Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Φτάνουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς και πυρετώδεις προετοιμασίες σε όλα τα νηπιαγωγεία. Τακτοποίηση των συρταριών, φάκελοι, κατασκευές, προετοιμασία για τη γιορτή και πολλά άλλα.
Τραγούδια χορός μία γενικά πολύ εύθυμη κατάσταση.


Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ένας από τους τομείς του νέου αναλυτικού προγράμματος που ενθουσιάζει τα παιδιά είναι οι φυσικές επιστήμες. Στο πλαίσιο της ενότητας αυτής, ασχοληθήκαμε με τους μαγνήτες. Εκείνο που θέλαμε να ανακαλύψουμε ήταν αν οι μαγνήτες μπορούν να έλκουν όλα τα αντικείμενα. Τα παιδιά μοιράστηκαν σε ομάδες κι άρχισαν να πειραματίζονται. Κάθε ομάδα είχε στη διάθεσή της 2 μαγνήτες και διάφορα αντικείμενα για να πειραματιστεί. Τα αντικείμενα των ομάδων ήταν λαστιχάκια, ξύλο, κέρματα, καρφίτσες, μακαρόνια και γαντζάκια..

Τα παιδιά πειραματίστηκαν με τα αντικείμενα και στη συνέχεια σαν ομάδες ανακοίνωναν τα αποτελέσματά τους. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του πειραματισμού διαπίστωσαν πως και οι μαγνήτες κολλούσαν μεταξύ τους.  (θα έπρεπε να είχα τόσους μαγνήτες όσους και τα παιδιά και κάποιοι από τους μαγνήτες να είχαν σημειωμένο το θετικό και τον αρνητικό πόλο) Αυτά καταγράφηκαν στον πίνακα όπως βλέπετε παρακάτω: 

Κατόπιν έλεγχαν αν αυτό που έλεγαν είναι αληθές και ανάλογα διόρθωναν και στον πίνακα.




















Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Αποφάσισαν να ζωγραφίσουν την άνοιξη και κάθε ομάδα να βάλει στο χαρτί τα δικά της έντομα. Επειδή καβαλέτα στο νηπιαγωγείο μας δεν έχουμε γυρίσαμε τα τραπέζια και τα μεταμορφώσαμε σε καβαλέτα. Στην αλλαγή αυτή τα παιδιά έλεγαν πως τώρα είμαστε πραγματικοί ζωγράφοι.
- Παιδιά γιατί λέτε πως τώρα είστε πραγματικοί ζωγράφοι;
- Οι ζωγράφοι κυρία δεν έχουν τα καβαλέτα;
Τα παιδικά έργα με γοητεύουν πάντα. Έχουν μία μοναδική μαγεία. Μία μαγεία που σε κάνει να αισθάνεσαι και πάλι παιδί.
Τα παιδιά έφεραν πληροφορίες σχετικά με την ακοή των εντόμων και ανακοίνωσαν στην τάξη ότι τα έντομα ακούν με τις κεραίες τους. Μπήκαμε στο διαδίκτυο για να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία και ταυτόχρονα παρατηρήσαμε και άλλα έντομα που είχαν τον ακουστικό πόρο στην κλείδωση των ποδιών. Στη συνέχεια άρχισαν να παρατηρούν πως ότι έχουν από τη μία πλευρά τα έντομα το έχουν κι από την άλλη. 
Από αυτή την παρατήρηση των παιδιών περάσαμε στη συμμετρία.
Αρχικά ζήτησα από τα παιδιά να συμπληρώσουν τη μισή πεταλούδα που είχα σχηματίσει στον πίνακα κάτι που τα δυσκόλεψε πάρα πολύ, μια και για εμάς ακόμη είναι πολύ δύσκολο να φτιάξουμε συμμετρικό το άλλο μισό. Με συζήτηση αποφάσισαν να μη δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο μέγεθος και να προχωρήσουν στην τοποθέτηση των σχημάτων που παρατηρούσαν στα φτερά της.
Τα παιδιά όμως απλώς τοποθετούσαν δικά τους σχήματα χωρίς να παρατηρούν αυτά που ήδη υπήρχαν στο μισό της πεταλούδας. 
- Παιδιά, τι νομίζετε είναι μια ολόκληρη πεταλούδα ή είναι δύο μισές;
- Είναι μία ολόκληρη.
- Για κοιτάχτε τις εικόνες που έχουμε μπροστά μας; Τι παρατηρείται;
Καταμέτρησαν τα πόδια τα φτερά, τα σχήματα και άρχισαν να λένε πως ότι σχήματα έχει από τη μία πλευρά έχει κι από την άλλη.
- Για παρατηρείστε τώρα την πεταλούδα που έχουμε στον πίνακα είναι μία ή δύο μισές;
Αμέσως εντόπισαν τις διαφορές και έφτιαξαν τα σχήματα που έβλεπαν και στην άλλη μεριά.
Επόμενο βήμα να εξετάσουμε στην τάξη αν έχουμε συμμετρία σε διάφορα αντικείμενα
Τα παιδιά εκεί που δεν υπήρχε άξονας συμμετρίας πρότειναν διαφορετική τοποθέτηση της κορδέλας για να μπορούν να έχουν και από τη μία και από την άλλη πλευρά τα ίδια.

Τα παιδιά συμπληρώνουν διατηρώντας ή όχι την προϋπόθεση που από την αρχή έθεσαν (τους ρόμβους επειδή δεν μπορούμε να τους κόψουμε θα πούμε πως υπάρχει ολόκληρο. Κάποια παιδιά όμως συμπλήρωσαν το σώμα για να γίνει συμμετρικό εμφανέστατο)

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014


Τα παιδιά σε ομάδες μελετούν τα έντομα και στη συνέχεια αποτυπώσαμε στον πίνακα τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει μετά από την προσεκτική παρατήρηση. 
Κάποια στιγμή τα παιδιά διαφώνησαν σχετικά με το όνομα ενός εντόμου κι άρχισαν να λένε :
- Είναι καβούρι γιατί έχει δαγκάνες.
- Τα καβούρια όμως είναι κόκκινα, έχω δει στη θάλασσα.Αυτό δεν είναι καβούρι
- Κι εγώ έχω δει και  τα καβούρια έχουν δαγκάνες όπως κι αυτό εδώ.
Καθώς κατέγραφα τα όσα τα παιδιά έλεγαν από κάποιο παιδί τέθηκε το ερώτημα αν τα έντομα έχουν αυτιά.
- Έχουν γιατί  έχω παρατηρήσει πως ακούν και άμα κάνεις θόρυβο αυτά φεύγουν μακριά
- Όχι δεν έχουν αυτιά σαν τα δικά μας. Ακούν με τις κεραίες τους.
Κάτι άλλο που προβλημάτισε τα παιδιά είναι αν τα έντομα έχουν κόκαλα, καρδιά.... Παραλλήλιζαν συνεχώς με το ανθρώπινο σώμα.


Η ημέρα μας τελείωσε με την υπόσχεση των παιδιών πως θα ρωτήσουν τους γονείς τους σχετικά με τα όσα προέκυψαν από τη μελέτη των εντόμων και τα οποία προανέφερα. Κάποιο είπε πως θα ψάξει μόνο του στο διαδίκτυο.


Κυριακή 11 Μαΐου 2014


Την Παρασκευή ήταν και η τελευταία μέρα που ασχοληθήκαμε με το Θέμα μητέρα. Κλείσαμε την ενότητα αυτή παρατηρώντας τους πίνακες ζωγραφικής. Τα παιδιά περιέγραψαν τι έβλεπαν στην εικόνα, τα χρώματα που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος καθώς και  το θέμα του πίνακα.

Τέλος ζήτησα από τα παιδιά να μιλήσουν για τη μητέρα τους και εγώ τα μαγνητοφωνούσα. Εκείνο που πάντα μου αρέσει είναι ο τρόπος που τα παιδιά βλέπουν τη μαμά τους. Είναι εντελώς αντίθετος από αυτό που βλέπει ο ενήλικας.
Όταν τα παιδιά άρχισαν να περιγράφουν τη μητέρα τους τα περισσότερα έμειναν στα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Κάποια όμως περιέγραψαν και πράγματα που αρέσει στη μητέρα τους να κάνει. Σχεδόν κανένα παιδί δεν μίλησε για πράγματα που έκανε μαζί με τη μητέρα τους αλλά όλα είχαν να πουν για τις δουλειές που κάνει η μαμά καθημερινά.


Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Για τη μητέρα

Ποιος μας κράταγε αλήθεια 9 μήνες στην κοιλιά;
Ποιος μας γέννησε με πόνους μας αγκάλιαζε μωρά;
Ποιος μας φρόντιζε μ' αγάπη στο πλευρό μας ξενυχτούσε;
Ποιος στη λύπη στη χαρά μας έκλαιγε και μας γελούσε;
Κι ύστερα από χρόνια πάλι στο σχολειό πρώτη φορά,
μας πηγαίνει μ΄αγωνία και με ρούχα καθαρά;
Σ΄όλα τα ποιος θα απαντήσω γιατί ξέρω βρε παιδιά
όλ' αυτά και πολλά άλλα γίνονται απ' τη μαμά.
Γι' αυτό κι εγώ απ' την καρδιά μου θα την ευχαριστήσω,
και στη γιορτή της σήμερα ευχές θα της χαρίσω.
Σου εύχομαι μανούλα μου να ζεις σαν τα βουνά,  
και πάντα στη ζωή σου να ζεις με τη χαρά.
Κι ευτυχισμένη να ' σαι να γίνεις και γριούλα
θα σ' αγαπάω πάντα γλυκιά ζεστή μανούλα.

Αφού μελετήσαμε το ποίημα τα παιδιά αποφάσισαν να φτιάξουν μία κάρτα για τη γιορτή της μητέρας. Ψάξαμε μαζί στο διαδίκτυο σε διάφορες σελίδες κατασκευών και επέλεξαν την πιο κάτω που τη βρήκαν στη σελίδα krokotac.

Αποφάσισαν μάλιστα να κολλήσουν στο εσωτερικό το ποίημα το οποίο μελετήσαμε για να κάνουν το δώρο τους στη μητέρα.


Μαμάδες................ τόσο διαφορετικές, μα τόσο ίδιες!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ένα τόσο ενδιαφέρον βιβλίο φτιαγμένο από μαθητές του δημοτικού που μιλούν για τις μαμάδες τους.
Σου κεντρίζει το ενδιαφέρον καθώς μέσα από τα παιδικά μάτια μαθαίνουμε το πως αντιλαμβάνονται τα παιδιά την εικόνα της μητέρας. Γοητευτήκαμε από τον τρόπο με τον οποίο κάθε παιδί μιλούσε για τη μητέρα του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την υπερασπιζόταν.
κάνε κλικ στην εικόνα για ανάγνωση online
Πατήστε στην πιο κάτω διεύθυνση για να μπορέσετε να διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας το βιβλίο.
http://www.diapolis.auth.gr/diapolis_files/drasi9/index/47.pdf


Τι πιο φυσικό να ζητήσουμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τη μητέρα τους και να μας μιλήσουν για αυτή. Όλα τα παιδιά ακόμη κι αυτά που δεν τους αρέσει να ζωγραφίζουν ή δεν έχουν εμφανίσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στη ζωγραφιά τους έκαναν τη δική τους αξιόλογη προσπάθεια και τα κατάφεραν. Κατόπιν κρατώντας τη ζωγραφιά τους μιλούσαν για τη μητέρα τους

Αυτό που έμεινε μετά την καταγραφή των όσων έλεγαν τα νήπια ήταν πως κάθε μαμά είναι μια σούπερ- ηρωίδα, που ανταποκρίνεται με μεγάλη επιτυχία σε κάθε της ρόλο, αλλά έχοντας χάσει το πολύ όμορφο κομμάτι της τρυφερότητας ;










Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ-παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου


Ξεκινήσαμε την ημέρα με ένα video από το you tube με την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου από το cd "Αν όλα τα παιδιά της γης" , που συνοδευόταν από εικόνες πολύ προσεχτικά επιλεγμένες οι οποίες υποστήριζαν τον ποιητικό λόγο που σαν αηδόνια κελαηδούσαν τα παιδιά της χορωδίας.
Πολλά παιδιά συγκινήθηκαν αλλά και εντόπισαν πως ήταν ένα τραγούδι αφιερωμένο στη μητέρα, ένα Θαύμα όπως το χαρακτήρισε ένα νήπιο.


Τα παιδιά πρότειναν να αποτυπώσουμε όλες τις λέξεις που μιλούν για τη μαμά. Εντύπωση προκάλεσε ότι ένα αλλόγλωσσο παιδί είπε πως τη μαμά του τη φωνάζει mam. 
- Καλέ εμείς εδώ λέμε μαμ στα μωρά για να φάνε.
- Εγώ όμως έτσι φωνάζω τη μαμά μου.
- Κι εγώ κυρία κάποιες φορές τη φωνάζω μάμυ.
Τα παιδιά πρότειναν και κατέγραψαν 12 λέξεις που αποτυπώνουν την ιδιότητα της μητέρας.
Παρότρυνα τα παιδιά να ψάξουν μήπως αυτό συμβαίνει και γι΄άλλες λέξεις, όμως όσες προσπάθειες και να έκαναν χρησιμοποιώντας και τα υποκοριστικά των λέξεων και τα μεγεθυντικά δεν έφτασαν σε σε πληθυσμό λέξεων μεγαλύτερο από πέντε λέξεις.
- Γιατί νομίζετε ότι  συμβαίνει αυτό;
Με μάγεψε η απάντηση ενός πολύ ώριμου νηπίου " Μα γιατί η μαμά είναι ένα θαύμα"

Κάπου εδώ τελείωσε για σήμερα η επεξεργασία του θέματος. Η συνέχεια την επόμενη ημέρα όπου θα μελετήσουμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη μητέρα






Αποφασίσαμε με τα παιδιά να φτιάξουμε στο Νηπιαγωγείο το δικό μας πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Βγήκαμε από το χώρο του σχολείου και επισκεφθήκαμε τους αγρούς για να μαζέψουμε λουλούδια για την κατασκευή των στεφανιών. Μάζεψαν αγριολούλουδα  και οι κάτοικοι πρόσφεραν στα παιδιά λουλούδια από τις γλάστρες τους για να μπορέσουμε στο σχολείο να φτιάξουμε τα δικά μας στεφάνια.