Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η Κυρά Σαρακοστή

Η Κυρά Σαρακοστή                       Στο κεφάλι της φορούσαν          Και τις μέρες τις μετρούσαν
 που 'ναι έθιμο παλιό                     για στολίδι ένα σταυρό               με τα πόδια της τα εφτά
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν         και το στόμα της ξεχνούσαν       κόβαν ένα τη βδομάδα
 με αλεύρι και νερό                       γιατί νήστευε καιρό                     μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά




















Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

1nip

Με λίγα λόγια η ιστορία:
Ο Αρλεκίνος και η δύναμη της φαντασίας, της αγάπης, της αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή... Ένα αγόρι φτωχό, που πιστεύει πως δεν μπορεί να συμμετέχει στο γλέντι της Αποκριάς, μόνο να κοιτάζει από μακριά τους άλλους με τις φανταχτερές και πλούσιες στολές τους, να διασκεδάζουν. Όμως πίσω του στέκει η μητέρα του. Η αγάπη κι η έννοια της για το γιο της, άγρυπνοι φρουροί, θα διώξουν μακριά του τη στενοχώρια. Το μαγικό μπαούλο ανοίγει, τα πολύχρωμα κουρέλια ενώνονται και η μητέρα Φαντασία, χαρίζει στο γιο της, την πιο όμορφη αποκριάτικη στολή.
Αφού η Προσκεκλημένη μας διάβασε στα παιδιά το παραμύθι ο Αρλεκίνος στη συνέχεια έπαιξαν δύο παιχνίδια. Βασισμένα στην ιστορία του Αρλεκίνου.
Αρλεκίνος 
Ένα παιδί φορούσε ένα καπέλο και ήταν ο  Αρλεκίνος. Με συνοδεία απαλής μουσικής τα παιδιά μπορούσαν να περπατούν ελεύθερα στο χώρο και όταν συναντούσαν κάποιον άλλον να τον χαιρετούν αλλά όταν συναντούσαν τον Αρλεκίνο  έπρεπε να τον χαιρετήσουν με τα δύο του χέρια και στη συνέχεια να πιαστούν από πίσω του. Σιγά σιγά φτιαχνόταν ένα πολύ μακρύ τρενάκι και όλοι γίνονταν Αρλεκίνου και χόρευαν στο ρυθμό της μουσικής που συνόδευε το παιχνίδι.
Ψάξε βρες την σερπαντίνα (παραλλαγή του κρυμμένου θησαυρού)
Η μουσικός που φιλοξενούσαμε στο σχολείο έδωσε στα παιδιά από ένα μουσικό όργανο. Εξήγησε στα παιδιά πως θα κρύψει μία σερπαντίνα και πως αν το παιδάκι πλησιάζει την σερπαντίνα πρέπει όλοι να χτυπούν τα μουσικά τους όργανα δυνατά. Αν το παιδί απομακρυνθεί από τη σερπαντίνα πρέπει τα παιδιά να χτυπούν πολύ απαλά τα όργανα.

Παίξαμε παιχνίδια στην αυλή όπως τα μουσικά καπέλα, ντύνω τον κλόουν όσο πιο γρήγορα μπορώ, και ταΐζω τον κλόουν με μπάλες. 

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Μία αγαπημένη συνήθεια των νηπιαγωγών να μεταμφιέζουν τους λιλιπούτειους μαθητές τους τις απόκριες.  Έτσι και φέτος μεταμορφώσαμε τα παιδιά μας σε κουκουβάγιες και παραδείσια πουλιά όπως βλέπουμε στην αρχική σελίδα αλλά και σε πειρατές και πριγκίπισσες της αγάπης με στέμμα και ραβδί στολισμένα με πολύχρωμα πετράδια.
Λίγο δύσκολο το περπάτημα για τους πειρατές μια και το ένα μάτι ήταν κλειστό (μόνο έτσι θα ήμασταν αληθινοί πειρατές) αλλά κατορθώσαμε να τους παραδώσουμε σώους και αβλαβείς στους γονείς τους.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τσικνοπέμπτη η πιο ξεχωριστή μέρα της 2ης εβδομάδας του Τριωδίου, γνωστή ως Κρεατινή, κατά την οποία σύμφωνα με το έθιμο στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της τσίκνας.
Επίσης η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η απαρχή των εκδηλώσεων για την αποκριά, αφού την επόμενη βδομάδα ακολουθούν το καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε γιατί  η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας για την ορθοδοξία.
Έτσι κι εμείς όπως κάθε χρόνο τηρήσαμε το έθιμο μαζί με τα παιδιά μας.
Αρχικά με τα παιδιά κατασκευάσαμε τη συνταγή των κεφτέδων.
Υλικά:                      Εκτέλεση
κιμά                          Ανακατεύουμε τον κιμά, το λάδι, τα αυγά, το ψωμί, το αλατοπίπερο, τον δυόσμο.
δυόσμο                     Μετά πλάθουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε.
ψωμί
λάδι
αλάτι
πιπέρι
αυγά
κρεμμύδι
Απολαύστε το μικρό βίντεο.
Η καταγραφή της συνταγής μας έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψουμε στον τομέα της γραφής και της ανάγνωσης, των μαθηματικών.
Γραφή και ανάγνωση: καταγράψαμε τα υλικά, παίξαμε κρεμάλα προσπαθώντας να βρούμε ένα συστατικό της συνταγής, φτιάξαμε σύνθετες λέξεις ενώνοντας 2 απλές.
Μαθηματικά: καταμετρήσαμε τα υλικά και γράψαμε την ποσότητα αυτών, μοιράσαμε τους κεφτέδες και ο καθένας πήρε από 3.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Χιόνι

Σήμερα η μέρα μας πολύ διαφορετική από τις άλλες. Η εικόνα της φύσης μαγική μια και ντύθηκε στα κατάλευκα. Τα παιδιά μας στην τάξη φωνάζουν χιόνι - χιόνι . Γίνεται το σύνθημά τους.Ζητούν επίμονα να βγούν έξω. Δηλώνουν πως θέλουν να παίξουν χιονοπόλεμο, θέλουν να φτιάξουν χιονόμπαλες , θέλουν να φτιάξουν χιονάνθρωπους. Απογοητεύονται όταν σταματά το χιόνι και ξαναγυρίζουν στη δουλειά τους.
Μετά από λίγο κάποιος φωνάζει : κυρία κοίτα τι ρίχνει έξω και πόσο δυνατά φυσάει. Κάποιος συμπληρώνει είναι χιονοθύελλα. Ντυνόμαστε και βγαίνουμε έξω.
Το χιόνι απαλά ακουμπά στο μπουφάν κι εκείνα το πιάνουν, το μυρίζουν, το δοκιμάζουν. Κρατούν στόματα ανοιχτά και στρέφουν το κεφάλι προς τον ουρανό. θέλουν να δοκιμάσουν πολύ από αυτό το παγωτό. Ξετρελαίνονται. Οι κουκούλες έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και τους προτείνουμε να πάμε επάνω στην αυλή του Δημοτικού συμφωνούν όλα.
Επιστρέφουμε στην τάξη και ρωτάμε
τι νομίζετε πως είναι το χιόνι;
Είναι άσπρο, πέφτει από τον ουρανό.
Είναι πάγος συμπληρώνουν όμως πως είναι πολύ απαλό δεν είναι σκληρό όπως ο πάγος.
Είναι νερό που έχει παγώσει και φτάνει στη γη από τον ουρανό.
Γιατί νομίζετε ότι σήμερα έριξε χιόνι;
κάνει πολύ κρύο έξω.
Τις άλλες μέρες δεν είχε κρύο;
είχε αλλά όχι τόσο πολύ.
Θα θέλατε να δούμε πόσο κρύο έχει έξω, πόσο χαμηλή είναι η θερμοκρασία;
ΝΑΙ αλλά πως θα το μετρήσουμε; Σκέφτονται αλλά δε γνωρίζουν πως θα μετρήσουν τη θερμοκρασία του καιρού.
Για θυμηθείτε όταν η μαμά θέλει να δει αν έχουμε πυρετό τι κάνει;
μας βάζει θερμόμετρο.
Παρουσιάζω το θερμόμετρο βλέπουμε τη θερμοκρασία που έχει η τάξη και αρχίζουν να υποθέτουν για τη θερμοκρασία που έχει έξω.Η γκάμα των αριθμών μεγάλη από το 0 - 50.
Το θερμόμετρο κατέβηκε στο 0.
Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στο χιόνι αν το βάλουμε μέσα σε ένα ποτήρι στην τάξη μας;
Υποθέτουν κάποιοι πως θα λιώσει κάποιοι άλλοι πως όχι. Περιμένουμε και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το χιόνι όταν κάνει ζέστη λιώνει.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

 



Έχοντας στη διάθεσή τους λίγα κλαδάκια αμυγδαλιάς με άνθη ή και χωρίς άνθη ξεκινά η συζήτηση. Τα παιδιά παρατηρούν μιλούν, συζητούν, μυρίζουν και  αναρωτιούνται. Βλέπουν πως το ένα κλαδί έχει άνθη και το άλλο έχει μικρά μικρά μπιλάκια.  Αρχικά υποθέτουν  πως είναι ελιές. Κάποιοι διαφωνούν. Υποστηρίζουν πως οι ελιές δεν είναι έτσι, τα παιδιά δεν πείθονται. προχωρούμε σε σύγκριση παρατηρώντας τις ελιές από το κλαδάκι ου είχαμε μέσα στην τάξη. Διαπιστώνουν πως δε μοιάζει και καταλήγουν πως είναι κάποιο άλλο δέντρο.

Καταγράφουμε το όνομα στον πίνακα και τα παιδιά διαβάζουν τα γράμματα και κατόπιν τις συλλαβές. Δυσκολεύονται να διαβάσουν ολόκληρη τη λέξη. Με τη βοήθεια μας το κατορθώνουν.
Κάποιος θυμάται ότι τα μπιλάκια είναι μπουμπούκια. Εγώ όμως δηλώνω πως δε γνωρίζω τι σημαίνει η λέξη και ζητώ να μου εξηγήσουν. Καταλήγουν πως όταν αυτό θα σκάσει θα γίνει λουλουδάκι. Προσπαθούν να ανοίξουν ένα μπουμπούκι και παρατηρούν πως μέσα του έχει τα πέταλα των λουλουδιών.Διορθώνουν και λένε πως δε σπάζει ανθίζει.
Η ερώτηση κάποιου άλλου παιδιού μας ( κυρία αν βάλουμε στο χώμα αυτό κλαράκι που έχει μπουμπούκια θα ανοίξουν) κάνει τα παιδιά να αναρωτηθούν το πως τρώνε τα φυτά. Μόνα τους λένε ότι τρέφεται από τις ρίζες του και μόνα τους αποκλείουν την πιθανότητα να ανθίσει. Προτείνουν να μην το φυτέψουμε αλλά να το βάλουμε σε ένα ποτήρι με νερό και να παρατηρήσουμε. Βάλαμε τα κλαδιά στο νερά και προσπάθησα να βρω ένα μέρος που δεν θα τους ενοχλεί στο καθημερινό παιχνίδι. Έτσι προτείνω κάποιο ράφι ψηλά αλλά τα παιδιά το αποκλείουν γιατί δεν έχει ήλιο. Η θέση που προτείνουν είναι δίπλα στο παράθυρο και μάλιστα με τραβηγμένη την κουρτίνα.Τους προτείνω να καταγράψουν το πως είναι και να βάλουν κι ημερομηνία και να το  παρακολουθούμε αλλά και να καταγράφουμε την εξέλιξη του μία φορά την εβδομάδα.
έτσι  μπήκαμε στη διαδικασία να φτιάξουμε τα δικά μας ημερολόγια βιβλιαράκια. Ζητώ από κάθε παιδί να πάρει από 3 χαρτιά Α4 να τα διπλώσει στη μέση, να τα ενώσω με συρραπτικό και να ζωγραφίσει το ποτήρι και το κλαδάκι. 
Κάποια παιδιά αμέσως δηλώνουν πως δεν μπορούν να το φτιάξουν. Χρησιμοποιώ τον πίνακα και τους δείχνω πως θα δουλέψουν. Καταγράφουμε και την ημερομηνία  ώστε να μπορούν όσοι δυσκολεύονται να την βλέπουν. 
Τα έργα τέχνης που δημιούργησαν είναι καταπληκτικά. Είναι τόσο ενθουσιασμένα που μετά το διάλειμμα νομίζουν πως έχει ανθίσει κάποιο μπουμπούκι 
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το μύθο της αμυγδαλιάς.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Σας μεταφέρουμε μέσα στο κλίμα της τάξης προσπαθώντας να στήσουμε με τα παιδιά δανειστική βιβλιοθήκη.
Παιδιά τι νομίζετε πως είναι η βιβλιοθήκη;
Έπιπλο για βιβλία, όπως αυτό που έχουμε στο σχολείο.
Αν σας ρωτούσα τι είναι δανειστική βιβλιοθήκη; Απολαύστε τις απαντήσεις των μικρών μας μαθητών και παιδιών σας
  • Μας δίνουν βιβλία
  • Όχι δε μας τα δίνουν. Μας δανείζουν βιβλία για μερικές μέρες και μετά τα επιστρέφουμε.
  • Έχει κάρτα για να παίρνουμε βιβλία, με τ' όνομά μας.
  • Είναι ένα κτίριο με πολλά βιβλία.
  • Εκεί διαβάζουμε και κάνουμε ησυχία.
Τα παιδιά υιοθετούν το διάλογο και απορρίπτουν ή επιδοκιμάζουν τις ιδέες των φίλων τους συζητώντας  μαζί τους.
Στη διάθεση των παιδιών μια αφίσα με εικόνες για να μπορέσουν τα παιδιά να θεσπίσουν κανόνες σχετικά με το πως μεταχειριζόμαστε βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε.
Μπορείτε να δείτε τις εικόνες που χρησιμοποιήσαμε στον παραπάνω σύνδεσμο.
Πως πρέπει να μεταχειριζόμαστε τα βιβλία που δανειζόμαστε;
  • να μην σκίζουμε τις σελίδες
  • να μην τα χάσουμε
  • να μην τα πετάξουμε
  • να μην τα δίνουμε σε μικρά παιδιά (αδέρφια)
  • να μην τα κλοτσάμε
  • να μην τα ζωγραφίζουμε
  • να μην τα βρομίζουμε με φαγητό ή χυμό
  • να τα διαβάζουμε στο γραφείο ή στο τραπέζι
  • να έχουμε καθαρά χέρια
  • δεν δανείζουμε τα βιβλία σε φίλους
  • αν χαλάσει το πληρώνουμε ή αγοράζουμε.