Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Σκέψεις των παιδιών για το βίντεο που παρακολουθήσαμε

Τα παιδιά παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι  στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, να μετακινηθούν παράγουν καυσαέρια που μολύνουν τον αέρα και το περιβάλλον.
Τους ζητήσαμε να σκεφθούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και πρότειναν να μετακινούνται με ποδήλατο ή πατίνι, να περπατούν αντί να οδηγούν αυτοκίνητο και να χρησιμοποιούν τη συγκοινωνία δ.λ.δ το τρένο, το λεωφορείο, το αεροπλάνο, το πλοίο.... 
Επίσης είπαν πως αντί να ανάβουμε το τζάκι και το καλοριφέρ με το λίγο κρύο να φορούν στο σπίτι τους μία ζακέτα, να σκεπαστούν με μία κουβέρτα όταν κάθονται στον καναπέ, να στρώσουν τα χαλιά και  δε θα υπάρχουν τόσα καυσαέρια. 
Ο αέρας που είναι γεμάτος καυσαέρια είναι βρώμικος μυρίζει άσχημα και αναπνέοντας τον θα γεμίσει με βρώμα και ο οργανισμός μας.
Όταν οι άνθρωποι ξοδεύουν το νερό αφήνοντας τη βρύση να τρέψει δυνατά πολλή ώρα τότε το νερό θα τελειώσει και εμείς θα διψάμε, τα ζώα διψάνε, τα φυτά μαραίνονται και δε θα έχουμε φαγητό ,καθαρό αέρα, οξυγόνο...
Το νερό δε θα λιγοστέψει αν όταν πλένουμε τις βεράντες αντί για το λάστιχο χρησιμοποιούμε τον κουβά, όταν κάνουμε μπάνιο ανοιγοκλείνουμε τη βρύση όταν χρειαζόμαστε νερό, όταν βάζουμε πλυντήριο με πολλά ρούχα κι όχι με ένα, όταν χρησιμοποιούμε πλυντήριο πιάτων και είναι γεμάτο.
Ανακαλύπτουμε συσκευές που λειτουργούν με ρεύμα και προσπαθούμε να δούμε πως μπορούμε να ελαττώσουμε την κατανάλωση ενέργειας. 
Τα παιδιά παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι παράγουν πολλά σκουπίδια και αυτά επιβαρύνουν το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μολύνουν το νερό. Επίσης ψαρεύουν όλα τα ψάρια με αποτέλεσμα οι θάλασσες να νεκρώνουν και ταυτόχρονα να εξαφανίζονται και επαγγέλματα όπως αυτό του ψαρά ή αυτό του πωλητή ψαριών.
Μία άλλη σκέψη των παιδιών ήταν να ανακυκλώνουμε. Όταν όμως ρωτήσαμε τι ακριβώς σημαίνει ανακύκλωση δεν μπορούσαν να μας εξηγήσουν. Τους προτείναμε λοιπόν να συζητήσουν με τους γονείς τους σχετικά με την ανακύκλωση και να το συζητήσουμε την επόμενη μέρα αλλά και να φέρουν στο σχολείο άχρηστα αντικείμενα που πετάμε στην ανακύκλωση για να δούμε πως μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε.
 Επίσης παρατήρησαν ότι ψαρεύουν σχεδόν  όλα τα ψάρια με αποτέλεσμα οι θάλασσες να νεκρώνουν και ταυτόχρονα να εξαφανίζονται και επαγγέλματα όπως αυτό του ψαρά ή αυτό του πωλητή ψαριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου