Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Ομαλή μετάβαση σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας


Γνωρίζοντας τις αλλαγές που επιφέρει η μετάβαση από το ένα περιβάλλον στο άλλο, καθώς και τις αλλαγές ρόλων που επιφέρουν οι μεταβάσεις αλλά και το ότι δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός που ξεκινά και ολοκληρώνεται την πρώτη μέρα της σχολικής ένταξης είναι και οι λόγοι που με οδήγησαν να ασχοληθώ  με το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις της μετάβασης, παρά τις διαφορές τους έχουν κοινή αφετηρία, την προσωπικότητα του ατόμου και τους κανόνες λειτουργίας του νέου περιβάλλοντος. Γνωρίζοντας πως αλλάζει η ταυτότητα και ο ρόλος του παιδιού, η αυτοαντίληψή τους και το γεγονός ότι προσπαθεί από τη μια να αισθάνεται χαρούμενο και περήφανο «γιατί μεγάλωσε και πήγε στο μεγάλο σχολείο» και από την άλλη λυπάται που αποχωρίζεται το περιβάλλον του Νηπιαγωγείου και τις Νηπιαγωγούς, καθώς και το ότι μεταβαίνει σε μια καινούρια τάξη σε άγνωστο περιβάλλον θέλησα να γνωρίσουν τα παιδιά τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, το χώρο, τον τρόπο με τον οποίον δουλεύουν στην τάξη με τα παιδιά. Μέσα από τις δραστηριότητες που θα οργανώσαμε σε συνεργασία με τη συνάδελφο της Α΄ Δημοτικού αλλά και τους συναδέλφους της μουσικής και της φυσικής αγωγής δώσαμε τη δυνατότητα στα παιδιά να συγκρίνουν και να διαπιστώσουν πως κάνουμε παρόμοιες δραστηριότητες, ότι υπάρχει μία συνέχεια στο έργο των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων και έτσι θα διαπιστώσουν με τη συμμετοχή τους σε αυτές ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της επόμενης βαθμίδας....
 
11/4/2022

ΑΝΙΧΝΕΎΟΝΤΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
 Χρησιμοποιώντας ερωτήσεις διερευνητικές όπως που πήγαν οι περσινοί μας φίλοι; Τί είναι το Δημοτικό; Γιατί πήγαν εκεί; Τι γνωρίζετε για το Δημοτικό; Τι νομίζετε πως κάνουν τα παιδιά στο Δημοτικό; Τι διαβάζουν;... προσπαθούμε να ανακαλύψουμε το τι γνωρίζουν τα παιδιά σχετικά με το Δημοτικό Σχολείο 

Καταγραφή των όσων λέχθηκαν στην τάξη εκ μέρους των παιδιών, από τη Νηπιαγωγό.
- Κυρία στην τάξη τους δεν έχουν παιχνίδια, γιατί είναι μεγάλα παιδιά.
- Έχουν θρανία πολλά στις τάξεις τους. Εμείς στην τάξη μας έχουμε τραπέζια.
- Έχουν βιβλία και διαβάζουν.
- Γράφουν γράμματα στους πίνακες και η δασκάλα τους φωνάζει για να γράψουν και να διαβάσουν (φωνάζει εννοούν τα καλεί στον πίνακα κι όχι βάζει τις φωνές).
- Διαβάζουν ιστορία.
- Τρώνε στα θρανία.
- Γνωρίζουν τους αριθμούς και δεν μπερδεύονται όταν τους διαβάζουν.
- Έχουν πίνακα και γράφουν τους αριθμούς και η κυρία τους ρωτά.
- Στο διάλειμμα παίζουν μπάσκετ, βόλεϋ..
- Τους δίνει η κυρία τους test για να γράφουν.
- Το πρωί τα παιδιά περιμένουν στην αυλή μόνα τους μέχρι να έρθουν οι Δάσκαλοι.
- Τα παιδιά του Δημοτικού έχουν δάσκαλο ή δασκάλα.
- Κυρία μαθαίνουν αγγλικά, διαβάζουν αγγλικά, παίζουν στην τάξη, βλέπουν dvd
- Κυρία έχω κι εγώ dvd και ακούω τραγούδια, τα βάζει η μαμά μου στον υπολογιστή.
Τελειώνοντας την καταγραφή διαβάζω όσα έχουν πει και τα ρωτώ αν είναι κάτι που θέλουν να συμπληρώσουν. Είναι όμως ικανοποιημένα και δηλώνουν πως δεν έχουν κάτι άλλο να πουν.
 Θέλοντας να ανακαλύψω την πηγή των γνώσεων τους τα ρωτώ : μα από ποιον γνωρίζετε όλα αυτά; 
Κυρία εγώ από την αδερφή μου, εγώ από τη φίλη μου, εγώ από την ξαδέρφη μου και τον ξάδερφό μου.
Τα περισσότερα παιδιά είχαν κάποιον που πήγαινε στο δημοτικό σχολείο.

13/04/2022
Διαβάζω τα όσα έχουν καταγραφεί, προβάλλοντας τη φωτογραφία μέσω του υπολογιστή κατά τη διάρκεια της  συζήτησης για να θυμηθούν και προσπαθώ  εξετάζοντας μία μία καταγραφή να τη συγκρίνουν με αυτά που συμβαίνουν στο Νηπιαγωγείο.
- Είστε σίγουροι πως δεν έχουν παιχνίδια μέσα στις τάξεις τους;
- Κυρία είναι μεγάλα παιδιά και σίγουρα  δεν έχουν παιχνίδια που έχουμε εμείς.
-Δηλαδή;
- Έχουν κάποια αλλά δεν έχουν μωρά και κουζινικά που έχουμε εμείς.
- Παιδιά νομίζω ότι κατορθώσατε να με μπερδέψετε. Τελικά έχουν ή δεν έχουν παιχνίδια;
- Κυρία έχουν αλλά είναι διαφορετικά από τα δικά μας.
- Έχουν θρανία πολλά στις τάξεις τους. Εμείς στην τάξη μας έχουμε τραπέζια. Γιατί να έχουν τόσα πολλά θρανία στις τάξεις τους είναι τόσο πολλά τα παιδιά σε κάθε τάξη;
- Εμένα ο αδερφός μου μου είπε ότι κάθεται κάθε παιδί μόνο του. 
- Σου εξήγησε γιατί;
- Η μαμά μου μου είπε ότι το κάνουν γιατί υπάρχει ο κορωνοϊός. Τελικά μας έχει κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή μας. Δεν τον θέλω καθόλου.
- Εμείς όμως κυρία δεν καθόμαστε ένας - ένας στα τραπεζάκια καθόμαστε πολλά παιδιά μαζί και προσέχουμε. Φοράμε τις μάσκες μας και συ μας λες: σήκωσε τη μάσκα σου.
- Έχουν βιβλία και διαβάζουν. Εμείς παιδιά δεν έχουμε βιβλία στην τάξη μας;
- Κυρία έχουμε το βιβλιαράκι των μαθηματικών.
- Μόνο αυτό έχουμε;
- Έχουμε και παραμύθια, αλλά δεν ξέρουμε να διαβάζουμε. Μας τα διαβάζεις εσύ.
- Δεν ξέρετε να διαβάζετε; Νομίζω ότι τώρα με κοροϊδεύετε. Για να γράψω κάτι στον πίνακα θα μπορέσετε να μου το διαβάσετε;
( Ξεκινώ γράφοντας ονόματα παιδιών κι εκείνα διαβάζουν, μετά τους δείχνω τα γράμματα της αλφαβήτα και προφέρουν τους ήχους των γραμμάτων και τέλος γράφω συλλαβές στον πίνακα και διαβάζουν. Επιλέγουμε κι ένα παραμύθι από τη βιβλιοθήκη που δεν έχουμε ξαναδιαβάσει και δείχνοντας στα παιδιά τις εικόνες εκείνα ξεκινούν και διαβάζουν)
Αφού διάβασαν τις εικόνες ρωτώ: " Τελικά ξέρετε να διαβάζετε ή όχι" 
- Κυρία εντάξει διαβάζουμε αλλά τα παιδιά στο Δημοτικό διαβάζουν λέξεις με πολλά γράμματα εμείς δεν μπορούμε.
- Και γιατί λέτε να συμβαίνει αυτό;
(Τα παιδιά δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν και στο σημείο αυτό έδωσα εγώ κάποιες πληροφορίες.)
- Γράφουν γράμματα στους πίνακες και η δασκάλα τους φωνάζει για να γράψουν και να διαβάσουν. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τον πίνακα για να γράψουμε; 
- Κυρία όταν παίζουμε κρεμάλα μας φωνάζεις για να γράψουμε γράμματα.
- Όταν συμπληρώνουμε τα παιδιά που λείπουν και δεν ξέρουμε τον αριθμό μας τον δείχνεις στον πίνακα και μετά μας δίνεις τον αριθμό και το γράφουμε κι εμείς.
- Διαβάζουν ιστορία. Θέλετε να μου εξηγήσετε τι εννοείται;
- Κυρία εμένα η αδερφή μου έχει ένα βιβλίο που γράφει απέξω ιστορία και τη διαβάζει μαζί με τη μαμά μου και μετά της λέει χωρίς να κοιτά το βιβλίο αυτά που έχει διαβάσει.
- Κυρία εμένα ο αδερφός μου, δεν του αρέσει η ιστορία και η μαμά μου του λέει συνεχώς: πρέπει να διαβάσεις και την ιστορία. Τελικά τη διαβάζει η μαμά μου και του τι λέει και στο τέλος τη λέει και ο αδερφός μου.
