Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Παιχνίδι εγραμματισμού - Απλώνω τη μπουγάδα

Τα σκοινιά απλώθηκαν, τα μανταλάκια στο κουτί και η μπουγάδα περιμένει να απλωθεί.
Πάνω σε μικρά πανάκια έχουμε αποτυπώσει τα γράμματα κεφαλαία και μικρά καθώς και τα φωνήεντα ξεχωριστά.
 Το παιχνίδι στην αρχή είναι πολύ απλό.
 Τα παιδιά απλώς πρέπει να τοποθετήσουν το ύφασμα στο σκοινί και να το στερεώσουν με ένα μανταλάκι.(Η κίνηση κάποια παιδιά τα δυσκολεύει σαν να έχουν πρώτη τους φορά δει μανταλάκι. Τους εξηγούν τα παιδιά ή εμείς πως πρέπει να πιάσουν το μανταλάκι για να ανοίξει και να αγκιστρώσει το πανί στο σκοινί)
Όταν οι ομάδες απλώσουν τα πανιά οι Νηπιαγωγοί και συντονιστές του παιχνιδιού ελέγχουμε αν φαίνονται τα γράμματα στην κάθε ομάδα που συμμετέχει και στη συνέχεια ζητάμε από τα παιδιά να μαζέψουν κάποιο από τα πανιά χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή που έχει επάνω το πανί. (Τα παιδιά που δεν έχουν ταυτίσει το σύμβολο με τη φωνή τα βοηθούμε θυμίζοντας το όνομα του παιδιού της τάξης που αρχίζει με αυτό το γράμμα)
Αυτό ήταν το δεύτερο μέρος του παιχνιδιού.
Τρίτο μέρος Οι Νηπιαγωγοί επιλέγουν δύο σύμφωνα και τέσσερα φωνήεντα. Καλούν κάποιο παιδί και ζητούν από το παιδί να σκεφτεί ποιο γράμμα από αυτά που φωνάζουν δυνατά πρέπει να επιλέξει και σε ποιο από τα δύο σύμφωνα θα πρέπει να το τοποθετήσει για να σχηματίσει τη συλλαβή που του έχουν οι Νηπιαγωγοί ζητήσει. ( Στα παιδιά τα οποία δυσκολεύονται να ακούσουν τη φωνή του φωνήεντος το παιχνίδι παίζεται με διαφορετικό τρόπο. Το παιδί επιλέγει ένα φωνήεν το διαβάζει και στη συνέχεια ακούει την εκφορά της συλλαβής και πηγαίνει να το τοποθετήσει δίπλα στο σύμφωνο και να το κρεμάσει. Τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο όταν κατανοούν τη διαδικασία της ανάγνωσης και της γραφής συνήθως ακούν μόνο το 1ο γράμμα της κάθε συλλαβής και αυτό συνήθως είναι το σύμφωνο.)






Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Παιχνίδι για την αμυγδαλιά

Τα παιδιά φτιάχνουν τον πίνακα αναφοράς που θα χρειαστεί για να μπορέσουμε να παίξουμε το παιχνίδι με τις λέξεις από τον μύθο της αμυγδαλιάς.


Ο πίνακας αναφοράς αφού συμπληρώθηκε από τη Νηπιαγωγό με τα γράμματα όπως τα είχαν γράψει τα παιδιά τοποθετήθηκε με τα υπόλοιπα πράγματα που θα χρειαστούν για να μπορούν τα παιδιά να συνθέτουν τις λέξεις.
Τα φακελάκια με τα γράμματα που έγραψαν τα παιδιά για τις λέξεις που επιλέξαμε από τον μύθο της αμυγδαλιάς

Στο παιχνίδι μπορούν να παίξουν κάθε φορά 2 παιδιά. Επιλέγουν ένα φακελάκι. Στη συνέχεια προσπαθούν να βρουν τη λέξη στην κατασκευή της αμυγδαλιάς για να μπορούν να τη διαβάσουν. Μετά βγάζουν τα γράμματα και τα τα τοποθετούν στις πράσινες γραμμές συνθέτοντας τη λέξη. Στο τέλος διαβάζουν τη λέξη.Μαζεύουν τα γράμματα τοποθετούν στο φάκελο και επιλέγουν άλλη λέξη.





Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ελεύθερες Δραστηριότητες

Το παιχνίδι των παιδιών στις γωνιές σήμερα ήταν δημιουργικό ευχάριστο καταπληκτικό.
Στιγμιότυπα από το παιχνίδι που ξεκίνησε από μία ομάδα 4 παιδιών

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Αμυγδαλιά

Γιατί οι αμυγδαλιές βιάζονται να ανθίσουν;
Εξήγηση μέσα από τη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων
Ο Δημοφώντας γιος του Θησέα και της Φαίδρας, Βασιλιάς της πόλεως των Αθηνών ταξιδεύοντας στο Αιγαίο έφθασε στις ακτές της Θράκης, πιθανόν για να γλιτώσει από κάποια θαλασσοταραχή.Στην ακρογιαλιά έπαιζε μία παρέα κοριτσιών. Ανάμεσα τους υπήρχε και η Φυλλίδα κόρη του βασιλιά Σίθωνα.Ο Δημοφώντας επικεφαλής των ναυτών ζήτησε από τα κορίτσια να μην φοβούνται. Οι άνδρες έψαχναν απλά μια πηγή για να γεμίσουν με νερό τα άδεια τους δοχεία. Η βασιλοπούλα γοητευμένη από τους ευγενικούς τρόπους του νεαρού Δημοφώντα και εμπιστευόμενη το ένστικτό της κάλεσε τους στρατιώτες στο παλάτι όπου τους φιλοξένησαν με τιμές. Η πριγκιποπούλα γοητεύτηκε από την στάση και το παράστημα του Δημοφώντα. Μα και κείνος δεν έμεινε αδιάφορος από την χάρη και την ομορφιά της κόρης. Ο Έρωτας δεν άργησε να έλθει. Ήταν φλογερός και αμοιβαίος. Τον γάμο των δυο νέων ευλόγησε ο βασιλιάς Σίθωνας εκτιμώντας το ήθος και την ευγενική καταγωγή του γαμπρού του. Τίμησε δε την ένωση αυτή με πλούτη και γη από το βασίλειο του φροντίζοντας να μην λείψει τίποτα από τους νεόνυμφους.
Ο Δημοφώντας όμως νοσταλγούσε την πατρίδα του και αποφάσισε να την επισκεφθεί με την υπόσχεση πως θα γυρίσει πολύ γρήγορα κοντά στη Φυλλίδα. Ξεκίνησε λοιπόν για την Αθήνα. Οι μέρες, οι μήνες όμως περνούσαν και ο Δημοφώντας δεν φαινόταν πουθενά. Η Φυλλίδα μέρα με τη μέρα υπέφερε πάρα πολύ, έλιωνε σαν κεράκι μέχρι που δεν άντεξε και κρεμάστηκε από την αμυγδαλιά, το δέντρο που επισκεφθόταν κάθε μέρα για να βλέπει μήπως έρχεται ο αγαπημένος της. Ήταν όμως και το δέντρο που εξομολογόταν τα βάσανά της, ήξερε όλα της τα μυστικά. Όταν η Φυλλίδα πέθανε ξεράθηκε ταυτόχρονα και η αμυγδαλιά. Οι θεοί αποφάσισαν μετά το θάνατό της να βάλουν την ψυχή της στον κορμό του δέντρου.
Όταν ο Δημοφώντας επέστρεψε για να βρει την αγαπημένη του είδε το δέντρο κάτω από το οποίο αποχαιρετήθηκαν ξεραμένο και αμέσως κατάλαβε τι είχε συμβεί.Βγάζοντας μια καρδιά αγκάλιασε την αμυγδαλιά σαν να αγκάλιαζε την αγαπημένη και τότε σαν από θαύμα το δέντρο ζωντάνεψε, άνθισε κι ας ήταν χειμώνας.

Ένας περίπατος στο χωριό για να θαυμάσουμε τις στολισμένες νυφούλες του χιονιά αλλά και να παρατηρήσουμε τις προετοιμασίες της φύσης για την υποδοχή της άνοιξης.



Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε το παιχνίδι που παίξαμε με τα παιδιά.




Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Συνέχεια πειράματος με αβγά

Την επόμενη μέρα παρατηρήσαμε τα αβγά μας. Αρχίσαμε με αυτό που το είχαμε βυθισμένο στο νερό και τα παιδιά παρατήρησαν πως δεν είχε αλλάξει χρώμα, ενώ το αβγό που είχαμε βυθισμένο στο ξίδι είχε γίνει πολύ σκούρο καφέ.
Γιατί τα αβγά που είχαμε βυθισμένα στο ξίδι άλλαξαν χρώμα;
Γιατί το ξίδι έχει χρώμα. Είναι χρωματιστό.
Το αβγό στο νερό δεν άλλαξε χρώμα γιατί το νερό είναι διαφανές, δεν έχει χρώμα.
Γιατί το ένα από τα δύο αβγά βάφτηκε πολύ σκούρο;
Γιατί το ένα το βάλαμε λίγη ώρα και βγήκε λίγο σκούρο ενώ το άλλο το αφήσαμε πολλές ώρες και έγινε πολύ σκούρο
Στη συνέχεια ζήτησα από τα παιδιά να πιάσουν με τα χέρια τους τα αβγά που είχαμε στο ξίδι.
Τα παιδιά διαπίστωσαν πως το ένα ήταν σκληρό και το άλλο πολύ μαλακό.
Τι νομίζετε πως έγινε;
Τα παιδιά και πάλι διατύπωσαν την άποψη του χρόνου παραμονής του κάθε αβγού στο ξίδι.
Στόχος του πειράματος ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά ότι οι τροφές έχουν χρωστικέ ουσίες αλλά και τη δυνατότητα να καταστρέψουν τα δόντια μας.
Όπως το ξίδι άλλαξε το χρώμα και την υφή του αβγού έτσι και οι τροφές μπορούν να καταστρέψουν τα δόντια.
Το πείραμα έγινε ο δίαυλος με τον οποίον κατάλαβαν τα παιδιά την καταστροφή των δοντιών από την παραμονή των υπολειμμάτων των τροφών στο στόμα μας αλλά και την αναγκαιότητα να φροντίζουμε τα δόντια μας βουρτσίζοντάς τα.



Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Πώς κινδυνεύουν τα δόντια μας από τις διάφορες τροφές

Ασχολούμαστε αυτό το διάστημα με τα δόντια από το ανθρώπινο σώμα. Λέμε πολλές φορές στα παιδιά γονείς και εκπαιδευτικοί ότι τα δόντια αν δεν τα πλένουμε θα χαλάσουν. Είναι όμως κάτι αφηρημένο και κάτι που κι εμείς οι μεγάλοι όταν ήμασταν παιδιά δεν το καταλαβαίναμε. Μόνο εκ του αποτελέσματος μπορείς να διαπιστώσεις (τερηδόνα) ότι οι τροφές καταστρέφουν τα δόντια. Θέλοντας να πείσω τα παιδιά για τη σπουδαιότητα του πλυσίματος των δοντιών προχώρησα στο παρακάτω πείραμα.
Στο τραπέζι υπήρχε ένα ποτήρι , ένα αβγό και ξίδι.
Τα παιδιά όταν τα είδαν ρώτησαν : ¨Θα κάνουμε πείραμα;"
Χωρίς ουσιαστικά να περιμένουν κάποια απάντηση εκ μέρους μου άρχισαν να συνομιλούν και να υποθέτουν.

  • Θα ρίξουμε το ξίδι στο αβγό
  • θα βάλουμε το αβγό στο ποτήρι
  • θα βάλουμε το αβγό στο ποτήρι και θα ρίξουμε το ξίδι
Ασχολήθηκα με την τρίτη υπόθεση και διατύπωσα το εξής ερώτημα στα παιδιά
- Τί νομίζετε ότι θα συμβεί αν βάλουμε το αβγό στο ποτήρι και ρίξουμε ξίδι;
Οι απαντήσεις των παιδιών

  • Θα λιώσει 
  • θα βράσει
  • θα σπάσει
  • θα αλλάξει χρώμα το αβγό
Προχώρησα στην εκτέλεση του πειράματος και ταυτόχρονα τα παιδιά άρχισαν χωρίς καμιά παρέμβαση εκ μέρους μου διάλογο σχετικά με τις υποθέσεις που είχαν κάνει.

  1. Θα λιώσει 
- Η σοκολάτα λιώνει
- Πότε;
- Όταν έχει ζέστη. Πολύ ζέστη
- Το καλοκαίρι
- Και τα παγάκια λιώνουν και το παγωτό
- δεν μπορεί να λιώσει γιατί πρέπει να έχουμε φωτιά και εμείς δεν έχουμε
Άρα το αβγό δε θα λιώσει γιατί δεν έχει πολύ ζέστη.

    2. Θα σπάσει
- Ούτε θα σπάσει. Πρέπει να το πιάσουμε και να το ρίξουμε κάτω για να σπάσει.

-Άρα θα αλλάξει χρώμα;
- Μάλλον, ναι
- Τι χρώμα θα γίνει;
- Πιο σκούρο.
Μέχρις στιγμής δεν υπάρχει παρέμβαση εκ μέρους της Νηπιαγωγού. Η παρέμβαση γίνεται μόνο αφού έχει τελειώσει ο διάλογος μεταξύ των παιδιών
- Γιατί; Τα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν απάντηση και προς το παρόν αφήνω στην άκρη το γιατί, για να παρατηρήσουμε τι ακριβώς συνέβη στο αβγό.
Τα παιδιά στην αρχή είπαν ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή. Έτριψα λίγο την επιφάνεια του αβγού φέρνοντας το αρχικό χρώμα που είχε για να υπάρχει αντίθεση και να μπορούν να συγκρίνουν. Τα παιδιά λοιπόν διαπίστωσαν ότι το αβγό έγινε πιο σκούρο.
- Γιατί όμως έγινε πιο σκούρο το χρώμα του αβγού;
Καμιά απάντηση εκ μέρους των παιδιών. Συνέχισα όμως με μια άλλη υπόθεση.
-Αν βάλουμε ένα αβγό μέσα σε ένα ποτήρι με νερό τι θα συμβεί;
- Θα αλλάξει χρώμα
- Θα γίνει πιο ανοιχτό
Προχωρήσαμε λοιπόν στην εκτέλεση της υπόθεσης και τοποθετήσαμε ένα αβγό σε ποτήρι με νερό και θα παρατηρούσαμε την επόμενη ημέρα αν συνέβη κάτι.
Το ερώτημα όμως δε σταματά ποτέ να επεξεργάζεται από τα παιδιά ακόμα κι όταν η ώρα είναι περασμένη και έχει έρθει η ώρα για το δεκατιανό μας. Το ερώτημα απασχολούσε το μυαλό του παιδιού για αυτό όταν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα αποφάσισε να ρωτήσει την κυρία.
- Κυρία το αβγό άλλαξε χρώμα έγινε δηλαδή πιο σκούρο γιατί το ξίδι ήταν σκούρο;

Νέα ανάρτηση στη σελίδα των εικαστικών




Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Σκελετός

Έχοντας στη διάθεσή μας μία μεγάλη εικόνα ενός ανθρώπινου σκελετού αρχίσαμε να μελετάμε το σκελετό.
Μόλις παρουσίασα στα παιδιά την εικόνα άρχισαν να λένε κυρία είναι ο σκελετός ενός ανθρώπου. Πολλά κόκαλα έχει. Άλλα είναι μικρά και άλλα είναι μεγάλα. Πολλά κοκαλάκια έχουμε στα πόδια μας και στα χέρια μας. Αφού σταμάτησαν ρώτησα τα παιδιά.
Έχετε δει ποτέ κόκαλα; Πώς είναι;
- Δεν έχουμε δει ποτέ. 
Δηλαδή δεν έχετε ποτέ φάει κρέας;
Πολλές φορές. 
Άρα έχετε δει και κόκαλα.
Ναι κυρία είναι σκληρά και κάπως μαλακά.
Εγώ το τρώω πολλές φορές αυτό το μαλακό.
Σε πιο μέρος του κόκαλου βρίσκεται αυτό το μαλακό που τρώγεται;
Στο πάνω μέρος και στο κάτω. Εκεί που ενώνεται το ένα με το άλλο.
Κυρία κόκαλα έχουν και τα ψάρια και τα ζώα.
Παρατηρώντας την εικόνα ξανά ένα παιδί παρατήρησε κυρία σε κάποια σημεία τα κόκαλα κουμπώνουν το ένα με το άλλο.
Θέλεις να μου δείξεις που ακριβώς κουμπώνουν; Το παιδί προτίμησε να δείξει επάνω του και έδειξε όλες τις αρθρώσεις. 
Γιατί νομίζετε ότι τα κόκαλα κουμπώνουν;
Καμιά απάντηση. Προέτρεψα τα παιδιά να σηκωθούν και να προσπαθήσουν να περπατήσουν με τα πόδια τεντωμένα σαν να είναι ένα και μοναδικό κόκαλο που ξεκινάει από πάνω και καταλήγει μέχρι την πατούσα. Τα παιδιά άρχισαν να περπατούν μιμούμενα όμως την κίνηση του ρομπότ.
Γιατί λοιπόν παιδιά νομίζετε ότι κουμπώνουν τα κόκαλα;
Πάλι καμιά απάντηση.
Συνεχίσαμε το παιχνίδι όπου φανταζόμασταν ότι δεν λυγίζουν τα διάφορα μέρη του σώματος και κάποια στιγμή κατέληξαν ότι τα κουμπώματα τα έχουμε για να μπορούμε να κάνουμε όλες τις κινήσεις.
Αν τώρα σας έλεγα να προσπαθήσετε να φανταστείτε το κορμί σας χωρίς κόκαλα;
Κυρία δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτε θα πέφταμε συνεχώς κάτω σαν πλαστελίνη.
Αν τώρα σας ζητούσα να σκεφτείτε κάποιον άλλον λόγο για τον οποίον έχουμε τα κόκαλα τι θα μου προτείνατε;
Για να μας προστατεύουν. Δηλαδή; στο κεφάλι μας προστατεύουν το μυαλό μας. Προστατεύουν την καρδιά μας και τα πνευμόνια μας.
Για να παρατηρήσουμε τώρα λίγο καλύτερο το σκελετό μας.
Έχουμε μια μεγάλη γραμμή από κόκαλα μικρά μικρά και είναι η σπονδυλικά μας στήλη. Ανάμεσα στην κοιλιά και στον ποπό μας υπάρχει ένα πλατύ κόκαλο που λέγεται λεκάνη. Κυρία μοιάζει με πεταλούδα συμπληρώνει κάποιο παιδί. Υπάρχουν αυτά τα κόκαλα τα πλευρά μας που προστατεύουν την καρδιά μας.
Αν λοιπόν προσπαθούσα να σχηματίσω ένα σκελετό πώς θα τον έφτιαχνα;
Θα πάρετε ένα κομμάτι χαρτί και θα φτιάξετε ο καθένας μόνος του τον ανθρώπινο σκελετό.
Στο video που ακολουθεί βλέπετε τις προσπάθειες των παιδιών :

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης

Από σήμερα 5/2/2016 τα παιδιά είναι εκείνα που θα διαχειρίζονται τη βιβλιοθήκη. Κάθε  Παρασκευή θα ορίζεται ένας υπεύθυνος από τη Νηπιαγωγό και θα διαχειρίζεται εκείνος τη λειτουργία της βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Διαλύεται η σόδα στο νερό και στο ξίδι;

Παρουσιάζω στα παιδιά τα υλικά που θα χρειαστούμε για το πείραμά μας. 

Νερό, ξίδι, σόδα. Τη σόδα δεν τη γνωρίζουν γι αυτό προτείνουμε να την πιάσουν να την δοκιμάσουν να τη μυρίσουν.


Τα παιδιά δοκίμασαν τη σόδα τη μύρισαν την έπιασαν
Διαπιστώνουν μία γεύση που δεν πλησιάζει καθόλου σε αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουν και γι αυτό όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν τη γεύση είπαν:
1 είναι σαν πικρό αλάτι
2 είναι πολύ πικρό
3 μου καίει τη γλώσσα
4 έχει καλή γεύση
5 ξινή
6 αλμυρή 
7 πικρή
Για να μπορέσουν να συμφωνήσουν πως η γεύση είναι μία συγκεκριμένη δοκιμάζουμε ότι είχαμε στο σχολείο με τις γεύσεις που πρότειναν για να μπορούν να συγκρίνουν και να απορρίψουν
Δοκιμάσαμε αλάτι

Κυρία αυτό είναι αλμυρό σαν τη θάλασσα
Έμοιαζε στη γεύση με αυτό που δοκιμάστε προηγουμένως;
Όχι.
Δε μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι είναι αλμυρό
Δεν υπήρχαν άλλα υλικά για να μπορέσουν να δοκιμάσουν και να απορρίψουν μόνα τους τις γεύσεις που είχαν προτείνει. Η απόρριψη έγινε βάση προηγουμένων εμπειριών τους ρωτώντας αν έχουν δοκιμάσει λεμόνι ή κάτι άλλο που είναι ξινό.( Θα επανέλθουμε κάποια στιγμή ώστε να εξασκήσουμε την αίσθηση της γεύσης μέσα από παιχνίδια)
Στη συνέχεια ρώτησα τα παιδιά:
-Τι νομίζετε ότι θα συμβεί αν ρίξουμε  σόδα μέσα στο ξίδι και μέσα στο νερό;
Οι απαντήσεις τους όπως καταγράφηκαν:
Θα πάρει χρώμα το ποτήρι
Το νερό θα γίνει άσπρο και το ξίδι κίτρινο
Θα φτιαχτεί ένα χρώμα
Θα κολυμπάει η σόδα και στο ξίδι και στο νερό
Πολλά παιδιά απάντησαν Δεν ξέρω
Τίποτε δε  θα συμβεί
Αν ρίξω τη σόδα μέσα στο νερό η σόδα θα επιπλεύσει και το ξίδι θα γίνει πιο ξινό.
Προχωρήσαμε στο πείραμα.
Τα παιδιά διαλέγουν το υγρό με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν ρίχνουν τη σόδα και ανακατεύουν.
Καταγράφουν στο χαρτί τις κουταλιές τι οποίες έριξαν μέσα στο ποτήρι και σε πιο υγρό. Ταυτόχρονα από τη Νηπιαγωγό καταγράφονται οι παρατηρήσεις των παιδιών για το τι συμβαίνει σε κάθε κουταλιά που προσθέτουμε στο υγρό.
Και στα δύο υγρά η πρώτη κουταλιά νερό διαλύθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τη δεύτερη. Από την τρίτη όμως κουταλιά τα παιδιά παρατηρούσαν ότι η σόδα δε διαλυόταν και απλώς καθόταν μόλις ηρεμούσε το υγρό στον πάτο. Επίσης τα παιδιά παρατήρησαν ότι το ξίδι ρίχνοντας μέσα σόδα αφρίζει και γίνεται σαν μπύρα. Παρατήρησαν πως το νερό κάποια στιγμή από την τέταρτη κουταλιά άρχιζε να αλλάζει και χρώμα και το ίδιο ακριβώς συνέβη και στο ξίδι (αυτό στο τέλος του πειράματος είχε πάρει ένα πολύ απαλό κρεμ χρώμα.Θα έπρεπε να είχα χρησιμοποιήσει λευκό ξίδι που δεν θα αλλοιωνόταν το χρώμα και ίσως στη θέση του ξιδιού να είχα χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο υγρό ώστε να απέφευγα αυτό που συνέβη κατά την εξέλιξη του πειράματος. Τα παιδιά όταν είδαν πως το ξίδι αφρίζει επέλεγαν συνεχώς αυτό το υγρό για να δουλέψουν παρά το ότι μετά τη δεύτερη κουταλιά δεν είχε την αρχική αντίδραση. Στην ερώτηση τη δική μου γιατί επιλέγουν συνεχώς το ξίδι για να δουλέψουν απαντούν πως θέλουν να δουν ξανά το ξίδι να γίνεται σαν μπύρα. Αν και τους επεσήμανα ότι εδώ και τόσες κουταλιές το ξίδι δεν έχει συμπεριφερθεί ξανά όπως στην αρχή αυτά απλώς συνέχιζαν με το ξίδι.)
Όταν τελείωσε το πείραμα επιστρέψαμε στις αρχικές τους υποθέσεις και μόνα τους διαπίστωσαν ότι καμιά από τις αρχικές τους υποθέσεις δεν ήταν σωστή.
Κλείνοντας   το  γενικό συμπέρασμα ήταν ότι και στα δύο υγρά διαλύθηκε ένα μόνο μέρος της σόδας. Η υπόλοιπη σόδα όταν αφήναμε το υγρό να ηρεμήσει καθόταν στον πάτο του ποτηριού.





Αριθμός 3

Θέλοντας να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίον σχηματίζονται οι αριθμοί χρησιμοποιώντας μικρότερους αριθμούς που όταν ενωθούν θα μου κάνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό σκέφτηκα να δουλέψουν ταυτόχρονα όλα τα παιδιά έχοντας στη διάθεσή τους τρία τουβλάκια.
Αφού επέλεξαν τα τουβλάκια που ήθελαν άρχισαν να τα χωρίζουν σε ομάδες και να λένε πόσα τουβλάκια υπάρχει σε κάθε ομάδα.
Αφού έφτιαξαν το καθένα όσες ομάδες μπορούσαν τους ζήτησαν να σκεφτούν αν υπάρχουν άλλες ομάδες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι ομάδες που είχαν εμφανιστεί και αποτυπωθεί στον πίνακα ήταν οι εξής: 2+1=3, 1+2=3
Ζήτησα από τα παιδιά να σκεφτούν αν μπορούν να δημιουργήσουν και άλλες ομάδες.
Με εξέπληξαν ευχάριστα όταν σκέφτηκαν ότι μπορεί στη μία ομάδα να υπάρχουν 3 και στην άλλη τίποτε. Τους ζήτησα να το αποτυπώσουν στον πίνακα και έγραψαν 0+3=3 ή 3+0=3
Κατόπιν τους ζήτησα να δοκιμάσουν αν υπάρχει άλλος τρόπος με περισσότερες από 2 ομάδες. Αμέσως σκέφτηκαν να δημιουργήσουν 3 ομάδες που κάθε μια να έχει 1 τουβλάκι. έτσι δημιούργησαν την ομάδα 1+1+1=3
Κάθε ανακάλυψη που έκαναν τα παιδιά καταγραφόταν από τα ίδια στον πίνακα.
Ύστερα ζήτησα από τα παιδιά να αποτυπώσουν ο καθένας μόνος του πια στο δικό του χαρτί αυτά που κατέγραψαν στον πίνακα, χρησιμοποιώντας και πάλι τα τρία τουβλάκια.
Πρώτα θα κατέγραφαν το όνομά τους και στη συνέχεια θα ξεκινούσαν το φύλλο εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της καταγραφής του ονόματος δημιουργήθηκε μία ένταση ανάμεσα σε δύο παιδιά που κάθονταν αντικριστά. Το ένα από τα δύο παιδιά είχε τελειώσει και παρατηρούσε το άλλο.
-Κυρία το κορίτσι μου λέει πως έχω γράψει το 3 και εγώ του λέω πως έχω γράψει το ε. Το όνομά μου δεν έχει αριθμούς και είμαι σίγουρη πως είναι το ε.
- Θέλοντας να μην δώσω έτοιμη την απάντηση πρότεινα στο παιδί να αλλάξουν θέση και να παρατηρήσουν πάλι το ίδιο σύμβολο. Θα μου κάνετε μία χάρη;
- Τι κυρία;
- Αλλάξτε για λίγο θέσεις με τη φιλενάδα σου και παρατηρείστε τι συμβαίνει.
Τα παιδιά αλλάζουν θέσεις και παρατηρούν ότι και οι δύο έχουν δίκιο κάθε μια έβλεπε διαφορετικά το ίδιο σύμβολο.
Τα αριθμητικά σύμβολα της πρόσθεσης και του ίσον είναι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στη ζωή μας, μια και τα παιδιά καταγράφουν καθημερινά πόσα αγόρια και πόσα κορίτσια λείπουν και στη συνέχεια καλούνται να διαβάσουν τα όσα έχουν γράψει. Έτσι από πολύ νωρίς έρχονται σε επαφή και με τους αριθμούς αλλά και κατανοούν ευκολότερα την έννοια του μηδέν μια και αντιστοιχίζεται από μέρους με το αν λείπουν αγόρια ή κορίτσια
Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν ότι κάθε αριθμός εμπεριέχει μέσα του και κάποιους άλλους μικρότερους από αυτόν αλλά και ότι αν τον σπάσω στους μικρότερους αριθμούς που εμπεριέχει η ποσότητα που εμπεριέχει παραμένει ίδια.

Τα παιδιά μοιράζουν τα τουβλάκια σε ομάδες και καταγράφουν την ποσότητα της κάθε ομάδας στο φύλλο εργασίας



Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Καταγραφή μερών του κεφαλιού

Όταν στα παιδιά πρότεινα χθες να γράψουν μόνα τους στον πίνακα το όνομα του μήνα που αποχώρησε ακούστηκαν έντονες διαφωνίες εκ μέρους των παιδιών.
_ Κυρία αυτό που ζητάτε το κάνουν στο δημοτικό εμείς δεν ξέρουμε να γράφουμε
- Γιατί αυτό το κάνουν μόνο στο δημοτικό; Νομίζεις πως δεν μπορεί να συμβεί στο Νηπιαγωγείο;
Όλα τους απαντούν όχι δεν γράφουμε στο Νηπιαγωγείο.
- Θέλετε να δοκιμάσουμε και μετά μπορούμε να αποφασίσουμε.
Η δουλειά γίνεται πρώτα στον πίνακα και στη συνέχεια δούλεψαν ατομικά.
Έχοντας κατά νου αυτό που συνέβη εχθές και θέλοντας να ενισχύσω την αυτοπεποίθηση τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν πρότεινα στα παιδιά τη σημερινή δραστηριότητα που θα παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί.
Και τη σημερινή μέρα τα παιδιά διατύπωσαν τις ίδιες αντιρρήσεις μόνο που σήμερα υπήρχε και ο αντίλογος. Και εχθές είπαμε το ίδιο και τελικά κατορθώσαμε να γράψουμε Γενάρης.

Παρακαλώ όλους τους γονείς που ασχολούνται στο σπίτι με τα γράμματα να  παρακολουθήσουν το video και  να προσπαθήσουν να λένε τις φωνές των γραμμάτων στα παιδιά κι όχι το όνομα τους . Δεν έχει νόημα το παιδί αυτής της ηλικίας να γνωρίζει την αλφαβήτα. Ακόμη και στο Δημοτικό τα παιδιά μαθαίνουν την αλφαβήτα όταν έχουν κατακτήσει την ικανότητα της ανάγνωσης.Αν κατορθώσει να ταυτίσει φωνή και σύμβολο έχει κάνει το πρώτο βήμα για το επόμενο στάδιο να προσπαθήσει να συλλαβίσει. 
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τις ελεύθερες δραστηριότητες των παιδιών όπως τις κατέγραψαν χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή.