Μέρα αποχαιρετισμού στο Νηπιαγωγείο για τις διακοπές του Πάσχα.Ετοιμάζουμε τα καλαθάκια τους γεμίζοντάς τα με τα γλυκίσματα που μάζεψαν από το "Μοιρολόι του Λαζάρου" και με τις πασχαλιάτικες κατασκευές που φτιάχτηκαν από τα ίδια τα παιδιά.
Καλαθάκια κοτούλες και λαμπάδες
Σταυροί φτιαγμένοι από πηλό και διακοσμημένοι με κρινάκια
Πριν από κάμποσα χρόνια, αν θυμάμαι καλά 13, σκεφθήκαμε να αναβιώσουμε
το έθιμο του Λαζάρου. Δε γνωρίζαμε αν το έθιμο υπήρχε στην περιοχή. Βασιστήκαμε
στη Νηπιαγωγό κα Καραγεώργου Κυριακή, καταγωγή από Καρδίτσα, για το «μοιρολόι
του Λαζάρου» αλλά και για το στολισμό του καλαθιού.
Ζητήσαμε τη βοήθεια των γονιών για να ψήσουμε τα Λαζαράκια
αλλά και τη συνδρομή τους με λουλούδια για το στολισμό του καλαθιού. Διστακτικά
την Πέμπτη πριν το Σάββατο του Λαζάρου ξεκινήσαμε για τη βόλτα μας. Τα παιδιά
ενθουσιασμένα τραγουδούσαν. Φτάσαμε κοντά στ’ αλώνια και μια γιαγιά, μας μίλησε
για το έθιμο αυτό αλλά και μας πήγε και σε συγγενείς γείτονες της για να
τραγουδήσουμε το Λάζαρο.
Τα χρόνια πέρασαν κι εμείς κάθε χρόνο από τότε ημέρα Πέμπτη
πάντα τραγουδάμε σχεδόν σε όλο το χωριό το Λάζαρο. Όλοι μας περιμένουν, μας ανοίγουν
τα σπίτια τους και μας καλωσορίζουν γεμίζοντας το καλάθι μας αυγά, λιχουδιές
για τα παιδιά και χρήματα για την αγορά παραμυθιών . Η ανταμοιβή τους είναι και
η κινητήριος δύναμή τους για να συνεχίσουν να τραγουδούν. Το σεργιάνισμα πολύ
μεγάλο αλλά και η ηθική ικανοποίηση ακόμη μεγαλύτερη, όταν ηλικιωμένοι μας σταματούν
ρωτώντας μας τι κάνουμε. Η απάντηση μας πάντα
τους συγκινεί και μας λένε πως παλιά πολύ παλιά υπήρχε το έθιμο στο χωριό αλλά
με τα χρόνια σταμάτησε.
Έτσι και φέτος τραγουδήσαμε, γι’ ακόμη μία φορά μοιράζοντας τις ευχές μας για Καλό Πάσχα
γεμάτο υγεία και ευτυχία.
Σας ευχαριστούμε όλους που μας καλωσορίζεται και σας ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
Τα παιδιά μαθαίνουν για τη ζωή του Χριστού πάνω στη γη μέσα από κείμενα της Καινής Διαθήκης. Μιλήσαμε στην τάξη για τα θαύματα του Χριστού, γάμος στην Κανά, παράλυτος που περπάτησε, ανάσταση Λαζάρου. Μάθαμε για την Κυριακή των Βαΐων, το μυστικό Δείπνο, την προσευχή στο όρος ελαιών, τη σύλληψη του Χριστού και την Σταύρωση Του, την Ανάσταση Αυτού καθώς και την ευλογία των μαθητών για διάδοση της Χριστιανικής πίστης από τους μαθητές του σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μιλήσαμε για τη Μεγάλη εβδομάδα
Τα παιδιά είπαν πως λέγεται Μεγάλη εβδομάδα γιατί είναι πολύ μεγάλη επειδή πηγαίνουν οι άνθρωποι πρωί και βράδυ στην εκκλησία.
Βάψαμε αυγά εξηγώντας γιατί τα βάφουμε κόκκινα. Γιατί συμβολίζουν το αίμα του Χριστού αλλά και γιατί κάποια που κρατούσε αυγά επειδή δεν πίστευε ότι αναστήθηκε ο Χριστός πρότεινε να βαφτούν τα αυγά κόκκινα αν αυτό είναι αλήθεια κι έτσι κι έγινε.
Μάθαμε το μοιρολόι του Λαζάρου που θα τραγουδήσουμε στο χωριό την Πέμπτη, στολίσαμε το καλάθι του Λαζάρου και παρασκευάσαμε Λαζαράκια
Κατασκευές με τα παιδιά
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018
Γαλέρες με ήρωες της ελληνικής επανάστασης στα ιστία
Διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου.
Η επανάσταση του 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
Μάθαμε τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και τι συμβολίζουν οι 9 ρίγες αλλά και ο σταυρός στην άκρη. γνωρίσαμε τον Κολοκοτρώνη και τη στρατηγική του. είδαμε εικόνες από την έξοδο του Μεσολογγίου και γνωρίσαμε τις γυναίκες που χόρεψαν το χορό του Ζαλόγγου.
Αύριο ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού στο σχολείο.
Στον πίνακα καταγράφω ΧΕΡΙ. Τα παιδιά προσπαθούν να διαβάσουν. Αρχικά ένα - ένα γράμμα, δυο δυο στη συνέχεια όλα μαζί στο τέλος.Τα δυσκολεύει ο ήχος του πρώτου γράμματος, αλλά τα κατορθώνουν.
Ζητούμε να μας δείξουν τι μπορούν να κάνουν με τα χέρια τους. Κάποια χορεύουν, άλλα σχηματίζουν καρδούλες, ακουμπούν τα χέρια τους στο φίλο τους και σχηματίζουν γέφυρες. τα χρησιμοποιούν για να δείξουν πως παίζουν κιθάρα και διάφορα μουσικά όργανα. Κάποιο σπρώχνει το φίλο του και εισπράττει την παρατήρηση ότι δεν πρέπει να το κάνουμε, άλλα αγκαλιάζουν.
κάθε τους πρόταση σχετικά με τη χρήση των χεριών καταγράφεται από τη νηπιαγωγό στον πίνακα.
Κάποιο λέει πως τα χέρια μπορούν να διαβάσουν αλλά και να μιλήσουν. θυμόμαστε τη γλώσσα των κωφών και εξηγούμε την ανάγνωση των τυφλών.
Παρακολουθούμε το πιο κάτω βίντεο. Σε κάποια σημεία το σταματάμε και ρωτούμε τα παιδιά για τη συνέχεια.(είναι δανεισμένο από τη σελίδα ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ)
Θέλοντας να καταλάβουν το πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι μας ζητούμε να σχηματίσουν με τα χέρια τους μία φωτογραφική μηχανή και να κοιτάξουν μέσα από αυτή. Κατάληξαν στο συμπέρασμα πως όλοι είμαστε διαφορετικοί.
Κλείνοντας κάποιο παιδί λέει δεν ήταν δίκαιο αυτό που έκαναν στο παιδί γιατί αισθάνθηκε λυπημένο στεναχωρημένο, ήταν μόνο του μακριά από τα άλλα παιδιά. Προσπάθησε να τα κερδίσει δίνοντας τους καραμέλες αλλά δεν άλλαξε κάτι.
Κλείσαμε προτείνοντας στα παιδιά να σκεφθούν τι θα έκαναν αν ξαφνικά άνοιγε η πόρτα και έμπαινε μέσα ένα παιδί με μια πολύ μεγάλη μύτη.