπίων.