Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

H κυρά Σαρακοστή

Σήμερα παρουσίασα στα παιδιά την κυρά -Σαρακοστή. Βλέποντας την τα παιδιά παρατήρησαν πως δεν έχει στόμα και μύτη γιατί νηστεύει και δε θέλει να μπαίνει σε πειρασμό.
- Παιδιά τι νομίζετε πως είναι η κυρά Σαρακοστή;
 -Είναι ένα ημερολόγιο και έχει 7 πόδια.
-- Πολύ ωραία. Γιατί ήθελαν αυτό το ημερολόγιο;
-Μετρούσαν τις ημέρες μέχρι το Πάσχα και κάθε μέρα έκοβαν κι ένα ποδαράκι.
-Κυρία αν κόβουμε κάθε μέρα ένα ποδαράκι δε θα φτάσουν μέχρι το Πάσχα. Θα τελειώσουν εδώ και δείχνει το ημερολόγιο μας.
-Κάθε πότε νομίζετε ότι έκοβαν πόδι;
-- Έκοβαν κάθε Καθαρή Δευτέρα.
-Και τι θα περιμένουμε του χρόνου την Καθαρή Δευτέρα για να κόψουμε το δεύτερο πόδι; Του χρόνου θα πάμε στο δημοτικό, απαντά ένα άλλο παιδί.
--Τότε να κόβουμε ένα κάθε μήνα, προτείνει ένα άλλο
--Αν κόβουμε ένα κάθε μήνα τότε περισσεύουν 4 πόδια γιατί το Πάσχα είναι εδώ και χρησιμοποιεί τον πίνακα αναφοράς των μηνών και διαπιστώνει ότι θα αφαιρέσει  μόνο τρία πόδια ένα για το Φεβρουάριο, ένα για το Μάρτιο και ένα για τον Απρίλιο.
--Κυρία τότε να κόβουμε ένα κάθε Δευτέρα και νομίζω ότι θα φτάσουν μέχρι το Πάσχα, προτείνει το παιδί που είχε πει να κόβουμε ένα κάθε Καθαρή Δευτέρα.
- Πώς όμως θα είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουν μέχρι το Πάσχα;
- Να κοιτάξουμε στο ημερολόγιο αν θα φτάσουν
Στη διάθεση των παιδιών 2 φύλλα με το μήνα Μάρτιο και το μήνα Απρίλιο.

Άρχισαν να παρατηρούν και διαπίστωσαν ότι ο μήνας Μάρτιος έχει 31 ημέρες και ο Απρίλιος έχει 30 μέρες. Πάνω στα φύλλα έχω συμπληρώσει και την ημερομηνία τη σημερινή και την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα.

-Κυρία έχεις κάνει λάθος.
-Ποιο είναι το λάθος μου;
-Έχεις σταματήσει το μήνα Φεβρουάριο στο νούμερο 28. Οι άλλοι μήνες σταματάνε στο 30 ή στο 31
- Γι αυτό τον είπαμε κουτσοφλέβαρο, του απαντά ένα άλλο παιδί. Δεν έχει τις ίδιες μέρες με τον άλλον.
Ξαναγυρίζουν στη μελέτη τους. Έρχεται κάποιο παιδάκι και λέει στο αυτί μου, βρήκα ότι πρέπει να κόβουμε κάθε Τρίτη. Πάμε στο ημερολόγιο να δούμε αν πρέπει να κόβουμε κάθε Τρίτη; Μετράμε τις Τρίτες και βλέπουμε ότι μέχρι το Πάσχα μας περισσεύουν κάποιες μέρες. Είπαμε ότι το τελευταίο ποδαράκι το έκοβαν την Κυριακή του Πάσχα.Τελειώνοντας τη δική μου φράση βλέπω το πρόσωπό του να λάμπει. Το ρωτώ τι ανακάλυψε και μου λέει ότι αν κόβω κάθε Κυριακή δε θα περισσέψει καμιά μέρα.Μπορείς να μου εξηγήσεις κάθε πότε θα κόβουμε;
Να κυρία θα περνάνε όλες αυτές οι μέρες, δείχνει τον πίνακα αναφοράς, και θα κόβουμε Κυριακή.
Ωραία. Θα περνάει λοιπόν μία τί; Με κοιτά. Σκέψου όλες αυτές οι μέρες κάνουν μία ......
Βλέπει στον πίνακα αναφοράς ότι στην αρχή του λέει Οι μέρες της εβδομάδας. Μπορείτε να μου πείτε πως φωνάζει το γράμμα αυτό; και δείχνει το δέλτα το μικρό. Αμέσως μετά πλησιάζει και μου λέει στο αυτί Θα κόβουμε ένα κάθε εβδομάδα.
 Ωραία τώρα θα πρέπει να το εξηγήσεις και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σου.
Ρωτώ και την άλλη ομάδα αν κατέληξαν σε ποια μέρα πρέπει να κόβουν το ποδαράκι και μετά την απάντηση των παιδιών ανακοινώνω ότι πρέπει να καθίσουν στην παρέα σαν ομάδες και να μας ανακοινώσουν τις σκέψεις τους.

1η ομάδα εμείς προτείνουμε να κόβουμε κάθε Τρίτη αλλά μέχρι το Πάσχα θα χρειαστούμε ακόμη ένα ποδαράκι.
2η ομάδα εμείς προτείνουμε να κόβουμε κάθε Κυριακή και να κοπεί το τελευταίο το Πάσχα.
Συμφώνησαν όλοι ότι θα πρέπει να κόβουμε κάθε Κυριακή. Εδώ λοιπόν τους δημιουργήθηκε η εξής απορία:
- Κυρία την Κυριακή δεν έχουμε σχολείο.Πότε θα κόβουμε το πόδι;
-Θέλω να σκεφτείτε ποια είναι η τελευταία μέρα που ερχόμαστε σχολείο.
- Την Παρασκευή απαντούν όλα που δανειζόμαστε και τα παραμύθια.
Στη συνέχεια διαβάζουμε το ποίημα της κυρά Σαρακοστής
Η κυρά Σαρακοστή
που 'ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό

Στο κεφάλι της φορούσαν
για στολίδι ένα σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
 γιατί νήστευε καιρό

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα εφτά
 κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά
Αφού διαβάσαμε το ποίημα άρχισαν να ρωτούν για το πώς είναι αυτές οι σαρακοστές που τις φτιάχναν με αλεύρι και νερό.
Αποτέλεσμα εικόνας για η κυρά Σαρακοστή
Έτσι λοιπόν αναζητήσαμε εικόνες στο διαδίκτυο και βρήκαμε και χάρτινες κυρά -Σαρακοστές για να δούμε πως ήταν στολισμένες ώστε να στολίσουν και τις δικές τους που θα πάρουν στο σπίτι.
Αποτέλεσμα εικόνας για η κυρά Σαρακοστή

Αποτέλεσμα εικόνας για η κυρά Σαρακοστή

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το καθένα τη δική του Σαρακοστή. Τα μεγάλα παιδιά συμπληρώνουν γράφοντας κάποια από τα φαγητά που μπορούμε να τρώμε στην περίοδο της νηστείας και τα μικρά ζωγραφίζουν κάποια από τα φαγητά που τρώνε την ίδια περίοδο.


Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Χάσκας - αποκριάτικο έθιμο τηςπατρίδας μας

Η “χάσκα” ή ο “χάσκας”, αλλιώς “χάσκαρη”, “χάψαρου”, “χάψαλου» είναι αποκριάτικο έθιμο που τηρείται κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Σε κλώστη (ο κατά κόσμον λεπτός πλάστης με τον οποίο οι νοικοκυρές ανοίγουν φύλλο για πίτα) δένεται κλωστή που στην μια της άκρη κρέμεται ένα ξεφλουδισμένο αυγό. Ο παππούς ή κάποιος θείος της οικογένειας κάθεται στο κέντρο ή στην περιφέρεια κύκλου που αποτελείται από τα νεότερα μέλη της οικογένειας και με παιγνιώδη τρόπο χειρίζεται την χάσκα ενώ τα παιδιά της οικογένειας προσπαθούν με το στόμα και χωρίς τη βοήθεια των χεριών να πιάσουν το αυγό! Όποιος τα καταφέρει θεωρείται τυχερός. Ένα έθιμο που σηματοδοτεί την έναρξη της σαρακοστής καθώς λέγεται πώς « με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς, με αυγό ανοίγει το βράδυ της Ανάστασης». Ένα έθιμο το οποίο προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα μετατρέπεται σε παιχνίδι με τα παιδιά στην αυλή ενώ το αυγό εύκολα αντικαταστάθηκε από μικρές λιχουδιές που προσέφεραν οι γονείς για το αποκριάτικό μας πάρτι.
Στιγμιότυπα από το παιχνίδι στην αυλή του σχολείου. 

Τα παιδιά αν και η ώρα δεν είναι περασμένη δηλώνουν πως θέλουν να φάνε φωνάζοντας ρυθμικά το αίτημά τους.

και η μέρα συνεχίστηκε με χορό μουσική και παιχνίδια






Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Αφίσα για τους γονείς

Οδεύοντας προς το τέλος της αποκριάς το κάθε παιδάκι περιμένει με ιδιαίτερη χαρά το πάρτι μασκαράδων που θα γίνει στο σχολείο μας. Όλα τα παιδιά περιμένουν την Παρασκευή πριν την Καθαρά Δευτέρα για να έρθουν στο σχολείο ντυμένα με τις αποκριάτικες στολές τους. Θέλουν στο σχολείο τους να γίνει πάρτι.
Ρωτήσαμε τα παιδιά τι σημαίνει γι αυτά πάρτι και πήραμε τις παρακάτω απαντήσεις
  • γιορτή
  • μασκαράδες
  • τούρτα γενεθλίων ( μα είναι απόκριες δε θα έχουμε τούρτα γενεθλίων)
  • σερπαντίνες
  • κομφετί Θα ήθελες να μας πεις τι σημαίνει κομφετί; Είναι μικρά χρωματιστά χαρτάκια που είναι πολύ δύσκολο να μαζευτούν. Είναι και επικίνδυνο αν καθίσει στο λαιμό μας. Πολύ ωραία παιδιά γι αυτό το λόγο δεν πρέπει να φέρουμε κομφετί. Όμως θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζεται κάποια ελληνική λέξη για το κομφετί. Τα παιδιά σκέφτονται και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να σκεφτούν ελληνική λέξη. Τα βοηθάμε λέγοντας τους ότι θα πρέπει να σκεφτούν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο και τον τρόπο με τον οποίον παίζουμε με το κομφετί. Πολεμάμε κυρία με αυτό. Πολύ ωραία βρήκαμε τη μία από τις 2 λέξεις που μας χρειάζονται. Χαρτοπόλεμος κυρία αυτή είναι η ονομασία του . 
  • φαγητό 
  • γλυκά
  • αναψυκτικά
  • χορός μουσική
  • αποκριάτικη διασκέδαση
  • μπαλόνια
Διαβάζουμε τη λίστα που έχει καταγραφεί από τη νηπιαγωγό στον πίνακα και μας λένε πως δε θέλουν να προσθέσουν τίποτε άλλο.  
Πώς μπορούμε να ενημερώσουμε τους γονείς μας για το πάρτι μας και γι αυτά που θα χρειαστούμε;
Θα τους γράψουμε ένα γράμμα. 
Τι θα λέει το γράμμα σας;
Αρχίζουν : Θέλουμε να κάνουμε πάρτι. Να μας φέρετε πίτσα, πίτες, ποτά 
Όταν όμως ξεκινάμε ένα γράμμα πρώτα πρέπει να αναφέρουμε σε ποιον το στέλνουμε
Ένα παιδάκι λέει το γράμμα μας θα ξεκινά Αγαπητοί γονείς
Μπράβο πολύ ωραία η ιδέα σου
Και πώς θα κλείνει το γράμμα μας;
Σας ευχαριστούμε;
Ωραία παιδιά τώρα αυτά που μας είπατε πρέπει και να τα γράψουμε.
Σε χαρτί; ρωτούν 
Όχι θα το γράψουμε κάπως διαφορετικά. Θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμα γράμματα και θα το γράψουμε στο μαγνητικό μας πίνακα.
Τα παιδιά συνεργάστηκαν σε ζευγάρια για να δημιουργήσουν το γράμμα 

(Στο νηπιαγωγείο μέσα από διάφορα παιχνίδια που παίζουμε από την αρχή της χρονιάς μέχρι το τέλος και χρησιμοποιώντας τις καρτέλες με τα ονόματά τους τα παιδιά κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας των γραμμάτων και σπάνε τον κώδικα γραφής και ανάγνωσης. 

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Απόκριες

Απόκριες η χαρά των παιδιών γιατί θα ντυθούν και θα πάνε σε πάρτι φορώντας την αγαπημένη τους στολή. Σήμερα λοιπόν αποφασίσαμε να επιστρέψουμε νεράιδες και κυρίους κάποιας άλλης εποχής στους γονείς που έρχονταν να παραλάβουν τα παιδιά τους από το σχολείο.
 Χρησιμοποιώντας χαρτόνια και πολύ φαντασία τα αγόρια μεταμορφώθηκαν σε κυρίους κάποιας άλλη εποχής. Άρχισαν όταν φόρεσαν τα καπέλα τους και τα μουστάκια τους να λένε ο ένας στον άλλον. Γεια σου ρε μπάρμπα - .............
Τα κορίτσια από την άλλη μεταμορφώθηκαν άλλες σε νεράιδες άλλες σε μάγισσες. Όλες όμως κρατούσαν το μαγικό ραβδάκι στα χέρια τους και πλησιάζοντας τα αγόρια έλεγαν κουνώντας το ραβδί τους. Σε μεταμορφώνω σε  ...................... ζώο. Αγαπημένο ζωάκι των περισσοτέρων κοριτσιών ο βάτραχος.
Πριν να πιάσουν το ψαλίδι θυμηθήκαμε τους κανόνες μας. 
  • Δε βιάζομαι όταν κόβω.
  • Προσπαθώ να κόψω πάνω στις γραμμές
  • Είμαι πολύ προσεκτικός όταν κόβω
  • Αν χρειαστώ βοήθεια σηκώνω το χέρι μου και περιμένω μέχρι να έρθει η κυρία να βοηθήσει. Δεν μπορεί να έρθει αμέσως γιατί ίσως βοηθάει κάποιο άλλο παιδάκι.
Τα παιδιά εφάρμοσαν όλους τους κανόνες και άρχισαν το κόψιμο πολύ προσεκτικά. Όλα το κατόρθωσαν μόνα τους.
Τα κορίτσια τελειώνοντας την κατασκευή τους έπρεπε να τη διακοσμήσουν με καρδούλες. Τους θύμισα ότι μοιράζω σημαίνει ότι όλοι θα έχουν την ίδια ποσότητα σε καρδούλες. Τις τοποθέτησα στο τραπέζι που βρισκόταν η παρέα των κοριτσιών και ξεκίνησε η μοιρασιά. Κάποια στιγμή τα προνήπια άρχισαν να διαμαρτύρονται πως δεν έχουν καρδιές. Πλησίασα στο τραπέζι τους να δω τι έχει συμβεί και διαπίστωσα πως όλες οι καρδιές είχαν μοιραστεί μεταξύ των νηπίων.
- Παιδιά για θυμίστε μου σας παρακαλώ τι σημαίνει μοιράζω;
  Όσες έχω εγώ θα πρέπει να έχουν και οι υπόλοιποι. 
  Γιατί μοιράζομαι σημαίνει ευτυχία προσθέτει κάποιο άλλο.
- Για κοιτάχτε εσείς μοιραστήκατε; Έχουν όλα τα παιδιά καρδούλες;
- Πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε;
  Κυρία να φωνάζω ένα ένα παιδί και να παίρνει κάθε φορά από μία καρδιά και αυτό να το κάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι καρδιές. Πολύ ωραία η ιδέα σου άντε τώρα να την εφαρμόσετε και αν χρειαστείτε βοήθεια με φωνάζετε. Τα παιδιά εφάρμοσαν την ιδέα τους αλλά φτάνοντας στο τέλος διαπίστωσαν πως τρία παιδιά έχουν 3 καρδιές ενώ τα υπόλοιπα έχουν 4. 
- Κυρία δε φτάνουν για να πάρουμε όλοι από 4. Μήπως έχεις και  άλλες να μας δώσεις;
-- Πόσες θα χρειαστείτε ακόμη;
- Θα χρειαστούμε άλλες 3 καρδιές.
Τώρα που λύσατε το πρόβλημα πάρτε κόλλες και κολλήστε τις καρδιές στο καπέλο σας όπως εσείς θέλετε. 
-- Μα υπάρχουν μόνο 4 κόλλες και είμαστε πολλά παιδιά
- Τι θα μπορούσατε να κάνετε;
-- Να τις μοιραστούμε.
Καθώς απομακρύνομαι, ακούω θα κολλήσω πρώτα εγώ και μετά εσύ.
Μπράβο παιδιά με κάνατε περήφανη .

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Τσικνοπέμπτη στο Νηπιαγωγείο

Τα παιδιά ενθουσιασμένα από την άφιξη της Τσικνοπέμτης περιμένουν εναγωνίως τις προετοιμασίες για το τσίκνισμα στο σχολείο. Από το πρωί ρωτούν συνεχώς πότε θα αρχίσουμε. Όταν βλέπουν ότι καταφθάνουν οι φίλοι μας από το άλλο τμήμα καταλαβαίνουν πως έφθασε η ώρα.
-Παιδιά τι υλικά είπαμε πως θα χρησιμοποιήσουμε εχθές;
  • κιμά
  • αλάτι 
  • πιπέρι
  • λάδι
  • ψωμί
  • αυγά
  • μαϊντανό
  • κρεμμύδι
χωρίς δυσκολία αναφέρουν όλα τα υλικά. 
-Γιατί το ψωμί το βουτήξαμε στο νερό;Τους δείχνουμε πώς ήταν το ψωμί πως ήταν πριν και πως μετά.
για να μαλακώσει κυρία. Πολύ ωραία παιδιά. Για πες τε μας τώρα τι πρέπει να κάνουμε;
Να βάλουμε τον κιμά σε μια λεκάνη
Μετά;
Να βάλουμε τα αυγά. Παρατηρούν πως τα αυγά δεν έχουν το ίδιο χρώμα. Τους κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το κέλυφος του αυγού που είναι άσπρο. Παρατηρούν το χρώμα των κρόκων ότι διαφέρει η απόχρωση τους άλλος είναι πιο σκούρος άλλος πιο ανοικτός.Επίσης λένε πως το ασπράδι δεν είναι άσπρο και πως είναι σαν νερό. Μας προτρέπουν να βάλουμε αλάτι, μαϊντανό το κρεμμύδι και να στραγγίξουμε το νερό από το ψωμί και να το προσθέσουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Στη συνέχεια τα παιδιά σε ομάδες αρχίζουν να πλάθουν τα κεφτεδάκια.

Αλλάζουν το τραγούδι πλάθω κουλουράκια και το κάνουν πλάθω κεφτεδάκια.

Και φυσικά δεν θα μπορούσε από το παραδοσιακό γλέντι της Τσικνοπέμπτης να λείπει  ο χορός.




Καλή Σαρακοστή σε όλους

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ο μασκαράς


Αφού μάθαμε τα λόγια του τραγουδιού "ο μασκαράς" ζήτησα από τα παιδιά να πάρουν από ένα χαρτί. Στο χαρτί υπήρχε η εντολή Έναν μασκαρά φτιάχνουμε όλοι μαζί.
  • Γράφουμε το όνομά μας
  • Θα ακούσουμε μόνο τη μουσική από το τραγούδι 4 φορές και όσο ακούμε τη μουσική πρέπει να συμπληρώσουμε απαραίτητα τα χαρακτηριστικά που αναφέρει το τραγούδι.
Αμέσως άρχισαν να ρωτούν
  • κεφάλι θα φτιάξω
  • σώμα
  • μπορώ να χρησιμοποιήσω μολύβι;
  • εγώ δεν ξέρω να φτιάχνω μασκαράδες
Υπενθυμίζω πως όταν τελειώσει η μουσική και η κυρία πει τα μολύβια κάτω πρέπει να σταματήσετε να ζωγραφίζετε και να πάρετε μαζί το χαρτί σας και να πάτε στη θέση σας
  • Μπορούμε να τραγουδάμε όταν ακούμε τη μουσική;
Όση ώρα ακουγόταν η μουσική από το αρμόνιο δεν ακουγόταν τίποτε στην τάξη. Μόνο κάπου - κάπου κάποιος ψίθυρος. Ήταν απόλυτα προσηλωμένοι σε αυτό που έκαναν.
Παιδιά τα μολύβια κάτω ήταν η τελευταία φορά που η μουσική του τραγουδιού ακούστηκε.
  • Μα δεν πρόλαβα να τελειώσω
  • Λίγο χρόνο έχω για να συμπληρώσω κάτι;
Λυπάμαι αλλά δεν έχετε άλλο χρόνο στη διάθεσή σας. Περάστε παρακαλώ να παίξουμε ένα πολύ μικρό παιχνίδι.
Εγώ τώρα θα σας δείχνω μία μία ζωγραφιά κι εσείς θα πρέπει να παρατηρήσετε και να βρείτε ποια πράγματα από αυτά που έλεγε το τραγούδι λείπουν από τη ζωγραφιά του φίλου μας.
Άλλο παιδί είχε ξεχάσει περισσότερα άλλο λιγότερα. Ήταν όλα παρατηρητικά και όλα μπορούσαν να μιλήσουν για τη ζωγραφιά του φίλου τους.
Μπράβο σας παιδιά αποτυπώσατε στο χαρτί μασκαράδες καταπληκτικούς.
Τους καταπληκτικούς μασκαράδες μπορείτε να τους θαυμάσετε στο πιο κάτω video.


Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Το γαϊτανάκι του Ζώρζ Σαρή

Ξεκινώ γράφοντας στον πίνακα ένα - ένα τα γράμματα της λέξης Αρλεκίνος κι εκείνα διαβάζουν τις φωνές . Τελειώνοντας ακούω όλη τη λέξη.
--Μα τι είναι αυτό; κοιτούν να τους λύσω την απορία.
- Εσείς τι νομίζετε πως είναι ο Αρλεκίνος. (κοιτούν το παραμύθι που βρίσκεται ακουμπισμένο στην καρέκλα μου)

  •  Μασκαράς;
  • Στολή;
  • Απόκριες;
  • Χορός;
Για ξεκινήσουμε το παραμύθι να δούμε τι ακριβώς είναι ο Αρλεκίνος.Ξεκινώ και ανά διαστήματα σταματώ το παραμύθι και ζητώ από τα παιδιά να κάνουν υποθέσεις σχετικά με τη συνέχεια του παραμυθιού.
-Γιατί νομίζετε ότι ο Αρλεκίνος δεν πήγε στο πάρτι που όλοι ήταν μασκαράδες;
  • Γιατί δεν τον είχαν καλέσει
  • Γιατί είχε τσακωθεί με κάποιους και αυτοί δεν τον θέλαν
  • Γιατί δεν είχε στολή
Καθώς προχωρούσε το παραμύθι διαπιστώναμε ποια ακριβώς υπόθεση ήταν η σωστή.
-Γιατί η μητέρα χάρηκε όταν είδε τα πολύχρωμα κουρελάκια;
Καμιά υπόθεση από τα παιδιά
Πως υποδέχτηκαν τον καινούριο μασκαρά οι υπόλοιποι;
  • Έμειναν με το στόμα ανοικτό 
  • Τον κοίταζαν με θαυμασμό
  • Ζήλευαν τη στολή του
- Πώς ανακάλυψαν ότι ήταν ο φίλος τους;
Του τράβηξαν τη μάσκα

Στη συνέχεια τα παιδιά διηγήθηκαν μόνα τους το παραμύθι μέσα από τις εικόνες και το δραματοποιήσαμε . Γίναμε όλοι μαζί Αρλεκίνοι, μαμάδες με φαντασία, μασκαράδες κλπ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Μονάδα μέτρησης του χρόνου είναι οι μήνες

Παιχνίδι με τους 12 μήνες
Υλικά:12 καρτέλες - εικόνες . Κάθε εικόνα χαρακτηριστική για κάθε μήνα π.χ Ιανουάριος άγιος                       Βασίλης............
            12 καρτέλες με τα ονόματα των μηνών
            12 καρτέλες με τα τακτικά αριθμητικά
Το παιχνίδι ξεκινά με τις καρτέλες- εικόνες των μηνών. Με τη βοήθεια του πίνακα αναφοράς τα παιδιά τις έβαλαν στη σειρά.
Τα παιδιά έβαλαν ως πρώτο μήνα τον Δεκέμβριο μιας και στον πίνακα αναφοράς σε συνδυασμό με τις εποχές 1ος μήνας είναι ο Δεκέμβρης.
- Παιδιά ποιος είναι ο 1ος μήνας του χρόνου;
-- Είναι ο Ιανουάριος
- Γιατί τότε βάλατε 1ο τον Δεκέμβρη;
--Μα έτσι δείχνει ο πίνακας αναφοράς ( ο οποίος πίνακας παρουσιάζει τους μήνες μέσα από τις εποχές.)
Προσπαθώντας να βοηθήσω τα παιδιά να καταλάβουν τους εξηγώ πως πρώτα γεννήθηκε ο Ιανουάριος μετά ο Φεβρουάριος και μετά από πολύ καιρό οΔεκέμβριος
--Κα όπως εγώ με τον αδερφό μου. Πρώτα γεννήθηκε ο αδερφός μου και μετά από πολλά χρόνια γεννήθηκε ο αδερφός μου. Γι' αυτό εκείνος είναι μεγάλος κι εγώ μικρός.
Υπήρχε όμως κάποιο παιδί που δεν ικανοποιήθηκε από την εξήγηση και τη δική μου αλλά  και του φίλου του, μα δεν μπορούσα να εκφράσει με λόγια τις σκέψεις του.
Το παιχνίδι ξεκινά και οι εικόνες μπαίνουν στη σειρά
Δεξιά από τις καρτέλες τοποθετούν τα ονόματα των μηνών και αριστερά τις καρτέλες με τους τακτικούς αριθμούς.π.χ 1ος, 2ος, 3ος .............
Διαβάζουν:
- είναι ο αριθμός ένα και το ος
-όχι είναι το ένα το ο και το ς. Δηλαδή λέει ένα ος
- Δεν υπάρχει τέτοια λέξη
Επικρατεί μια λεκτική διαμάχη μεταξύ των παιδιών που μπορούν και διαβάζουν και αυτών που δεν μπορούν. Απευθύνονται λοιπόν σε εμένα και εξηγώ πως όταν συναντάμε αριθμούς που ακολουθούνται από τα γράμματα ος ή η ..........φανερώνουν τη σειρά που μπορεί να βρίσκεται κάποιος ή κάτι.Αρχικά δείχνουν να μην καταλαβαίνουν.
Παιδιά έστω ότι κάνουμε έναν αγώνα δρόμου. Σε ποια σειρά έρχεται ο νικητής; λ΄με ότι βγήκε πρώτος απαντούν .Μετά τον νικητή ο άλλος που θα τερματίσει λέμε ότι βγήκε δεύτερος κ.λπ
Αυτές λοιπόν οι καρτέλες που συνδυάζουν γράμματα και αριθμούς δείχνουν τη σειρά.
Ξεκινούν και διαβάζουν
πρώτος , δεύτερος, τρίτος, τέταρτος, πέμπτος, έκτος ,χωρίς καμιά δυσκολία. Δυσκολεύονται για όλα τα άλλα και έτσι διαβάζουμε μαζί φτάνοντας μέχρι το 12


O χρόνος πάνω στη γη είναι σχετικός











Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Πίνακας blue II του Miro

Αποτέλεσμα εικόνας για miro blue II

Αποτέλεσμα εικόνας για miro blue II
Ζήτησα από τα παιδιά να χωριστούν σε 2 ομάδες.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε αγόρια και κορίτσια.
Η ομάδα των κοριτσιών πήρε τον πρώτο πίνακα και η ομάδα των αγοριών πήρε τον δεύτερο πίνακα.
-Παιδιά θέλω να παρατηρήσετε τους πίνακες. Μπορείτε να μιλάτε ψιθυριστά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας και να ανταλλάσσετε τις ιδέες σας. Στο τέλος κάθε ομάδα θα παρουσιάσετε στην άλλη τις ιδέες σας.
--Κα ποιος θα είναι αρχηγός σε κάθε ομάδα;
- Νομίζω πως δεν χρειάζεται αρχηγός στην ομάδα μια και κάθε ένας από την ομάδα θα πει αυτά που παρατήρησε.
Μετά από 10 λεπτά τα παιδιά μίλησαν για τα χρώματα της εικόνας, τα σχέδια, τα μεγέθη των σχεδίων.
Στη συνέχεια οι ομάδες αντάλλαξαν πίνακες και επεξεργάστηκαν και πάλι τους πίνακες. Εδώ τα παιδιά συμπλήρωσαν ότι ο 2ος πίνακας είναι δύο φορές ο 1ος αλλά τη 2η φορά βαλμένος ανάποδα.
-Αν σας ζητούσα να δώσετε ένα όνομα στον πίνακα τι θα προτείνατε;
--Θάλασσα
--Ουρανός
--Φράχτης (όνομα για τον 2ο πίνακα)
--Πέτρες μαύρες
--δρόμος για να περάσω απέναντι
Στη συνέχεια αποκάλυψα το όνομα του πίνακα και τα παιδιά είπαν πως πλησίασε το όνομα Θάλασσα και Ουρανός γιατί έχουν μπλε χρώμα.
Τους ίδιους πίνακες επεξεργαστήκαμε στη μουσική (βλέπε σελίδα μουσική) και όταν τα ρώτησαν τι όνομα θα έδιναν στον πίνακα μετά τη μουσική δραστηριότητα πρότειναν:
Μπλε μελωδία 
( Μαγικό το πόσο όμορφα συνδύασαν το όνομα του πίνακα με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε στην επόμενή  μας δραστηριότητα που δεν ήταν άλλη από τη μουσική) 

Γράμμα σε ένα δάσκαλο από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου

7/2/2017
Από το παλιό ανθολόγιο της Α' δημοτικού διαβάσαμε το "γαϊτανάκι "΄του Ζωρζ  Σαρή.
Τελειώνοντας το παραμύθι ρώτησα τα παιδιά:
- Γνωρίζετε τι είναι το γαϊτανάκι;
  Όχι απαντούν τα περισσότερα. Ένα από τα παιδιά λέει είναι χορός.
- Θέλεις να μας μιλήσεις για το χορό αυτό;
   Σε ένα ξύλο έχουμε στερεώσει κορδέλες σε έντονα χρώματα. Κάθε παιδί κρατάει μία κορδέλα και     φέρνει γύρω γύρω από το ξύλο.
-Μήπως ξέρεις πόσες είναι αυτές οι κορδέλες;
 Όχι αλλά μπορώ να ρωτήσω τον πατέρα μου, να μάθω και να σας πω.
- Θα θυμηθείς να τον ρωτήσεις;
Κάποιο άλλο παιδάκι προτείνει: κα γιατί να μην γράψουμε ένα γράμμα; Με την ιδέα του παιδιού ενθουσιάστηκαν όλα, αλλά επειδή η ώρα ήταν περασμένη ζήτησα από τα παιδιά να μου το θυμήσουν αύριο.
8/2/2017
Καταφθάνοντας οι πρώτοι μαθητές μου στο σχολείο σήμερα περνούν από το γραφείο και λένε κα να θυμηθείς το γράμμα. Ευχαριστώ πολύ παιδιά, μπορείτε τώρα να παίξετε και να το συζητήσουμε όλοι μαζί την ώρα της παρεούλας.
Αδημονούν όλα για το γράμμα.
-Παιδιά έχετε δει ποτέ γράμμα;
Το πλήθος των παιδιών απαντά πως όχι. Μόνο κάποιο λέει κα στο σπίτι μου φθάνει γράμμα από τη ............. Έχει μέσα το λογαριασμό τηλεφώνου του πατέρα μου.
- Ναι κι αυτό είναι ένα είδος γράμματος. Όταν λέω γράμμα αν μαθαίνετε μέσα από το γράμμα τα νέα κάποιου που βρίσκεται μακριά σας. Καταλαβαίνω από το ύφος τους πως ποτέ δεν έχει φθάσει τέτοιο γράμμα. Εσείς μήπως έχει τύχει ποτέ να γράψετε γράμμα;
 Κα εγώ έγραψα γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Με το που άκουσαν το όνομα του αγαπημένου τους άγιου όλα είπαν ότι έχουν γράψει γράμμα.
- Ωραία παιδιά. Θέλετε να θυμηθείτε τι ήταν αυτό που γράψατε πρώτα στο γράμμα σας;
  Όλα όμως μιλούσαν για τα πράγματα που ζητούσαν από τον άγιο.
- Μήπως πριν από αυτά γράψατε κάτι άλλο;
  Κα εγώ είπα γεια σου Άγιε Βασίλη.
- Πολύ ωραία. Πρώτα χαιρετάμε το φίλο μας και μετά του λέμε τα νέα μας. στο δικό μας το γράμμα που το στέλνουμε στο μπαμπά του Γιάννη τι θα πούμε;
  Γεια σου κύριε Δημήτρη. Κάποιο άλλο πετιέται και λέει: θα πούμε γεια σας κύριε Δημήτρη.
--Γιατί να πούμε σας είναι πολλοί; Ο μπαμπάς του Γιάννη είναι ένας.θα πούμε σου.
   Όχι θα πούμε σας γιατί είναι πιο μεγάλος από μας.
--Ναι είναι πιο μεγάλος αλλά είναι ένας. Θα πούμε σου.
Ζήτησαν λοιπόν την παρέμβασή μου όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να αποφασίσουν.
Εξήγησα σχετικά με τον πληθυντικό ευγενείας κι έτσι προχωρήσαμε πιο κάτω.
- Τι άλλο θα γράψουμε στον κύριο Δημήτρη;
  Θέλουμε να σας ρωτήσουμε κάτι.
-- Κα να βάλουμε το παρακαλώ γιατί του ζητάμε κάπου.
    Όχι δε χρειάζεται γιατί το ζητάμε ευγενικά.
Αποφάσισαν ότι δε χρειάζεται και προχωρούμε παρακάτω.
--Πόσες κορδέλες έχει το γαϊτανάκι και γιατί είναι τόσες;
- Πολύ ωραία παιδιά, μπράβο σας. Πώς όμως θα γνωρίζει ο κος Δημήτρης ποιος στέλνει το γράμμα;
-- Θα βάλουμε την υπογραφή μας.
    Εγώ δεν ξέρω να βάζω υπογραφή.
    Ξέρεις θα γράψεις το όνομά σου.
   Κα πως θα ξέρει ότι το γράμμα το γράψαμε σήμερα;
- Εσείς παιδιά τι προτείνετε;
-- Να βάλουμε ημερομηνία.
Όση ώρα τα παιδιά πρότειναν εγώ απλώς κατέγραφα στον πίνακα. Φωτογράφησα τα όσα γράψαμε και μετά έσβησα τον πίνακα.
- Για να δούμε τι θα χρειαστούμε για να γράψουμε το γράμμα;
-- Χαρτί μολύβι και γόμα
-- Κα εγώ δεν ξέρω να γράφω, τι θα κάνω;
- Παιδιά η φίλη σας λέει πως δεν ξέρει να γράφει.
-- Ξέρεις να γράφεις σίγουρα το όνομά σου.
    Ναι το ξέρω αλλά τα άλλα γράμματα δεν τα ξέρω.
- Παιδιά η φίλη σας λέει ότι δεν ξέρει όλα τα γράμματα, υπάρχει τρόπος να τη βοηθήσετε;
-- Θα πάρουμε ένα άλλο χαρτί και θα σου δείχνουμε και μετά θα το γράφεις στο χαρτί.
Αφού λοιπόν έλυσαν όλες τις απορίες τους ξεκινήσαμε την καταγραφή.
Κάθε παιδάκι έγραφε από μία λέξη όπου δυσκολευόταν ζητούσε τη βοήθεια των υπολοίπων. Το παιδί με την απορία σχετικά με τον πληθυντικό ευγενείας διόρθωνε όλους μας ακόμη και εμένα όταν χρησιμοποιούσα τον ενικό λέγοντας το όνομα του συναδέλφου.
-- Κα δεν είναι ο φίλος μας και θα πρέπει να πούμε σας ευχαριστούμε κύριε Δημήτρη
  - Σε ευχαριστώ πολύ
Αφού τελειώσαμε με την καταγραφή ασχοληθήκαμε σχετικά με το τι έπρεπε να κάνουμε ώστε το γράμμα να φθάσει στον παραλήπτη του.

- Παιδιά έτοιμο  το γράμμα μας
-- Κα να το βάλουμε σε φάκελο
Τοποθετούμε το γράμμα στο φάκελο
--Να βάλουμε σελοτέιπ για να το κλείσουμε
   Σφραγίσαμε το γράμμα μας και το δείχνω στα παιδιά.
--Πρέπει να γράψουμε το όνομα αυτού που θα το πάρει
   Καταγράφουν το όνομα.
- Πολύ ωραία αλλά θέλω να μου λύσετε μία απορία: αν το γράμμα δεν το δίναμε στον Γιάννη για να το πάει στον μπαμπά του κι έπρεπε να το στείλουμε με το ταχυδρομείο τι θα έπρεπε να κάνουμε;
--Να γράψουμε το τηλέφωνό του επάνω στο φάκελο
-- Τη διεύθυνσή του προτείνει διστακτικά κάποιο άλλο.
Προτείνουν να κάνουμε και τα δύο.
Προτείνω στα παιδιά να γράψουμε μόνο τη διεύθυνση γιατί το τηλέφωνό μας πρέπει να το δίνουμε μόνο σε φίλους μας.

Μπράβο σας παιδιά ήσασταν καταπληκτικοί




 

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Τα παιδιά του Υποχρεωτικού τμήματος 2 δουλεύοντας τις εποχές με τους μήνες προσπάθησαν χρησιμοποιώντας και τον αντίστοιχο πίνακα αναφοράς να θυμηθούν τους μήνες με τη σειρά . Η νηπιαγωγός κατέγραφε τους μήνες.
Κάποιο παιδί ρώτησε :κα πόσοι είναι οι μήνες; 12 απάντησε ένα άλλο
Αφού καταγράφηκαν οι μήνες από τη νηπιαγωγό στον πίνακα μπήκαν στη διαδικασία να απαριθμήσουν τους μήνες για να ελέγξουν αν ήταν 12.
Κατά τη διάρκεια της αρίθμησης διαπίστωσαν πως οι μήνες που είχαν καταγραφεί ήταν 11. Άρχισαν λοιπόν να ελέγχουν χρησιμοποιώντας τον πίνακα αναφοράς ποιος ήταν ο μήνας που δεν είχε καταγραφεί. Διαπίστωσαν πως είχαν ξεχάσει το μήνα Δεκέμβριο.Συμπληρώθηκε από τη νηπιαγωγό και συνέχισαν την αρίθμηση.



Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Καταγραφή της συχνότητας των καιρικών φαινομένων και των θερμοκρασιών από τους μικρούς ερευνητές

Στο videoπου ακολουθεί θα παρακολουθήσετε βήμα βήμα την εργασία των παιδιών καθώς μελετούν τα καιρικά φαινόμενα αλλά και τις αλλαγές των θερμοκρασιών. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και κάθε μέλος της ομάδας έχει συνεισφέρει με το δικό του τρόπο για το τελικό αποτέλεσμα.
Απορία τους μετά την παρουσίαση ήταν το τι χρειάζεται αυτή η καταγραφή. Για να λύσω την απορία τους παρουσίασα τα τελικά φύλλα καταγραφής του μήνα Νοέμβριου και ζήτησα από τα παιδιά να τα συγκρίνουν και να παρατηρήσουν διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των δύο φύλλων.
Η ομάδα της θερμοκρασίας συμπέρανε ότι το μήνα Νοέμβριο οι θερμοκρασίες ήταν πιο μεγάλες από 20 - 15 ενώ τον Ιανουάριο από 0 -7. Κατέληξαν ότι το μήνα Ιανουάριο έκανε πολύ κρύο γιατί ήταν χειμώνας ενώ τον Νοέμβριο που ήταν ακόμη φθινόπωρο έκανε ζέστη.
Η ομάδα του καιρού παρατήρησε ότι περισσότερες μέρες μέσα στο Νοέμβριο είχαμε ήλιο από ότι στον Ιανουάριο. Ποτέ στο Νοέμβριο δεν είχαμε χιόνι ή χιόνι με ήλιο. Κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα ότι το χειμώνα ο καιρός αγριεύει.