Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Λογότυπο του προγράμματος under the same sky

Αυτό είναι το λογότυπό μας για το πρόγραμμα "under the same sky"
Το λογότυπο δημιουργήθηκε μετά από συζήτηση που είχαμε με τα παιδιά σχετικά με τον τίτλο του προγράμματος. Πρότειναν να δημιουργήσουμε τη γη και να κολλήσουμε ανθρωπάκια. Στη συνέχεια να προσθέσουμε τα αστέρια για να δείξουμε ότι βρισκόμαστε κάτω από τον ίδιο ουρανό.
Η αφίσα αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε με τρίγωνα αστέρια, να διαπιστώσουμε μέσα από τη δημιουργία των ανθρώπινων φιγούρων το πόσο διαφορετικοί μπορεί να είμαστε αλλά και πόσο ίδιες να είναι οι ανάγκες μας.
Είμαστε περήφανες για τις ιδέες τους αλλά και για τη δημιουργία της αφίσας. 

28 Οκτωβρίου1940

Διερεύνηση 
Τα παιδιά του Ολοήμερου λένε τα όσα γνωρίζουν σχετικά με το τι έγινε το 1940 και καταγράφονται από τη νηπιαγωγό του τμήματος 

Η εικόνα αυτή γίνεται η αφορμή για να διερευνήσουμε τις γνώσεις των παιδιών 

Οι απόψεις τους καταγράφονται στον πίνακα από τη Νηπιαγωγό.

Κατασκευή στεφανιών από το Ολοήμερο τμήμα.

Στρατιωτάκια κατασκευασμένα με γλωσσοπίεστρα.



Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Under the same sky

To Μήνα Σεπτέμβριο ψάχνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα etwinning ζήτησα από την Κatarzyna Olczak να γίνει το σχολείο μας μέλος σε ένα πρόγραμμα με τίτλο Under the sky. Μην έχοντας εκτελέσει ποτέ άλλοτε ένα πρόγραμμα που συνδέεται με σχολεία εκπαιδευτικούς και παιδιά από όλη την Ευρώπη σκεφτόμουν ότι ίσως δεν τα καταφέρουμε. Με προσπάθεια και υπομονή αλλά και ώρες πολλές να δουλεύω στο σπίτι μπροστά στον υπολογιστή κάναμε τα πρώτα μας βήματα και τις πρώτες μας δημοσιεύσεις στην ηλεκτρονική εφημερίδα του προγράμματος.

Η 1η μας δημοσίευση ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά του τμήματος οι εταίροι μέσα από μία φωτογραφία που τους στείλαμε.

Στη συνέχεια διαβάσαμε τα μηνύματα των εταίρων αλλά και είδαμε και φωτογραφίες των παιδιών σε τάξεις μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Με αφορμή την έμμεση επικοινωνία των παιδιών την επόμενη μέρα παρουσίασα τον παγκόσμιο χάρτη.
Το ενδιαφέρον κάποιων παιδιών τράβηξε ο παγκόσμιος χάρτης. Προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τις σημαίες των διαφόρων κρατών. Εντόπισαν διαφορές και ομοιότητες σε σημαίες. Προσπαθούσαν να ανακαλύψουν που είναι οι διάφορες χώρες. Προσπαθούσαν να εντοπίσουν την Ευρώπη.
Όταν καθίσαμε στην παρεούλα ρώτησαν αν έστειλα στα υπόλοιπα παιδιά που είδαμε στο διαδίκτυο αυτά που γράψαμε εχθές. Τους απάντησα ότι δεν το έκανα κι ότι έχω κάποια άλλη ιδέα να τα στείλουν τα ίδια με ένα βίντεο όπου θα τα χαιρετούν θα τους στέλνουν φιλιά και θα τα καλωσορίζουν λέγοντας τους καλημέρα στις διάφορες γλώσσες. Ενθουσιάστηκαν πολύ και το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή.
Πάνω στο χάρτη εντοπίσαμε τις χώρες που κι αυτές ασχολούνται με το πρόγραμμα «   κάτω από τον ίδιο ουρανό».
Προσπαθήσαμε να μετρήσουμε την απόσταση από την Ελλάδα.
Τα παιδιά πρότειναν να μπούμε σε ένα αεροπλάνο κι αυτό όταν θα μας πάει πολύ μακριά και αισθανθούμε κουρασμένοι τότε θα καταλάβουμε ότι είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα. Γρήγορα απορρίψαμε την ιδέα του αεροπλάνου μιας και δεν υπάρχει στο σχολείο μας αεροπλάνο.
Πρότειναν να χρησιμοποιήσουμε το ρολόι για να βρούμε την απόσταση. Άρχισαν να μετρούν μετακινώντας το δάκτυλό τους . Όμως διαπιστώσαμε όταν συγκρίναμε τις μετρήσεις πως αν και είχαμε μετρήσει την ίδια απόσταση οι μετρήσεις μας διέφεραν. Μετρήσαμε με τουβλάκια και το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό. Κάποιο παιδί πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε το χάρακα για να μετρήσουμε τις αποστάσεις, αλλά πριν την πρόταση αυτή κάποιος είχε πει ότι θα μετρήσουμε με εκατοστά μέτρα χιλιόμετρα. Όταν τον ρώτησα σχετικά με αυτά δεν μπόρεσε να εξηγήσει και χρησιμοποίησε το αεροπλάνο δείχνοντας μια πολύ μακρινή χώρα από την Ελλάδα.
Χρησιμοποιήσαμε το χάρακα και αρχίσαμε να μετράμε τοποθετώντας πάντα το χάρακα στην Ελλάδα.

Τ – 3, Σ – 4, Α -9, Ο – 7, Π – 6. Τα παιδιά κατέγραφαν τη χώρα χρησιμοποιώντας το αρχικό γράμμα της κάθε χώρας.  Τ  για την Τουρκία, Σ για τη Σερβία Α για την Αγγλία Π για την Πολωνία.
Αφού καταμετρήσαμε και καταγράψαμε τότε ζήτησα από τα παιδιά να βάλουν σε σειρά τις χώρες ξεκινώντας από τη χώρα που βρίσκεται πιο μακριά από την Ελλάδα. Τοποθέτησαν πρώτα την Αγγλία γιατί είχε τον αριθμό 9. Όταν ρώτησα γιατί μου απάντησαν ότι είχε τα περισσότερα. Μετά την Ολλανδία, την Σερβία, την Πολωνία και τέλος την Τουρκία. 
Βλέποντας πως δεν τοποθέτησαν τους αριθμούς  σε σειρά χρησιμοποιήσαμε τους αριθμούς από αφρώδη υλικό και προσπάθησαν πάλι.

Ζήτησα τότε από τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τουβλάκια και να τοποθετήσουν κάτω από κάθε αριθμό τόσα τουβλάκια όσα λέει ο αριθμός. Επιχειρήσαμε και πάλι να βάλουμε στη σειρά ξεκινώντας από τν μεγαλύτερο για να φτάσουμε στον μικρότερο. Τοποθετούν πρώτα το 9 μετά το 7 μετά το 6 μετά το 4 και τέλος το 3. Επεμβαίνει ο Νικόλας και προτείνει να βάλουμε το 4 πριν από το 6. Ρωτώ γιατί προτείνει αυτή την αλλαγή και δείχνει τον πίνακα όπως  οι εκπαιδευτικοί είχαμε καταγράψει τις προτάσεις των παιδιών. Εμείς όμως Νικόλα σου ζητήσαμε να βάλεις τους αριθμούς στη σειρά ξεκινώντας από το μεγαλύτερο για να φτάσεις στον μικρότερο. 


Η 2η  δημοσίευση μας ήταν να χαιρετίσουμε στους εταίρους με ένα βίντεο όπου τα παιδιά λένε καλημέρα στη γλώσσα των κωφών, την αγγλική, την πορτογαλλική, τη γαλλική την ιταλική και βέβαια την ελληνική.

Η 3η μας δημοσίευση ήταν ένα βίντεο σχετικά με τον τόπο μας


4η δημοσίευση που θα γίνει εκ μέρους του Νηπιαγωγείο είναι η  αφίσα του προγράμματος όπως αυτή θα δημιουργηθεί από τα παιδιά.
Αρχικά ρώτησα τα παιδιά αν έχουν ακούσει ξανά τη λέξη αφίσα. Τα περισσότερα απάντησαν όχι. Χρησιμοποιήσαμε την αφίσα που είχαμε στο σχολείο και προσπαθήσαμε να αποκωδικοποιήσουμε τις πληροφορίες που μας έδινε μέσα από τις εικόνες. Στη συνέχεια διαβάζοντας διαπίστωσαν πως οι αφίσες μπορούν να δίνουν πληροφορίες σχετικά με το τι διαφημίζουν.
Τα παιδιά ζωγράφισαν ανθρωπάκια και τα τοποθέτησαν επάνω στη γη. Χρησιμοποιήσαμε την εικόνα του πλανήτη μας μιας και όλοι βρισκόμαστε επάνω στον ίδιο πλανήτη και κάτω από τον ίδιο ουρανό, βλέπουμε όλοι τον ίδιο ήλιο, βλέπουμε όλοι το ίδιο φεγγάρι και αστέρια. Τα ανθρωπάκια μας είναι τόσο διαφορετικά όσο διαφορετικοί είμαστε όλοι μας. Εντόπισαν τη διαφορετικότητα ως προς το χρώμα του δέρματος, το σχήμα των ματιών μας, τα ρούχα τα οποία φοράμε. Πρότειναν όμως ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα όταν είμαστε όλοι ενωμένοι.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί εκτελώντας ένα από τα έτοιμα μαθήματα που υπάρχουν προσαρμοσμένο όμως για παιδιά νηπιαγωγείου.


Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Κουκλοθέατρο

Κουκλοθέατρο "Η αλεπού και ο κόκορας"
Το κουκλοθέατρο ξεκινά με τον παππού Αίσωπο να καλωσορίζει τα παιδιά λέγοντας τους και ένα αίνιγμα:
Βασιλιάς δεν είναι
Κορώνα φοράει
ρολόι δεν έχει
τις ώρες μετράει.
Τί είναι;
Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση του παππού.
Η αλεπού η πονηρή προσπαθεί να ξεγελάσει τον κόκορα λέγοντάς του πως έχει φωνή μοναδική όπως και ο πατέρας του για να μπορέσει να τον αρπάξει για να χορτάσει την πείνα της.
Τα παιδιά παρακολουθούν και συμμετέχουν στη δράση του έργου απαντώντας σε ερωτήσεις των πρωταγωνιστών.


Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ 4 ΕΠΟΧΕΣ

4/10/2017
Τα παιδιά αποτυπώνουν στο χαρτί τις εποχές το καθένα με το δικό του μοναδικό τρόπο.


3/10/2017


Παρακολουθήσαμε το βίντεο και μετά αρχίσαμε να ρωτάμε τα παιδιά σχετικά με αυτό που παρακολούθησαν.
-Ποια ήταν η Δήμητρα;
- Ποια ήταν η κόρη της;
- Ποιος άρπαξε την Περσεφόνη;
- Γιατί την άρπαξε; ήθελε μια βασίλισσα. Ήταν πολύ κακός. Ήθελε να μην είναι μόνος του.
- Πως ένιωσε η Δήμητρα όταν δεν έβρισκε την κόρη της;
- Τι συνέβη όταν η Δήμητρα στεναχωρήθηκε πολύ; Τα δέντρα ξεράθηκαν, τα  μαρούλια, οι ντομάτες . Τα ζώα και οι άνθρωποι δεν έβρισκαν τροφή.
-Ποια ήταν η λύση που δόθηκε και ποιος την έδωσε;
- Ποιο ήταν το μυστικό που αποκάλυψε η Περσεφόνη στη μητέρα της;
- Ποιος έδωσε οριστική λύση στο πρόβλημα και ποια ήταν η λύση;
- Ποιες εποχές γνωρίζετε;
- Πόσες είναι;
Τα παιδιά αναφέρουν κι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής.
Χειμώνας κάνει πολύ κρύο.
Άνοιξη ανθίζουν τα λουλούδια.
Καλοκαίρι κολυμπάμε
Φθινόπωρο πέφτουν τα φύλλα.
Η κα Εύη μας παρουσίασε τα ονόματα των εποχών στη νοηματική γλώσσα και τα παιδιά προσπαθούσαν να μαντέψουν σε ποια εποχή αναφέρεται.
Αποτέλεσμα εικόνας για Τσαρούχης εποχές
Στη διάθεση των παιδιών ο πίνακας του Τσαρούχη "4 εποχές". Τα παιδιά παρατηρούν τον πίνακα σε μικρές ομάδες και τα καλούμε να πουν τι παρατήρησαν στην εικόνα μέσα από ερωτήσεις.
- Πόσοι άνθρωποι είναι στον πίνακα;
- Πόσοι άντρες και πόσες γυναίκες;
- Τι έχουν μπροστά τους: Επιλέγουν και αναφέρουν λουλούδι, φρούτα, μαχαίρι, ένα βάζο με λουλούδια.
-Ποια φρούτα βρίσκονται στην εικόνα;
- Αν σας ζητούσα να μου πείτε ποια εποχή συμβολίζει ο κάθε άνθρωπος τι θα μου λέγατε;
Αυτός με το μαχαίρι έιναι το καλοκαίρι. Ο άλλος άντρας φοράει παλτό και είναι ο χειμώνας. Η γυναίκα με τα σταφύλια είναι το φθινόπωρο και η άλλη με το λουλούδι είναι η άνοιξη.
- Τα χρώματα που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος είναι φωτεινά ή σκούρα; Είναι σκουριασμένα, απαντά ένα παιδί. (Εξηγούμε πως σκουριάζουν τα μέταλλα αλλά για τα χρώματα χρησιμοποιούμε τη λέξη σκούρα.

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

2 Οκτωβρίου μέρα αθλητισμού

Υποχρεωτικό Πρωινό 2 Κα Κική
Ζήτησα από τα παιδιά να μου πουν τι έρχεται στο μυαλό τους όταν ακούν τη λέξη αθλητισμός.
Γυμναστική. Αυτοί που κάνουν γυμναστική.
Πώς λέγονται : Γυμαναστικοί
Δηλαδή; Είναι αυτοί που τρέχουν.
Τι κάνουν αυτοί που τρέχουν; Τρέξιμο.
Το τρέξιμο το λένε και κάπως αλλιώς στον αθλητισμό. Ξέρετε πώς;
Τα παιδιά δεν θυμόνται και έτσι προφέρω τις 2 πρώτες συλλαβές αθλη....
Άθλημα είναι το τρέξιμο.
Αυτοί που ασχολούνται με το τρέξιμο, με το άθλημα πως λέγονται;
Αθλητικοί, αθλητές
Γνωρίζετε άλλα αθλήματα;
Μερικές από τις απαντήσεις των παιδιών

  • Γυμναστική με μονόζυγο (ενόργανη γυμναστική). Είναι η γυμανστική που χρησιμοποιούμε όργανα.(μονόζυγο, δίζυγο, ίππο....)
  • μπάσκετ
  • ποδόσφαιρο
  • τένις'
  • κολύμπι
  • βόλει
  • ποδήλατο - ποδηλασία
  • αυτοί που κάνουν με τα άλογα τρέξιμο, ιππασία
  • μποξ
  • καράτε
  • αυτοί που βρίσκονται μέσα σε μια πισίνα και έχουν μια μπάλα και τη ρίχνουν ...και προσπαθούν να βάλουν γκολ. Κα Πόλο απαντά η Εβελίνα
Ξεχώρισαν τα αθλήματα σε ομαδικά και ατομικά αφού πρώτα εξηγήσαμε τι σημαίνει ομαδικό και ατομικό άθλημα. Τα παιδιά επειδή δε θυμόντουσαν τις λέξεις ομαδικό και ατομικό χρησιμοποιούσαν τις φράσεις παίζετε με πολλούς παίζετε με λίγους.

Υποχρεωτικό Πρωινό 1 Κα Τασούλα
Παιδιά θα σας πως μία λέξη κι εσείς θα μου πείτε αν σας θυμίζει κάτι.
Γράφω τη λέξη στον πίνακα αθλητισμός. Χρησιμοποιώ το κεφαλαίο και τα παιδιά φωνάζουν το γράμμα.
Κα αυτό κάνουν οι αθλητές.
Θέλεις να μου πεις τι κάνουν.
Κάνουν γυμναστική. Τρέχουν, πηδάνε παίζουν, περπατάνε. Παίζουν ποδόσφαιρο,μπάσκετ βόλει. Ζητώ από το Λεωνίδα να μου πει το άθλημα με το οποίο ασχολείται η αδερφή του και απαντά πάλη. Πατίνια. Θέλεις να μου πεις τι είναι αυτό το άθλημα; Το παιδί που το πρότεινε λέει φοράνε παγοπέδιλα και με αυτά τρέχουν στον πάγο.
συνεχίζουν να λένε αθλήματα και λένε και τις λέξεις κρυφτό κυνηγητό και κουτσό.
Ρωτώ τη γνώμη τους για το αν είναι αθλήματα και απαντούν ότι είναι παιχνίδια. Επειδή όμως και με αυτά γυμναζόμαστε γι αυτό τα είπαμε.
Μεταφερόμαστε στον υπολογιστή και ψάχνουμε για εικόνες αθλημάτων.
Βρίσκουμε εικόνες από συγχρονισμένη κολύμβηση ιππασία χόκεϊ σκι ανοίγουμε μία εικόνα με ένα έλκηθρο ηλεκτροκίνητο. Κα αυτό μοιάζει πολύ με αυτό που υπάρχει και στη θάλασσα. Το καβαλάνε και πηγαίνουν βόλτες στη θάλασσα.
Μελετούμε τα ρούχα και τον εξοπλισμό που έχουν οι αθλητές.
Κάποια στιγμή βλέπουν την ολυμπιακή σημαία και λένε:
κα αυτή είναι η σημαία που έχουμε και σαν παιχνίδι.
Θυμάται κάποιος πως λέγονται αυτοί οι αγώνες;
Αδυνατούν.Προφέρω την πρώτη συλλαβή Ο.......... Ολυμπιακοί αγώνες.
Κα αυτοί δε φτιάχτηκαν από τους Έλληνες; και από τότε δε γίνονται στην Ελλάδα;
Ναι δημιουργήθηκαν από τους Έλληνες και γίνονται κάθε 4 χρόνια σε διαφορετική χώρα.
Ξαναέγιναν όμως  κα στην Ελλάδα. Ναι Νικόλα.
Διαβάζουμε τα χρώματα της σημαίας και τα παιδιά λένε:
είναι 5 κύκλοι για την Ελλάδα ποιο χρώμα είναι;
Μπλε για την Ευρώπη που βρίσκεται και η Ελλάδα
Κόκκινο για την Αμερική
Μαύρο για την Αφρική
Κίτρινο για την Ασία
Πράσινο για την Ωκεανία.
Η Ελλάδα όμως που είναι ;
παιδιά σε ποιο χρώμα είπαμε; Το μπλε.
Βγήκαμε στην αυλή και παίξαμε παιχνίδια και τα 2 τμήματα
Τρέξιμο με εμπόδια και μεταφορά από το ένα μέρος στο άλλο χρησιμοποιώντας 2 πλάκες. Τα παιδιά δεν έπρεπε να πατήσουν στις πλάκες της αυλής.
Μπράβο σας παιδιά ήσασταν καταπληκτικοί.