- Εμείς παιδιά μαθαίνουμε ιστορία στο σχολείο; (χρησιμοποίησα τις αφίσες των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Μαρτίου)
- Κυρία μάθαμε για τον πόλεμο του 1840.Αυτό κυρία για τους Τούρκους που όταν τελειώσαμε μας είπες ότι αυτό δεν ήταν παραμύθι αλλά κάτι που έγινε πραγματικά πριν πολλά - πολλά χρόνια και γι αυτό θα πρέπει πάντα να το θυμόμαστε στην καρδιά και στο μυαλό μας.
- Κυρία είναι αυτό που μάθαμε ότι όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί και ότι φώναζαν ψωμί - παιδεία -ελευθερία.
- Α! αυτό είναι με τους Τούρκους και τους Ιταλούς.
- Όχι καλέ τους Τούρκους τους άλλου κυρία. Να δεις πως τους λένε......
- Ιταλούς
- Τελικά εμείς μαθαίνουμε ιστορία ή όχι παιδιά;
- Ναι 
- Ναι μαθαίνουμε αλλά όχι όπως ο αδερφός μου. Τελικά μου αρέσει να την μαθαίνω όπως την μαθαίνω εδώ.
- Τρώνε στα θρανία. 
- Εμένα η αδερφή μου, μου είπε ότι τρώει στο διάλειμμα και όχι στα θρανία. Εμείς όμως τρώμε στα τραπέζια.
- Εμένα όμως μου είπε η φίλη μου ότι τρώνε στα θρανία
- Πότε τρώει η φίλη σου στο θρανίο;
- Φεύγουν τα παιδιά και μετά. Κάθεται περισσότερη ώρα στο σχολείο. Τρώει διαβάζει και βγαίνει και διάλειμμα.
- Τους δίνει η κυρία τους test για να γράφουν. Θέλεις να μου εξηγήσει τι είναι αυτό το test;
-  Είναι ένα χαρτί που έχει πολλά γράμματα επάνω και κάποιες φορές έχει και αριθμούς και η αδερφή μου πρέπει να το γράψει και να το πάει στην κυρία της.
- Μμμμμ! Εμείς εδώ κάνουμε κάτι τέτοιο;
- Όχι κυρία. Δεν έχουμε 
- Μα γράφεις γράμματα στο βιβλιαράκι των μαθηματικών και όταν στου τα φέρνουμε εσύ μας λες τι πρέπει να κάνουμε. Καθόμαστε στη γωνιά των μαθηματικών και τα φτιάχνουμε.
- Κυρία μας είχες δώσει και κάτι με αριθμούς και χρώματα, και βάψαμε έτσι ένα πασχαλινό αυγό.
- Στο διάλειμμα παίζουν μπάσκετ, βόλεϋ.. εσείς στο διάλειμμα τι κάνετε;
- Παίζουμε κρυφτό, ζόμπι, αναμπέλα, κυνηγητό, μαζεύουμε φύλλα και τα μαγειρεύουμε και κάποιες φορές φτιάχνουμε και κρεββάτι για τα σκουλήκια.
- Παίζουμε και με τις παλάμες και τις πατούσες που υπάρχουν στην αυλή, περπατάμε και στις γραμμές.
- Κυρία μαθαίνουν αγγλικά, διαβάζουν αγγλικά, παίζουν στην τάξη, βλέπουν dvd. Εμείς;
- Δεν κάνουμε αγγλικά αλλά εσύ μας έμαθες τη λέξη καλημέρα στα αγγλικά και στη γλώσσα των κωφών.
- Μας βάζεις μουσική στον υπολογιστή.
-Αυτό το κάνει και η μαμά μου.
( όσον αφορά τα αγγλικά ενημέρωσα τα παιδιά πως σε πολλά νηπιαγωγεία πηγαίνει μία κυρία και μαθαίνει στα παιδιά αγγλικά. Κάποια ήθελαν περισσότερες πληροφορίες για αυτό κι εγώ τότε τους έβαλα να παρακολουθήσουν ένα video  από το πρόγραμμα του ΕΑΝ)
 (η συζήτηση εδώ σταμάτησε με την υπόσχεση ότι θα τη συνεχίζουμε όταν ξανασυναντηθούμε μετά τις διακοπές του Πάσχα. Στην επίσκεψή μου για ευχές στο Δημοτικό μετά τη λήξη του ωραρίου μου επισκέφθηκα και τη δασκάλα της πρώτης τάξης  και εκείνη με ενημέρωσε πως ένα παιδάκι την πλησίασε την έπιασε από το χέρι και την οδήγησε στην τάξη της και της ζητούσε με τον τρόπο του να κοιτάξει την τάξη. Ρώτησε αν έχουμε μιλήσει για το Δημοτικό Σχολείο γιατί της έκανε εντύπωση η συμπεριφορά του παιδιού. Ενημέρωσα πως αυτό έγινε όταν είπα στα παιδιά ότι θα επισκεφθούμε το Δημοτικό για να τραγουδήσουμε το Λάζαρο
 
14/4/2020
Η μέρα της επίσκεψης στο δημοτικό έφθασε και τα παιδιά (καταφθάνουν στο σχολείο φορώντας τα καλά τους) από το πρωί είναι ανήσυχα. Ρωτούν και ξαναρωτούν πότε θα πάμε στο Δημοτικό και τραγουδούν συνεχώς το Λάζαρο. Τραγουδούν και κρίνουν: όχι δεν το είπαμε σαν να ακουγόταν μία φωνή. Πρέπει να το τραγουδήσουμε ξανά. Πλησιάζουν στο γραφείο και ρωτούν: Κυρία πως είπαμε ότι ξεκινά; Σεβόμενη την εκδηλωμένη ανησυχία τους τραγουδώ μαζί τους κι εκείνα απομακρύνονται ικανοποιημένα συνεχίζοντας όμως τις πρόβες. Σταμάτησαν το τραγούδι μόνο όταν εκείνα αισθάνθηκαν ικανοποιημένα. Κατά τη διάρκεια της πρόβας ετοιμάσαμε και το καλάθι για το Λάζαρο την κάρτα με τις ευχές για τους συναδέλφους.
Ο ήχος από το κουδούνι του Σχολείου κινητοποιεί τα παιδιά και κρατώντας το ζευγάρι τους ετοιμάζονται για τη μετάβασή τους στην αυλή του σχολείου.
Ανεβαίνουμε και κατευθυνόμαστε στο κέντρο της αυλής και περιμένουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς να μαζευτούν για να τραγουδήσουμε. Αφοπλιστική η πρώτη τους αντίδραση: Πόσα παιδιά υπάρχουν στο Δημοτικό! Πολλά παιδιά! Δεν έχω ξαναδεί τόσα παιδιά μαζεμένα. (Μία αντίδραση που με προβλημάτισε ιδιαίτερα μιας και δείχνει την ελλιπή κοινωνικοποίηση των παιδιών της νηπιακής ηλικίας)  
Περιμένουν υπομονετικά και μετά το καλωσόρισμα τραγουδούν. Τραγουδούν δυνατά μα αρμονικά και τελειώνοντας το δυνατό χειροκρότημα τα ευχαριστεί. Αντιπροσωπεία παιδιών πλησιάζει κρατώντας το καλάθι και όλοι ρίχνουν τα γλυκά τους κεράσματα στο καλάθι. Επιστρέφουν και μία άλλη ομάδα παιδιών πηγαίνει στους εκπαιδευτικούς για να δώσουν την κάρτα με τις πασχαλινές μας ευχές.
Αποχαιρετούμε και επιστρέφουμε στην αυλή του σχολείου. Ρωτούν κυρία πως τα πήγαμε; Εσείς πως νομίζετε; η δική μου απάντηση. Συνεχίζουν λέγοντας ήταν πολύ ωραία, μου άρεσε που είδα τους  φίλους μας τους παλιούς, μου άρεσε που μίλησα στη δασκάλα της αδερφής μου, μου άρεσε που τραγούδησα εκεί, μου άρεσε που όλοι μας καλωσόρισαν και ξαφνικά σταματούν κοιτώντας τις λιχουδιές στο καλάθι. Κυρία όλα αυτά τι θα τα κάνουμε; Ε για σκεφτείτε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά; Απάντηση όμως καμιά και τους ανακοινώνω πως αυτά θα γεμίσουν το καλαθάκι μας.
( Η ξενάγηση στους χώρους του σχολείου με ξεναγό τον Διευθυντή του Δημοτικού αναβλήθηκε λόγω των πρωτοκόλλων. )

3/5/2022
Επαφή με τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού, εκπαιδευτικό  της Α΄ τάξης, εκπαιδευτικό μουσικής και εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής για να οργανώσουμε τις δραστηριότητες και να ορίσουμε τις ημερομηνίες επισκέψεων. Κοινή απόφαση όλων οι επισκέψεις να γίνουν στην αυλή των βαθμίδων, λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αποδοχή της πρόσκλησης του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου να παρακολουθήσουμε παράσταση θεάτρου σκιών στην αυλή του Δημοτικού

23/5/2022
Μουσική
Τα παιδιά χωρισμένα σε δύο ομάδες Νηπιαγωγείου - Δημοτικού
Τελευταία διδακτική ώρα Νηπιαγωγείου και Α΄ τάξης. Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου παίρνουν μαζί τους και τα ζευγάρια μουσικών οργάνων (ντέφι, μαράκες, καστανιέτες, ταμπουρίνο, ξυλάκια, κουδουνάκια, ένα μεταλλόφωνο και ένα ξυλόφωνο)
Ο εκπαιδευτικός μουσικής παρουσιάζει τα όργανα και τα παιδιά της πρώτης εξηγούν σε ποια κατηγορία μουσικών οργάνων είναι. Εξηγεί τον τρόπο με τον οποίον χωρίζονται τα μουσικά όργανα ανάλογα με τον τρόπο που παράγουν ήχο. Παροτρύνει τα νήπια να πουν ονόματα μουσικών οργάνων που γνωρίζουν και οι μαθητές της πρώτης τα κατατάσσουν σε κατηγορίες.. Στη συνέχεια με τη συνοδεία της κιθάρας τα παιδιά της πρώτης τραγουδούν το "Μάγειρα" και τα παιδιά του νηπιαγωγείου συνοδεύουν χτυπώντας τα μουσικά όργανα . Συνεχίζουμε με παιχνίδι χρησιμοποιώντας τα μουσικά όργανα. Τα νήπια χτυπούν ένα μουσικό όργανο και τα παιδιά της Α΄ απαντούν χρησιμοποιώντας το ίδιο μουσικό όργανο. Επανάληψη της δραστηριότητας και ξεκινούν πρώτα τα παιδιά της Α΄ και απαντούν τα νήπια. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητα χρησιμοποιούμε κάποια στιγμή και το μεταλλόφωνο  και το ξυλόφωνο για να μπερδέψουμε τα παιδιά κι εκείνα απαντούν λέγοντας μόνο το όνομα του οργάνου. 

24/5/2022
Φυσική αγωγή
Οι γονείς, από την προηγουμένη έχουν ενημερωθεί μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την επίσκεψή μας στο Δημοτικό και για τη συμμετοχή των παιδιών στο μάθημα φυσικής αγωγής με τη Β τάξη του Δημοτικού και πως τα παιδιά θα πρέπει να φορούν αθλητικά και σορτσάκια ή κολλάν.
10:00 και εμείς στην αυλή του Δημοτικού με τα μπουκάλια μας δίχως μάσκες. Ο εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής καλωσορίζει τα παιδιά και τους δείχνει το μέρος που θα καθίσουν μέχρι να έρθουν τα παιδιά.
Η δραστηριότητα ξεκινά και τα νήπια παρακινούνται να προθερμάνουν το σώμα τους συμμετέχοντας στις ασκήσεις. Δουλεύουν συγκεντρωμένα, παρατηρούν και εκτελούν. Το σώμα μας έτοιμο πλέον συμμετέχει σε ασκήσεις που εξηγεί ο εκπαιδευτικός. Ενθουσιασμένα συμμετέχουν στα παιχνίδια που ο εκπαιδευτικός εξηγεί. Είναι παιχνίδια ομαδικά και για να έχουν όλες οι ομάδες τον ίδιο πληθυσμό η Νηπιαγωγός γίνεται ενεργό μέλος σε ομάδα, και η δασκάλα της Β τάξης αναλαμβάνει το ρόλο της Νηπιαγωγού. Τα παιχνίδια απαιτούν ταχύτητα, συγκέντρωση, πάσες και πάνω από όλα συνεργασία με όλα τα μέλη της ομάδας. Τα μεγάλα παιδιά αναλαμβάνουν να παρακινούν τα μικρότερα να συμμετέχουν υπενθυμίζοντας τη σειρά τους, εξηγώντας το τι έπρεπε να κάνουν και τα μικρότερα ανταποκρινόμενα ενθουσιάζονται, παθιάζονται δραστηριοποιούνται ως ισότιμα μέλη της ομάδας τους.
 


 









26/5/2022
Γλώσσα 
Οι μαθητές της πρώτης αποδεχόμενοι την πρόσκληση των παιδιών του Νηπιαγωγείου επισκέπτονται το Νηπιαγωγείο για να διαβάσουμε όλοι μαζί το παραμύθι " Η Μεσόγειος" στον ίσκιο του δέντρου στην αυλή του Νηπιαγωγείου. Παραχωρούμε χρόνο στα παιδιά να συνομιλήσουν με τους περσινούς τους φίλους, να ανταλλάξουν τα νέα τους και το παραμύθι ξεκινά. Συμμετέχουν στην αφήγηση ισότιμα και οι δυο εκπαιδευτικοί και το παραμύθι ξεκινά...
Η ροή της αφήγησης ανά διαστήματα σταματά και οι εκπαιδευτικοί απευθύνουν ερωτήσεις στα παιδιά προκαλώντας τα να σκεφτούν τη συνέχεια, να μαντέψουν τις επιπτώσεις από την συμπεριφορά των ανθρώπων, να εκφράσουν τα συναισθήματα των ηρώων......
Οι μαθητές της πρώτης τάξης στο τέλος της δραστηριότητας ζητούν από τη Νηπιαγωγό να τραγουδήσει τραγούδια που έλεγαν όταν ήταν στο Νηπιαγωγείο και τα παιδιά στη συνέχεια αποχωρούν αποχαιρετώντας τους νέους και παλιούς φίλους που γνώρισαν.

27/5/2022
Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου παρακολουθούν τους αγώνες βόλει και μπάσκετ ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δημοτικού.

28/5/2022
Παρακολουθούν θέατρο σκιών μαζί μα τα παιδιά του Δημοτικού στην αυλή του σχολείου 

Με τα παιδιά συζητάμε για όλα αυτά που συνέβησαν κατά τις επισκέψεις μας στο Δημοτικό και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι πως στο Δημοτικό κάνουν περίπου τα ίδια που κάνουμε στο Νηπιαγωγείο απλώς ο τρόπος είναι πολύ διαφορετικός. 





 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου