Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Άνθρωπος

Αφορμή για την ενασχόλησή μας με το ανθρώπινο σώμα ήταν το δεκατιανό των παιδιών. Παρατηρώντας ότι πολλά παιδιά δεν έπαιρναν τίποτε άλλο μαζί τους για δεκατιανό εκτός από τοστ με μερέντα ή κρουασάν ή πατατάκια άρχισα καθημερινά να τα καλώ να μου πουν αν έχουν αρχικά υγιεινό ή όχι φαγητό, θέλοντας να αντιληφθώ αν γνωρίζουν πιο φαγητό είναι υγιεινό και πιο όχι. Υπήρχαν κάποια παιδιά που θεωρούσαν ότι υγιεινό φαγητό ήταν και η λιχουδιά. Υπενθυμίζοντας καθημερινά στα παιδιά το ποια φαγητά είναι υγιεινά άρχισαν και αυτά που δυσκολεύονταν να τα ξεχωρίσουν, να τα αναγνωρίζουν. Την καθημερινή τους επιλογή την κατέγραφαν σε ένα πολύ απλό φύλλο όπου υπήρχαν οι μέρες της εβδομάδας και οι στήλες Υγιεινό ή όχι υγιεινό.Όταν τελείωσε ο μήνας αποκωδικοποίησαν τα φύλλα εργασίας

Μία άλλη παρατήρηση μου ήταν ότι υπήρχαν πολλά παιδιά που καθημερινά έπαιρναν το ίδιο φαγητό. Αν και υγιεινό προσφέρει άραγε κάτι στον οργανισμό μας το καθημερινό τοστ ή το καθημερινό σάντουιτς;  Αρχίσαμε λοιπόν να καταγράφουμε το είδος του φαγητού που έπαιρναν μαζί τους. Η καταγραφή αυτή οδήγησε τη μονοτονία του φαγητού σε αναζήτηση εναλλακτικών. Έτσι εμπλουτίστηκε πολύ το δεκατιανό τους και παρουσιάστηκαν και υγιεινές λιχουδιές όπως το τοστ με βούτυρο και μέλι, το κέικ από το σπίτι , σπιτικά κουλουράκια γάλα κ.λ.π...
6/3/2017.
Παρατηρήσαμε τα δόντια μας στην τεχνική οδοντοστοιχία που έχουμε στο σχολείο και τα ξεχωρίσαμε και σε κατηγορίες ανάλογα με το πως έμοιαζαν τα δόντια. Παρατήρησαν ότι κάποια θύμιζαν ένα τραπέζι με λακκούβες, άλλα θύμιζαν μαχαίρι και κάποια ήταν μυτερά. (τραπεζίτες, κοπτήρες, κυνόδοντες). Έψαξαν με τη γλώσσα τους στο στόμα και εντόπισαν το κάθε είδος δοντιού και μιμούμενα πως κρατούν ένα μήλο άρχισαν να το τρώνε και είπαν πως με τα μπροστινά κόβουμε, με τα πίσω μασάμε αλλά δεν μπορούσαν να ανακαλύψουν τη χρησιμότητα του κυνόδοντα.Πρόσθεσαν όμως πως έχουν παρατηρήσει πως τόσο μυτερά δόντια έχουν δει στο σκύλο στην τίγρη στο λιοντάρι και στο αγριογούρουνο.
Παιδιά για σκεφτείτε τι τρώνε τα ζώα που μου είπατε;
Κρέας κυρία
Το μαγειρεύουν ή το τρώνε ωμό;
Δεν το μαγειρεύουν..
Άρα;
Μήπως τα έχουν για να μπορούν να σκίζουν το δέρμα των άλλων ζώων;
Μπράβο σας παιδιά. Σε μας δεν είναι έτσι μυτερά γιατί το φαγητό μας είναι μαγειρεμένο.
Κάποιο παιδάκι ρώτησε κυρία τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε γερά και δυνατά δόντια;
Επανέλαβα την ερώτηση απευθυνόμενοι στα υπόλοιπα που δεν είχαν ακούσει.
Κυρία πρέπει να τα πλένουμε.
Εδώ λοιπόν κλήθηκαν όλα τα παιδιά να δείξουν στην πράξη πως πλένουν τα δόντια τους και να πουν κάθε πότε πλένουν τα δόντια τους. (Υπήρχαν παιδάκια που δήλωσαν ότι δεν πλένουν ποτέ τα δόντια τους, αλλά που τα πλένουν όποτε θυμόνταν, κάποια που τους τα πλένουν οι μαμάδες ....)
Κάθε παιδάκι σηκώθηκε πήρε την οδοντόβουρτσα και άρχιζε να μας δείχνει πως πλένει τα δόντια του. Κατά τη διαδικασία αυτή παρατηρήσαμε ότι σχεδόν όλα τα παιδιά ξέχναγαν να πλύνουν το εσωτερικό των δοντιών, το οποίο και επεσήμανα όταν τελείωσε και το τελευταίο παιδάκι.
Στη συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι του Σοκολάκη και της Ζαχαρούλας Τρυποδόντη και τα παιδιά παρατήρησαν πως επιδρούν οι μη υγιεινές τροφές στο στόμα μας. Είπαν πως όταν το δόντι μας πονάει πρέπει να επισκεφτόμαστε τον οδοντίατρο και παρατηρήσαμε και τα εργαλεία του οδοντίατρου. Συμπλήρωσαν πως ο δικός τους οδοντίατρος δε χρησιμοποιεί πρώτα το καθρεφτάκι αλλά ένα μηχάνημα που δείχνει τα δόντια μας σε μια οθόνη και τραβά και φωτογραφίες.
Μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες.
7/3/2017
Την επόμενη μέρα ζήτησα από τα παιδιά να μου δείξουν επάνω στην τεχνική οδοντοστοιχία τους τραπεζίτες, τους κοπτήρες και τους κυνόδοντες. Καταμέτρησαν το πόσα δόντια από κάθε είδος βρίσκονται στο στόμα μας και πόσα είναι όλα τα δόντια στο στόμα μας.
Παίξαμε το παιχνίδι τα δόντια και η Τερηδόνα.
8/3/2017
Σκελετός
Παρατηρήσαμε στην εικόνα του ανθρώπου το σκελετό μας.
Κυρία άλλα κόκαλα είναι μικρά άλλα μακριά και άλλα πλατιά.
Θέλω να ψάξετε το σώμα σας και να εντοπίσετε μικρά και μεγάλα κόκαλα.
Εντόπισαν των παιδιών των χεριών και του στήθους ως μεγάλα και ως μικρά των δακτύλων της παλάμης της πατούσας αλλά και των γονάτων και των αγκώνων.
Παρατήρησαν στην εικόνα πως το κεφάλι μας είναι καλυμμένο από κόκαλα και πω στο μέρος του βρίσκεται ο πωπός μας το κόκαλο είναι πολύ μεγάλο.
Κα γιατί δεν είναι σημειωμένο και το πουλά κι μας; σε αυτό το σημείο δε βρίσκεται;
Για σκέψου το πουλάκι σου είναι φτιαγμένο από κόκαλα;
Όχι κυρία είναι μαλακό μήπως δεν έχει κόκαλα;
Ναι το πουλάκι και στα αγόρια και στα κορίτσια δεν έχει κόκαλα.
Είδαμε τη σπονδυλική μας στήλη επάνω σε ένα συμμαθητή μας και στη συνέχεια την εντοπίσαμε και στο σκελετικό χάρτη και παρατήρησαν ότι είναι φτιαγμένη από πολύ μικρά κόκαλα.
Κυρία τα κόκαλα δεν τα βλέπουμε πως μπορούμε να φροντίσουμε;
Επαναλαμβάνω την ερώτηση να την ακούσουν τα παιδιά για να σκεφθούν και να μπορέσουν να προτείνουν.

  • Κάνοντας γυμναστική
  • Να τρώω υγιεινά
Κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας για την ανάπτυξη των οστών μας.
 Μήπως κάποιος από σας γνωρίζει γιατί πρέπει να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά ;
Κυρία έχω ακούσει πως έχουν ασβέστιο.
Ναι μπράβο ασβέστιο πρέπει να υπάρχει στον οργανισμό μας για να έχουμε γερά κόκαλα και δόντια.
Κυρία καμιά φορά τα κόκαλα βγαίνουν από τη θέση τους έτσι δεν είναι;
Με αφορμή την παρατήρηση του παιδιού παρατηρήσαμε στο χάρτη του σκελετού πως "κουμπώνουν" τα κόκαλα.
Μπορούν να σπάσουν ; ρωτά ένα άλλο παιδί. Πώς γίνονται καλά όταν σπάνε;
Εδώ μιλήσαμε για τον ορθοπεδικό και το πως θα καταλάβει ότι έχει κάποιο κόκαλο σπάσει και τι θα κάνει για να γίνει καλά. (Τα παιδιά από τα έργα που παρακολουθούν με τις κατάλληλες ερωτήσεις έδωσαν τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από το φίλο τους.)
Μπράβο σας παιδιά αλλά τώρα θέλω να σας κάνω κι εγώ μία ερώτηση.
Νομίζετε πως όλα τα ζώα έχουν κόκαλα;
Αμέσως κάποια φωνάζουν ναι και κάποια άλλα όχι.
Θυμηθείτε ότι δεν μπορώ να πως ναι ή όχι μόνο αλλά πρέπει να πω και γιατί.

  • Όταν τρώω ψάρι έχω παρατηρήσει πως υπάρχουν κόκαλα
  • Το κοτόπουλο που τρώμε έχει κόκαλα. Ναι όμως συμπληρώνει ένα παιδί το χταπόδι δεν έχει κόκαλα. Τότε συμπληρώνει ένα άλλο δεν έχει ούτε το καλαμάρι.( Κυρία μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις για΄τι εσύ ζωγράφισες το καλαμάρι μακρόστενο ενώ εγώ στο πιάτο μου το βλέπω τετράγωνο;Γιατί η μαμά για να το μαγειρέψει συνήθως το κόβει) Κυρία δεν ξέρω πως το λένε αλλά ζει στη θάλασσα είναι το σώμα τους σαν καμπύλη και από κάτω έχει πόδια που βγάζουν αστραπές. Τσούχτρα ; ρωτώ. Ναι αυτή που έχει αστραπές όταν σε τσιμπάει. Παιδιά δεν έχει αστραπές αυτό το βλέπουμε μόνο στον Μπομπ Σφουγγαράκη. Η τσούχτρα όταν μας ακουμπάει αφήνει κάποιο δηλητήριο στο δέρμα μας που μας κάνει να πονάμε και φουσκώνει και κοκκινίζει το δέρμα μας.
Πως είναι κυρία το καλαμάρι; ρωτά ένα παιδί.
Σχεδιάζουμε στον πίνακα ένα καλαμάρι
Όταν κυρία γύριζα στο σπίτι με τη γιαγιά μου είδα έναν άνθρωπο πεσμένο κάτω και έτρεχε αίμα και είχε σκίσει το δέρμα του και φαινόταν το κόκαλό του.
Τελικά έχουν όλα τα ζώα κόκαλα;
Κάποια έχουν και κάποια άλλα όχι.
Γιατί νομίζετε ότι υπάρχουν τα κόκαλα στον οργανισμό μας;
Ναι θα μπορούσαμε να  σταθούμε όρθιοι ούτε να κινηθούμε αν δεν υπήρχαν τα κόκαλα μας.
Μήπως τα έχουμε και για κάποιον άλλο λόγο; Ψάξτε λίγο το κεφάλι σας. Τα παιδιά ψάχνουν και βλέπουν ότι παντού είναι σκληρό και λένε ότι παντού έχει κόκαλα.
Ωραία παιδιά τώρα θέλω να ψάξετε το μέρος της κοιλιάς και να μου πείτε αν βρίσκεται κόκαλα. Ψάχνουν και λένε πως δεν υπάρχουν κόκαλα. Τώρα ψάξτε στο στήθος σας και πέστε μου αν υπάρχουν κόκαλα. Έχει πολλά κόκαλα και σταματούν εδώ και δείχνουν μέχρι το σημείο που αρχίζει η κοιλιά τους. Πάρα πολύ ωραία. Για να σκεφτούμε τι υπάρχει μέσα στο κεφάλι μας.Το μυαλό μας. Όχι είναι ο εγκέφαλός μας απαντά κάποιο άλλο.Παιδιά είναι το ίδιο πράγμα. Τώρα στο στήθος μας τι λέτε να υπάρχει. Η καρδιά μας το είχαμε δει και πέρυσι. Και τι άλλο; Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Κυρία τα μπαλόνι που μας βοηθούν να παίρνουμε ανάσα. Πολύ ωραία παιδιά, μπράβο σας.
10/3/2017
Στον πίνακα τα παιδιά είδαν το περίγραμμα ενός ανθρώπου. άρχισαν όλα να ρωτούν κα τι θα τον κάνουμε τον άνθρωπο; Η απορία λύθηκε με το τέλος της καθημερινής μας ρουτίνας. Ζήτησα από τα παιδιά να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μέσα στο περίγραμμα τον ανθρώπινο σκελετό. Εντυπωσιακό το γεγονός ότι σχεδόν θυμήθηκαν όλα τα κόκαλα που απαρτίζουν τον ανθρώπινο σκελετό.
Την ώρα του δεκατιανού κάποιο παιδί ρώτησε αν θα καταγράψουμε το είδος του φαγητού που τρώμε. Κάποιο άλλο δήλωσε πως δεν έγινε και τίποτε αν τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα, αν δε είναι φαγητό που τους αρέσει πάρα πολύ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έτσι λοιπόν ασχοληθήκαμε λίγο με τη διατροφή μας. Διαβάσαμε το παραμύθι"Μια φορά ήταν η Κολοτούμπα"
Μια φορά ήταν… η Κολοτούμπα, μια μαϊμού που έτρωγε μόνο μπανάνες, που είχε φίλο τον Πάνω -κάτω, που είχε γείτονα τον Παρλαπίπα… Μεγάλος της στόχος ήταν να βγει πρώτη στους αγώνες της ζούγκλας. Άλμα σε εκατό σχοινιά! Στους προηγούμενους αγώνες απέτυχε παταγωδώς, καθώς βρέθηκε κάτω φαρδιά πλατιά στο τρίτο κιόλας πήδημα! Η ντροπή της ήταν μεγάλη, η στεναχώρια της μεγαλύτερη και το κλάμα της… ασταμάτητο! Λίμνη ολόκληρη τα δάκρυά της. Προετοιμαζόταν σκληρά για τους επόμενους αγώνες, το αποτέλεσμα της προπόνησής της όμως, ήταν απογοητευτικό κι εκείνη… πολύ κουρασμένη! Τότε, ο φίλος της o Πάνω -κάτω τη συμβούλεψε: «Για να πάρει κανείς μέρος στους αγώνες, πρέπει να είναι γερός και δυνατός….. Και ξέρεις ποιος είναι γερός και δυνατός; Όποιος τρώει σωστά, κοιμάται σωστά και γυμνάζεται σωστά…». Η Κολοτούμπα με την ελπίδα ότι θα τα καταφέρει ξεκίνησε να τρώει…
Πάντα όμως, κάποιο λάθος έκανε στη διατροφή της… ένα λάθος που το πλήρωνε με κούραση και εξάντληση.
Ευτυχώς, ο φίλος της την επισκεπτόταν κάθε τόσο…
Θα βρει όμως τον τρόπο τελικά ο Πάνω -κάτω να εξηγήσει στην Κολοτούμπα πώς να τρέφεται σωστά; Η Κολοτούμπα θα τα καταφέρει; Θα αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες; Θα φτάσει στο στόχο της να κερδίσει τους αγώνες;
Μέσα από τις περιπέτειες της Κολοτούμπας, με απλό, λιτό και κατανοητό τρόπο, δίνονται στα παιδιά σημαντικές γνώσεις για τη σωστή διατροφή.

13/3/2017
Σήμερα τα παιδιά πήραν στα χέρια τους 2 φύλλα χαρτί Α4. Στο ένα από τα δύο υπήρχε η εντολή( Χωρίζω το χαρτί μου στη μέση τραβώντας μία γραμμή και κολλώ στη μία μεριά τα ζώα που έχουν κόκαλα και στην άλλη τα ζώα που δεν έχουν κόκαλα) και στο άλλο χαρτί υπήρχαν φωτογραφίες ζώων

σπονδυλωτών και ασπόνδυλων.

Όταν παρουσίασα στα παιδιά τα φύλλα δημιουργήθηκε ο εξής προβληματισμός. Κα πως θα χωρίσω το χαρτί μου;(δείχνουν οριζόντια, κάθετα, διαγώνια). Όπως εσύ νομίζεις και ολοκληρώνω τη νοηματική με το λόγο. Αν θέλεις μπορείς να το χωρίσεις οριζόντια, επαναλαμβάνοντας την κίνηση που είχε κάνει το παιδί, κάθετα και συμπληρώνω με την κίνηση που είχε χρησιμοποιήσει το παιδί ή διαγώνια και επαναλαμβάνω την κίνηση που είχε κάνει.
Αφού λοιπόν πείστηκαν πως αρκεί μόνο να χωρίσουν το χαρτί άρχισαν να παρατηρούν τις εικόνες. Ταυτόχρονα άρχισε κι ένας διάλογος μεταξύ των παιδιών σχετικά με το ποια ζώα ήταν σπονδυλωτά και ποια ασπόνδυλα.
Το καλαμάρι έχει κόκαλα, λέει το ένα
Όχι δεν έχει κόκαλα γιατί δεν έχει σαγόνι.
Όχι δεν έχει κόκαλα γιατί δεν έχει αυτό που έχουμε εμείς στην πλάτη μας τα μικρά μικρά κοκαλάκια.
Αφού δεν μπορούσαν να καταλήξουν γιατί καθένας είχε τη δική του άποψη και με επιχειρήματα απευθύνονταν σε εμένα. Κυρία έχει ή δεν έχει κόκαλα; Η μόνη όμως απάντηση που εισέπρατταν ήταν λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω πρέπει να βάλεις το μυαλό σου να σκεφτεί.
Όταν τελείωσαν με το κόψιμο των εικόνων τους δημιουργήθηκε και άλλη απορία. Κυρία λέει κάπου με κόκαλα και κάπου χωρίς κόκαλα. Πριν προλάβω να απαντήσω ένα παιδάκι λέει όχι δεν το λέει πουθενά. Επεμβαίνω και συμπληρώνω εσείς θα κολλήσετε στη μία μεριά τα σπονδυλωτά και στην άλλη τα ασπόνδυλα.
Αρχίζουν να δημιουργούν τις ομάδες τους και για κάποια ζώα δεν μπορούν να αποφασίσουν. Ρωτάνε κι αν κάνουμε κάτι λάθος; Τότε μάλλον θα υπάρχει κι ένας τρόπος για να το διορθώσεις. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύ άγχος εκ μέρους των παιδιών για το λάθος. Νομίζω πως δεν έχω μαλώσει ποτέ κανέναν αλλά κι αν κάνω λάθος δεν πειράζει γιατί μέσα από το λάθος μου θα μάθω και σίγουρα δεν θα ξανακάνω το ίδιο λάθος ξανά.Δεν προλάβαμε όμως να δούμε τα φύλλα εργασίας και την ομαδοποίηση που έκαναν τα νήπια, γιατί η ώρα ήταν 13:00, αλλά υποσχέθηκα πως θα το κάνουμε αύριο πριν από οποιαδήποτε άλλη δουλειά.

14/3/2017
Ένα παιδί που από χθες τον προβλημάτιζε το αν έχει κολλήσει σωστά τη χελώνα στα ασπόνδυλα, έρχεται σήμερα και ανακοινώνει: Κυρία η μαμά μου μου είπε πως κόκαλα έχουν τα ζώα που περπατάνε, γι αυτό και η χελώνα  δεν  έχει κόκαλα. Θέλω το μεσημέρι να ρωτήσεις τη μαμά σου για το φίδι που δεν έχει πόδια και σέρνεται αν έχει κόκαλα και αύριο να μου πεις αυτό που είπε η μαμά σου.
Αφού εκτελέσαμε τη ρουτίνα μας μοίρασα τα φύλλα εργασίας που έκαναν εχθές και αρχίσαμε να εξετάζουμε ένα ένα τα ζώα. Πρώτα όμως θυμηθήκαμε ποια ζώα λέμε ασπόνδυλα και ποια σπονδυλωτά. Εντόπισαν το λάθος τους και τους δημιουργήθηκε η απορία πως θα διορθώσουν το λάθος. Πρότεινα να διαγράψουν το ζώο με ένα χ.

26/4/2017
Παρουσίασα στα παιδιά το πρόπλασμα του ανθρώπινου σώματος και ζήτησα να μου πουν τι αναγνωρίζουν από αυτό

  • συκώτι 
  • πνευμόνια
  • στομάχι
  • έντερα
  • καρδιά
Μελετήσαμε πρώτα τα πνευμόνια. Η συζήτηση άρχισε με μία μόνο ερώτηση. Μήπως γνωρίζετε γιατί έχουμε τα πνευμόνια μας; Καμιά απάντηση από τα παιδιά. προσεγγίζω το θέμα με διαφορετικό τρόπο. Παιδιά θέλω να κλείσετε το στόμα σας και να πάρετε μία βαθιά ανάσα, έχοντας τοποθετημένο το ένα σας χέρι στο στήθος. Παρατηρείται κάτι; Κυρία το στήθος μας φούσκωσε. Πολύ ωραία. Τώρα ξαναπάρτε μία ανάσα και κρατήστε λίγο και μετά βγάλτε τη με δύναμη από το στόμα σας. Τι παρατηρήσατε; Κυρία το στήθος μας φούσκωσε και μετά ξεφούσκωσε. Μπράβο σας παιδιά. Θα μπορούσατε τώρα να μου πείτε τι βάλατε μέσα σας; Αέρα απαντούν όλα μαζί. Ο αέρας αυτός που πήγε; Δειλά δειλά ρωτούν στα πνευμόνια μας; Ναι παιδιά πηγαίνει στα πνευμόνια μας κι από εκεί φτάνει σε όλο μας το σώμα και ξαναγυρίζει με τη βοήθεια του αίματος πάλι στα πνευμόνια μας. Δηλαδή κυρία είναι σαν μπαλόνια συμπληρώνει ένα παιδί. Μπράβο σας. Αν τώρα σας ρωτούσα αν λειτουργούν πάντα τι θα απαντούσατε; Πάντα απαντούν. Δουλεύουν με τον ίδιο ρυθμό; Τι εννοείς ; θα γίνουμε τρεις ομάδες η 1η θα κάνει πως κοιμάται, η 2η θα τρέχει και η 3η θα περπατάει αργά σαν να πηγαίνει βόλτα στα μαγαζιά. Παρατήρησαν μέσα από το μικρό αυτό παιχνίδι ότι τα πνευμόνια δούλευαν πιο γρήγορα όταν η κίνηση ήταν έντονη και πολύ αργά όταν κοιμόμαστε. 
Εγώ πάλι δεν κατάλαβα λέει κάποιο παιδί πώς βρομίζει ο αέρας που βάζουμε μέσα μας και πως αυτά τα πνευμόνια κινούνται. 
Ξεκίνησα από τη 2η απορία του παιδιού. Πήρα 2 καλαμάκια και έβαλα στο καθένα από ένα μπαλόνι. Ζήτησα να τα φουσκώσουν και στη συνέχεια να το αφήσουν να ξεφουσκώσει. 
Όσον αφορά την 1η ερώτηση του παιδιού ζήτησα να πάρουν μία μεγάλη ανάσα και να την κρατήσουν όση περισσότερη ώρα μπορούσαν. Τα παιδιά διαπίστωσαν ότι κάποια στιγμή θα έσκαγαν αν δεν έπαιρναν καθαρή ανάσα.
Κυρία λέει κάποιο έχω παρατηρήσει πως ο σκύλος μου όταν τρέχει λαχανιάζει και παίρνει γρήγορες ανάσες. Δηλαδή μου λες ότι και τα ζώα μπορούν να αναπνέουν; Ναι αναπνέουν. Εδώ κάποιο ρωτά τα ζώα όμως που ζουν μέσα στο νερό αναπνέουν, έχουν πνευμόνια; Γιατί εγώ όταν κάνω βουτιά στη θάλασσα δεν αναπνέω κρατώ την ανάσα μου. Παιδιά ποια είναι η γνώμη σας με σχετικά με αυτό που ρωτά ο φίλος σας και επαναλαμβάνω την ερώτηση.

  1. Δεν αναπνέουν όταν βγαίνουν από το νερό, το έχω δει όταν πάω με το μπαμπά μου για ψάρεμα. Μετά από λίγο μένουν ακίνητα και ο μπαμπάς μου λέει πως πέθαναν.
  2. τότε δεν αναπνέουν μέσα στο νερό
  3. Ο βάτραχος ζει και στο νερό και στη γη.
Η απορία όμως του φίλου μας δεν μπόρεσε να λυθεί και επειδή κι εγώ δε γνώριζα πολλά σχετικά με το θέμα υποσχέθηκα στα παιδιά να ψάξω και να το συζητήσουμε την επόμενη μέρα και ότι κι εκείνα μπορούν να ρωτήσουν και τους γονείς τους.

27/4/2017
Τα παιδιά συγκεντρωμένα στην παρεούλα ρωτούν τελικά αναπνέουν ή όχι;
Εσείς τι μάθατε αναπνέουν ή όχι; Αναπνέουν αλλά δεν κατάλαβα πως.
Τα ζώα παιδιά που ζουν αποκλειστικά στο νερό .........πείτε μου μερικά (ψάρι χταπόδι καλαμάρι αχιβάδες) αναπνέουν με τα βράγχια που βρίσκονται στο κεφάλι τους. Είδαμε εικόνες πως ήταν στο διαδίκτυο γιατί ζήτησαν να δουν πως είναι αυτά. Ικανοποιήθηκαν και συνέχισαν και τα ζώα που ζουν και στο νερό και στη γη; Αυτά αναπνέουν με πνευμόνια. Κυρία το δελφίνι είναι ψάρι και μου λες ότι έχει πνευμόνια με κοροϊδεύεις; Όχι γιατί το δελφίνι έχει τη δυνατότητα να κρατά για πολύ ώρα την αναπνοή του και για να πάρει καινούρια ανάσα βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας. Το κάνει όπως η φάλαινα και πετάει και νερό από μια τρύπα που έχει στο πάνω μέρος του κεφαλιού του. το έχω δει στην τηλεόραση. 
Αφού λοιπόν λύσαμε όλες τις απορίες μας τώρα θέλω να μου πείτε πιο όργανο του ανθρωπίνου σώματος θέλετε να γνωρίσουμε. Προτείνουν την καρδιά.

Αποτέλεσμα εικόνας για κυκλοφορικό σύστημα
Παρουσιάζω στον υπολογιστή την πιο πάνω εικόνα. Κυρία αηδιαστικό, νομίζω ότι θα το βλέπω το βράδυ στον ύπνο μου. Φανταστείτε ότι είστε ντυμένοι μασκαράδες. Μπορείτε να μου πείτε τι ακριβώς βλέπετε;

  • Βλέπω την καρδιά
  • Βλέπω κάτι μπλε
  • Άλλα κόκκινα είναι μεγάλα κι άλλα μικρά
  • Υπάρχουν και μπλε μικρά
  • Άλλα είναι χοντρά και άλλα λεπτά
  • Είναι απλωμένα παντού
  • Κοίτα έχω κι εγώ μπλε και δείχνει στο χέρι του.
  • Όταν πάω στο γιατρό με μία ένεση μου τρυπάει αυτό το μπλε και μου παίρνει αίμα.
Μέσα λοιπόν σε αυτούς τους παράξενους "δρόμους" κυκλοφορεί το αίμα μας. Γιατί όμως είναι μεγάλοι και μικροί; Αλλού περνάει πολύ και αλλού λίγο αίμα. Μπράβο σας παιδιά αν μπορούσαμε να δούμε κάτω από το δέρμα μας θα παρατηρούσαμε αυτό.
Οι μεγάλοι δρόμοι περνάνε από την καρδιά.
Βγάλαμε την καρδιά από το πρόπλασμα ανθρώπου την ανοίξαμε και παρατήρησαν πως είναι το εσωτερικό της.
Γιατί όμως έχουν δύο χρώματα; ρωτά κάποιο παιδί. Δεν είπαμε όταν μιλούσαμε για τα πνευμόνια μας πως το αίμα βρομίζει; απαντά ένα άλλο. Το κόκκινο είναι καθαρό και το μπλε βρόμικο. Κυρία η καρδιά μας δουλεύει πάντα; Αν σταματήσει τι θα πάθουμε. Ρε συ θα πεθάνουμε συμπληρώνει ένα άλλο.
Η δική μου πάντως δε χτυπάει το ίδιο πάντα.Άλλες φορές χτυπάει γρήγορα και άλλες αργά.
Παρακολουθήσαμε το πιο κάτω video
Βρήκαμε και κάποιο άλλο video που έδειχνε μία καρδιά να χτυπά.

28/4/2017
Τα παιδιά αποφασίζουν να γνωρίσουν το στομάχι
Στη διάθεσή μας το παραμύθι Μάκης ο ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι
Αποτέλεσμα εικόνας για μάκης ο ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι
Ένα καταπληκτικό παραμύθι που εξηγεί με πολύ έξυπνο τρόπο τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. (ίσως βέβαια αφήνει στα παιδιά την εντύπωση πως μέσα στο στομάχι μας υπάρχουν ανθρωπάκια και τρένα.)
Κυρία γι αυτό λες κάθε φορά πως πρέπει να μασάμε πολύ καλά την τροφή μας. 
Κυρία έχω δει και το στομάχι της κότας. 
Νομίζω πως όλα τα ζώα έχουν στομάχι γιατί τρώνε.
Παιδιά όταν οι τροφές φεύγουν από το στομάχι και πηγαίνουν στο έντερο ο Μάκης μας είπε πως εκεί υπάρχουν κάποιοι σωλήνες που ρουφάνε ότι χρειάζεται ο οργανισμός μας και τα υπόλοιπα φεύγουν από το σώμα μας. Πως φεύγουν από το σώμα μας; Αρχίζουν κάποια ύποπτα χαμόγελα αλλά κανένας δε θέλει να πει. Ένα παιδί σηκώνει το χέρι του και λέει νομίζω πως φεύγουν από τον ποπό μας με τα κακά. Αρχίζουν όλοι να γελούν πονηρά. Παιδιά πηγαίνετε κάθε μέρα στην τουαλέτα για να κάνετε κακά σας; Απαντούν όλοι ναι. Τότε που βρίσκετε το αστείο; Αφήνουν μετά από αυτή την παρατήρηση τα πονηρά χαμόγελα και συνεχίζουμε την κουβέντα η οποία διακόπτεται και πάλι από την παρατήρηση ενός παιδιού πως το στομάχι του τον ειδοποίησε πως πεινάει.

4/5/2017
έχοντας το πρόπλασμα του ανθρώπου και θέλοντας να διαπιστώσω πόσα πράγματα έχουν κατανοήσει τα παιδιά τα ρωτώ
Μπορείτε να μου πείτε όργανα του ανθρωπίνου σώματος;
  • πνευμόνια έχουμε μιλήσει
  • συκώτι δεν έχουμε πει τίποτε γι αυτό
  • καρδιά έχουμε μιλήσει
  • έντερα έχουμε μιλήσει
  • στομάχι, μιλήσαμε.
Αρχίζω να βγάζω όργανα από το πρόπλασμα και ζητώ να μου τα ονομάζουν. Τα κατονομάζουν χωρίς καμιά δυσκολία. Αν τώρα σας ρωτήσω τι κάνει το καθένα τι θα μου λέγατε;
Στομάχι
  • τα ενζυμάκια λιώνουν τις τροφές
  • πηγαίνουν στα έντερα
  • από τα έντερα φεύγουν όλες οι ανθυγιεινές τροφές με τα κακά μας
  • με τις προβοσκίδες πηγαίνουν οι τροφές στο αίμα μας και ταξιδεύουν σε όλο το σώμα
Πνευμόνια
  • παίρνουμε και βγάζουμε ανάσες
  • καθαρίζεται ο  αέρας
  • δουλεύουν πάντα
Καρδιά
  • χτυπάει συνέχεια και στέλνει το αίμα μας στα πνευμόνια 
  • μετά το στέλνει στο σώμα μας
Περήφανη για όλα τα παιδιά μου .
Κυρία αυτά που μοιάζουν με φασόλια τι είναι;
έχουν το χρώμα που έχει το συκώτι μας
Νομίζω πως όλοι τα ξέρετε και τα έχετε ακούσει. Τα έχουμε όλοι μας. Κοιτούν.Νεφρά. Α! εγώ την έχω ξανακούσει τη λέξη αλλά τι κάνουν. Παρατηρούν ότι υπάρχουν οι δρόμοι του αίματος και στα νεφρά. Εξηγώ πως τα νεφρά καθαρίζουν το αίμα μας και διώχνουν ότι άχρηστο υπάρχει σε αυτό. Κυρία ξέρω το διώχνουμε με τα τσίσα μας. Και σε αυτό το σημείο αρχίζουν να γελούν πονηρά και το αντιμετώπισα με τον ίδιο τρόπο που ανέφερα σε προηγούμενη ερώτηση. 
Που μαζεύονται τα τσίσα μας; Εντοπίζουμε την ουροδόχο κύστη και εξηγούμε πως κι αυτή είναι ένα μπαλόνι που φουσκώνει κι όταν φουσκώσει μας ειδοποιεί ότι πρέπει να πάμε τουαλέτα. Στο σημείο αυτό συμπληρώνει ένα παιδί γιατί αλλιώς θα σκάσει όπως το μπαλόνι.Λέω κα καμιά φορά θα σκάσει η φούσκα μου. Σκάει;Δεν σκάει εννοούμε ότι αν δεν πάμε τουαλέτα θα κατουρηθούμε. ΟΥΦ!!! αναστενάζει το παιδί.
Κλείνοντας τη μέρα μας άρχισαν να ρωτούν γιατί έχουμε το ένα γιατί έχουμε φρύδια τι είναι αυτό το μπλε στο σώμα μας ......................................

5/5/2017
Τα παιδιά με κλειστά μάτια έπρεπε να αναγνωρίσουν το όργανο του σώματος που κρατούν στα χέρια τους. (Κανένα παιδί δεν δυσκολεύτηκε. Όταν δεν θυμόντουσαν το όνομα του οργάνου έλεγαν σε ποιο μέρος του σώματος το έχουμε συναντήσει)
Στη συνέχεια συναρμολογήσαμε το ανθρώπινο σώμα και τα παιδιά έλεγαν κάτι γι αυτό που μόλις τοποθετήσαμε. 
  • έντερα. είναι το παχύ και το λεπτό. Το λεπτό ρουφάει την τροφή και την μεταφέρει στο αίμα. Στο παχύ προχωρούν οι άχρηστες τροφές για τον οργανισμό.

  • στομάχι Εκεί καταλήγουν οι τροφές μας. Τα ενζυμάκια βοηθούν για να γίνουν σαν κρέμα και μετά φεύγουν στο παχύ έντερο.
  • συκώτι. Κυρία δεν ξέρουμε τι να πούμε γιατί δεν έχουμε μιλήσει γι αυτό
  • καρδιά. Δουλεύει συνέχει και στέλνει το αίμα σε όλο το σώμα. Αν σταματήσει θα πεθάνουμε. Στη μία μεριά της καρδιάς περνάει καθαρό αίμα και στην άλλη το βρώμικο.
  • πνευμόνια. Καθαρίζουν τον αέρα. Όχι καθαρίζουν τον αέρα στο αίμα μας συμπληρώνει κάποιο άλλο. διαφωνούν με την τοποθέτηση του πρώτου και υποστηρίζουν το δεύτερο. Επεμβαίνω μπορείς να θυμηθείς όταν παίρνουμε ανάσα που πηγαίνει ο αέρας; Στα πνευμόνια μας. Μετά στο αίμα μας. Ναι κα καθαρίζει τον αέρα του αίματός μας.Που όμως καθαρίζεται ο αέρας που βάζουμε μέσα μας; Θυμήσου τι σας λέει η κα όταν σας ζητά να πάρετε ανάσες για να ηρεμήσουμε. Να βάζουμε τον αέρα από τη μύτη μας και να τον βγάζουμε από το στόμα μας. Μέσα στη μύτη μας υπάρχουν κάτι τριχούλες. Ναι κυρία εγώ τις έχω δει στον καθρέφτη, είναι γεμάτη η μύτη μου. Πολύ ωραία αυτές λοιπόν συγκρατούν τη σκόνη και άλλες βρωμιές και δεν τις αφήνουν να πάνε στα πνευμόνια μας.
  • εγκέφαλος. Αυτός δίνει εντολές για να λειτουργούν όλα τα υπόλοοιπα.
  • αυτί. Ακούμε
  • Μάτι βλέπουμε
  • Δέρμα καταλαβαίνω κάτι όταν έχω κλειστά τα μάτια μου. Αισθανόμαστε
  • Στόμα τρώμε 
  • Γλώσσα μιλάμε, καταλαβαίνουμε τις γεύσεις
  • μύτη μπορούμε να μυρίσουμε.
  • κόκαλα προστατεύουν όργανα.μας βοηθούν να περπατήσουμε να σταθούμε....
  • νεφρά μοιάζουν με φασόλια καθαρίζουν το αίμα μας από τις τροφές που δε χρειάζεται ο οργανισμός μας και μετά τις διώχνουμε με τα τσίσα μας.
9/5/2017                                                                                                                                                      Παιδιά με ποιον τρόπο δημιουργείται η ζωή; σκεφθήκατε καθόλου; Κανένα παιδί όμως δεν είχε θυμηθεί να συζητήσει στο σπίτι με τους γονείς.  Κάλεσα τα παιδιά να σκεφτούν και να πουν τη γνώμη τους. Αυτές είναι οι απαντήσεις των παιδιών.
  1. Κυρία ο μπαμπάς μου μου έχει πει ότι για να γεννήσει μία μητέρα βάζουν στην κοιλιά της κάτι πολύ μικρό, σαν φασολάκι.
  2. Χρειάζεται ένα σποράκι κι ένα αυγουλάκι, μόλις γεμίσει με βούλες βγαίνει το μωρό. Πρέπει να ενωθούν τα δύο για να γίνει μωρό.
  3. Όταν μία κότα γεννάει αυγά τα κλωσάει και μετά βγαίνει κοτοπουλάκι.    
  4. Τα πουλάκι πρώτα γεννάνε αυγά, μετά σπάνε και βγαίνουν πουλάκια, χρειάζονται και τη φωλιά τους.
  5. Πρώτα πρέπει να πεθάνει κάποιος και  μετά να γεννηθεί κάποιος άλλος.                                    --Τι λες καλέ; δεν είναι δυνατόν να πεθάνει κάποιος και να γεννήσει μετά.                                  -- Δε θα γεννήσει ο ίδιος θα γεννηθεί κάποιος άλλος.                                                                     -Εγώ συμφωνώ με τη φίλη μου γιατί  πριν γεννηθώ εγώ πέθανε πρώτα  ο παππούς μου και μετά γεννήθηκα εγώ.
  6. Όταν γεννάει ένα άλογο το μικρό αλογάκι μπορεί μόνο του να τρώει.    
  7. Η κατσίκα κάνει κατσικάκια όπως και τα αρνάκια
  8. Πρέπει να μεγαλώσουν τα μικρά και μετά να γεννήσουν. 
  9.  Κάποια μωρά γεννιούνται από την κοιλιά. Υπάρχει ένα μηχάνημα που σκίζει την κοιλιά της γυναίκας και βγαίνει το μωρό. Τι λες καλέ τα μωρά γεννιούνται .......και  δείχνει προς το μέρος των γεννητικών οργάνων αρχικά και τέλος συμπληρώνει από το παπάκι μας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά το μικρό video που παρακολουθήσαμε κι εμείς.
Τα παιδιά ζήτησαν  ξανά και ξανά να παρακολουθήσουμε το μικρό video. Κάποια στιγμή ένα παιδί ρώτησε τι είναι οι σάλπιγγες και που βρίσκονται. 
Αποτέλεσμα εικόνας για αναπαραγωγικό σύστημα γυναίκας
Με τη βοήθεια του διαδικτύου κατεβάσαμε την πιο πάνω εικόνα και δείξαμε το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Κυρία πως μπαίνει εκεί μέσα; Μήπως το έχουμε τώρα κι αυτό μεγαλώνει μαζί μας;  Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στο αναπαραγωγικό σύστημα του άντρα. Όλα τα παιδιά τόνισαν ότι πρέπει να γίνουμε πολύ μεγάλοι για να μπορούμε να γεννήσουμε παιδιά.

10/5/2017
Τα παιδιά σήμερα ασχολήθηκαν μέσω του υπολογιστή με τη συναρμολόγηση του ανθρώπινου σκελετού. Στόχοι να θυμηθούν τη θέση των διαφόρων τμημάτων του ανθρώπινου σκελετού και να μάθουν να χειρίζονται το ποντίκι του Η/Υ    

12/5/2017
Αφορμή για το φύλλο εργασίας μα τίτλο "Ζωγραφίζω τον ανθρώπινο σκελετό" έδωσε μία ζωγραφιά κάποιου παιδιού που έγινε στο σπίτι και την έφερε στο σχολείο να τη δούμε. Όταν ζήτησα από τα παιδιά να σχεδιάσουν τον ανθρώπινο σκελετό οι αντιρρήσεις ήταν έντονες γιατί θεώρησαν ότι είναι πολύ δύσκολο. Η δουλειά τους ξεκίνησε και άρχισαν να ζωγραφίζουν.  (προσεχώς θα ακολουθήσει video με την προσπάθεια των παιδιών.)
          

                                                                









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου