Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Το μπαλόνι που φουσκώνει μόνο του

Στα παιδιά σήμερα παρουσιάσαμε τα πιο κάτω υλικά που βλέπετε στη φωτογραφία και τους ζητήσαμε να μας πουν τι βλέπουν. Εκείνα είπαν ένα μπουκάλι άδειο,( όταν το παρουσιάσαμε ήταν άδειο) ξίδι μπαλόνι, κουτάλι και σόδα. 
Παιδιά πως καταλάβατε ότι το βαζάκι το άσπρο έχει σόδα μέσα;
Μα κυρία το γράφει επάνω το κουτί.
Στη συνέχεια τους ζητήσαμε να υποθέσουν τι θα κάνουμε με αυτά τα υλικά. Οι απαντήσεις των παιδιών καταπληκτικές.
  • Θα φτιάξουμε ηφαίστειο
  • Θα βάλουμε το ξίδι και τη σόδα στο μπαλόνι και αυτό θα σκάσει γιατί όταν ενώνονται καίνε.
  • Θα βάλουμε το ξίδι και τη σόδα στο μπουκάλι και δεν ξέρω τι θα γίνει το μπαλόνι.
  • Η σόδα μέσα στο μπουκάλι το ξίδι μέσα στο μπαλόνι και μετά τίποτε.
  • ξίδι και σόδα στο μπαλόνι και μετά το ακουμπάμε στο μπουκάλι και όλα θα μουν στο μπουκάλι.
  • Να βάλουμε τη σόδα στο μπαλόνι το ξίδι στο μπουκάλι και μετά να βάλουμε το μπαλόνι στο πάνω μέρος του μπουκαλιού. Το μπαλόνι θα σκάσει.
Υπήρχε ένα παιδί που συνεχώς έλεγε ότι το μπαλόνι θα σπάσει γιατί όταν ανακατεύονται αυτά τα δύο καίνε. Στο άκουσμα ότι το μπαλόνι θα σκάσει κάποια από τα  παιδιά έκλειναν τα αυτιά τους, κάποια άλλα συσπειρώνονταν στο πάτωμα και προστάτευαν το κεφάλι τους.
Πολύ ωραία παιδιά για να δούμε όμως τι θα συμβεί αν τώρα βάλουμε σόδα στο μπαλόνι, ξίδι στο μπουκάλι και τοποθετήσουμε το μπαλόνι στο στόμιο του μπουκαλιού.
Κα είπαμε θα σκάσει
Προχωρούμε στην εκτέλεση του πειράματος ( παρακολουθήστε το video που ακολουθεί)


Προσπαθώντας να λύσουμε τις υποθέσεις τις οποίες τα παιδιά είχαν διατυπώσει στην αρχή μπήκαμε στη διαδικασία να εξετάσουμε και το τι θα συμβεί αν τα δύο υλικά βρεθούν ταυτόχρονα μέσα στο μπαλόνι. (Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video που ακολουθεί)
`

Θέλοντας να ανακαλύψουμε το αν τα παιδιά κατάλαβαν πώς ακριβώς φούσκωσε το μπαλόνι τα ρωτήσαμε να μας που τι υπάρχει μέσα στο μπαλόνι και εκείνα πρότειναν τον αέρα. σπάζοντας στη συνέχεια το μπαλόνι για να δούμε αν πραγματικά έχει αέρα διαπίστωσαν πως ο αέρας αυτός μύριζε άσχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου