Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Πειράματα

15/10/2019
Παρουσιάζω στα παιδιά τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για τη δραστηριότητά μας.
Μπουκάλι με ξίδι, κουτί με μαγειρική σόδα, ποτήρι διάφανο κουτάλι και τα παιδιά λένε ένα μπουκάλι λάδι, ένα κουτί με μάλλον ζάχαρη, κουτάλι και ποτήρι.
Πώς μπορούμε να ελέγξουμε ότι είναι αυτά που είπατε;
- να τα μυρίζουμε
να τα δοκιμάσουμε προτείνουν. Μυρίζουμε το μπουκάλι και διαπιστώνουν από τη μυρωδιά πως είναι ξύδι και όχι λάδι, δοκιμάζουν τη σόδα και λένε ότι η γεύση είναι μπλιαχ αλλά δεν τους θυμίζει τίποτε.
Συνεχίζω ρωτώντας τα :
- Τι νομίζετε ότι θα συμβεί αν στο ποτήρι ρίξω ξύδι και στη συνέχεια σόδα;
Οι απαντήσεις τους:
  • δεν ξέρω
  • Θα αλλάξει χρώμα
  • Θα φτιάξουμε σούπα
  • Θα γίνει ένα πορτοκάλι
  • θα γίνει ένα πεπόνι
Στις 2 τελευταίες απαντήσεις ένα άλλο παιδάκι παρεμβαίνει λέγοντας πως τα πορτοκάλια και τα πεπόνια τα φτιάχνει η φύση και όχι οι άνθρωποι. Τα ξαναρωτώ μετά την παρέμβαση αν θα ήθελαν να προτείνουν κάτι άλλο αλλά εκείνα επιμένουν στην απάντηση που έχουν δώσει και έτσι συνεχίζουμε με την εκτέλεση του πειράματος.
Παρατηρούν και ενθουσιάζονται όταν βλέπουν πως το ποτήρι άφρισε και ξεχείλισε και διατυπώνουν τη φράση κυρία μοιάζει με ηφαίστειο. Προτείνουν να συνεχίσουμε να βάζουμε σόδα και εγώ απλώς εκτελώ. Το ξύδι πλέον δεν αφρίζει μετά από τρεις κουταλιές σόδα και απογοητεύονται. Προτείνουν να το δοκιμάσουμε με νέο ποτήρι και τώρα παρατηρούν λίγο καλύτερα λέγοντας πως η σόδα εξαφανίστηκε αλλά στο άλλο ποτήρι φαίνεται ακόμα. 
- Πού πήγε παιδιά η σόδα και ένα παιδάκι λέει πως την έφαγε η κοιλιά του ξυδιού και πως όταν χορτάσει την αφήνει να κάθεται στον πάτο.

17/10/2019
Υλικά για το πείραμα: σόδα, μπαλόνι, ένα άδειο μπουκάλι πλαστικό μικρό,ξίδι
Ερώτηση: Τι νομίζετε ότι θα συμβεί αν αδειάσω το περιεχόμενο του μπαλονιού στο μπουκάλι;
Εκτέλεση: Βάλαμε τη σόδα μέσα στο μπαλόνι και στη συνέχεια προσαρμόσαμε το στόμιο του μπαλονιού στο στόμιο του μπουκαλιού που περιείχε το ξίδι

Απαντήσεις των προνηπίων:

  1. Το μπαλόνι θα εκραγεί
  2. Το μπαλόνι θα σκάσει
  3. Θα γίνει ένα ηφαίστειο όπως και την άλλη φορά
Αφού εκτελέσαμε το πείραμα διαβάσαμε τις απαντήσεις των παιδιών οι οποίες και είχαν καταγραφεί στον πίνακα από τη Νηπιαγωγό και κυκλώσαμε την απάντηση που αντιπροσώπευε το αποτέλεσμα του πειράματος. Τα παιδιά όμως τα απασχόλησε το ερώτημα :Κυρία γιατί φούσκωσε το μπαλόνι; Πριν όμως προλάβω να απαντήσω κάποιο παιδάκι απάντησε πως δημιουργήθηκε αέριο και μπήκε μέσα στο μπαλόνι.



Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης

Περήφανα για τις κατασκευές τους με πλαστελίνη και οικοδομικό υλικό

Φιγούρα 

Δέντρο

Αυτοκίνητο

Γλειφιτζούρι


Φρούτα

Φρούτα εποχής στο σχολείο μας ρόδι, μήλο κυδώνι και τα παιδιά ξεκινούν να αναφέρουν φρούτα τα οποία και καταγράφει η νηπιαγωγός στον πίνακα.
Ξεχωρίζουμε τα φρούτα ανάλογα με την εποχή που τα τρώμε και ανακαλύπτουμε φρούτα όπως ο ανανάς και η μπανάνα πως τα βρίσκουμε όλες τις εποχές όπως και το μήλο. 
Επεξεργαζόμαστε το σχήμα τους τη γεύση τους και ανακαλύπτουμε τον θησαυρό που κρύβουν στο εσωτερικό τους. Μετράμε τα κουκούτσια τους και μελετούμε το σχήμα τους.
 Αποτυπώνουν εικαστικά το φρούτο που τους άρεσε από τα φρούτα εποχής χρησιμοποιώντας την κλειστή καμπύλη. Διαφωνούν μαζί μας για την κλειστή καμπύλη λέγοντας πως δεν είναι καμπύλη αλλά κύκλος. (Το παιδάκι που διαφώνησε την επόμενη μέρα πρότεινε πως δεν είναι κύκλος αλλά σχηματίστηκε από δύο καμπύλες που η μία σχηματίστηκε με φορά από πάνω προς τα κάτω και η άλλη με την ακριβώς αντίθετη φορά.)
Μας λένε πως πρέπει να τρώμε φρούτα γιατί έχουν βιταμίνες και ότι τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε γλυκά, τα βάζουμε στα φαγητά και στις σαλάτες. Τους προτείνουμε να φτιάξουμε ένα κέικ μήλου και ενθουσιασμένα ρωτούν σήμερα; Η απάντηση μας ερωτηματική : Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τώρα ένα κέικ; Τι υλικά θα χρειαστούμε;
Αλεύρι μήλο μίξερ λεκάνη αυγά βούτυρο γάλα, χρήματα τα οποία και καταγράφονται από τη νηπιαγωγό. Στην ερώτηση πόσα από αυτά τα υλικά έχουμε στο σχολείο μας αποκλείουν την παρασκευή αλλά ρωτούν πότε θα τη φτιάξουμε. Τους απαντούμε την επόμενη μέρα και προτείνουν να αγοράσουμε τα υλικά από τον μπακάλη του χωριού μας και εμείς τους προτείνουμε να φέρουν συνταγές που θα γράψουν με τις μαμάδες τους για να δούμε αν έχουμε καταγράψει στη λίστα μας όλα τα υλικά.
Επόμενη μέρα και χαρούμενα καταφθάνουν με συνταγές και μα αγωνία ρωτούν αν κάνει η συνταγή . Διαβάζουμε μία μία τις συνταγές και μόνα τους αποκλείουν όσες δεν είναι κέικ με μήλο. Ετοιμάζουμε τη λίστα μας και ρωτάμε τα παιδιά, χρειαζόμαστε κάτι άλλο;
 Όλα μαζί απαντούν όχι .
 Ωραία Χρύσα λες να μας τα δώσει ο μπαμπάς σου;
 Ναι θα μας τα δώσει αν τον πληρώσουμε. 
Με τι θα τον πληρώσουμε;
Θα του δώσουμε τα σοκολατάκια και εκείνος θα μας δώσει τα υλικά που χρειαζόμαστε. ( πόσο μα πόσο ωραία η ιδέα της ανταλλαγής προϊόντων;) Μετά από αρκετή συζήτηση τα παιδιά αποφάσισαν πως χρειαζόμαστε και χρήματα. 
Πρώτη μας έξοδος από το σχολείο και τα παιδιά ενθουσιασμένα μας οδηγούν στον μπακάλη. 
Επιστρέφουμε και το σχολείο μας μετατρέπεται σε εργαστήρι ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουν τα υλικά και τοποθετούν το μείγμα σε ατομικά φορμάκια και σε μικρό ταψάκι για να κεράσουν τους γονείς τους το μεσημέρι.

 

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Αγιασμός

Την Τετάρτη 11/09/2019 και ώρα 9:00 θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου. Μετά τον αγιασμό θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση γονέων και Νηπιαγωγών στο χώρο του Νηπιαγωγείου

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Αφίσα καλοκαιρινή

Δημιουργώντας με τα παιδιά την αφίσα για την καλοκαιρινή μας γιορτή μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε πολλά παιχνίδια με τα γράμματα του τίτλου της αφίσας. Παιχνίδια όπου εμπλέκονται αριθμοί και γράμματα.
Τα παιδιά αρχικά κλήθηκαν να μετρήσουν πόσα ήταν τα γράμματα του τίτλου.
Στη συνέχεια να μοιράσουν τα γράμματα στους φίλους, αφού έχουμε συζητήσει ότι μοιράζω σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να έχουν ίση ποσότητα γραμμάτων.
23 γράμματα και έπρεπε να μοιραστούν σε 4 παιδιά. Μοιράστηκαν δίνοντας στον καθένα από ένα και κάποιοι όταν τελείωσαν παραπονέθηκαν ότι έχουν λιγότερα και κάποιοι άλλοι περισσότερα. Εντόπισαν ότι 3 γράμματα περίσσευαν και πρότειναν ή να τα χρησιμοποιήσω εγώ ή να τα βάλουμε στην άκρη κι αν τα χρειαζόμασταν να τα πάρουμε. Επικράτησε η δεύτερη πρόταση και το παιχνίδι των ήχων το γραμμάτων ξεκίνησε. Μπράβο στα παιδιά που έχουν πλέον ταυτίσει το σύμβολο με τον ήχο.
Μετά προσπαθήσαμε να γράψουμε ονόματα ηθοποιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου κι εδώ αντιμετώπισαν ελλείψεις γραμμάτων. 
Μήπως υπάρχει κάποιο γράμμα που αν του αλλάξουμε τον προσανατολισμό θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό που αναζητούμε;
Εντυπωσιάστηκα από τη σύνθετη σκέψη των παιδιών. Συνδύασαν γράμματα και παρήγαγαν αυτό που έλλειπε ή άλλαξαν προσανατολισμό και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με το προηγούμενο. π.χ στο κεφαλαίο Ν συμπλήρωσαν ένα γιώτα και το μετέτρεψαν σε Νι ή το κεφαλαίο Σίγμα γυρίζοντας το το έκαναν Ν ή Ζ.
Μπράβο σας παιδιά είμαστε περήφανες για την πρόοδό σας και είμαστε σίγουρες πως θα συνεχισετε με την ίδια όρεξη και στην επόμενη βαθμίδα.
Καλό καλοκαίρι

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Τα λουλούδια της Ελπίδας

Διαβάζοντας στα παιδιά το παραμύθι τα λουλούδια της Ελπίδας σχεδόν πάντα αποτυπώνουμε την εικόνα της Σταύρωσης του Χριστού.


Και στις δύο κατασκευές αποτυπώνεται ο λόφος του Γολγοθά. Το πριν και το μετά τόσο - μα τόσο διαφορετικά. Ο Κύριος τη στιγμή που νομίζει ότι η Θυσία του είναι μάταιη και μετά το μήνυμα ελπίδας γεμίζει ο τόπος παπαρούνες. Ταπεινά λουλουδάκια όμορφα εύθραυστα που κάθε χρόνο φυτρώνουν την περίοδο του Πάσχα για να μας θυμίζουν τη θυσία του Κυρίου.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Πάσχα 2019

Μία ρουτίνα καθημερινότητας εποχιακή γεμίζει τούτη τη συγκεκριμένη εβδομάδα την τάξη μας με αρώματα άνοιξης αλλά και προσμονή για την επερχόμενη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του χριστιανισμού, το Πάσχα. Περιμένουν ανυπόμονα τη στιγμή που θα βάλουν τα αυγά στην κόκκινη μπογιά, που θα δώσουν μορφή στο εύπλαστο ζυμάρι σχηματίζοντας το ομοίωμα του Λαζάρου, αρωματίζοντας το με γαρύφαλλα, τη μεταμόρφωση του καλαθιού, στολίζοντάς το με λουλούδια, που φέρνουν τα παιδιά από τις αυλές των σπιτιών τους. Καρτερούν τη μέρα που θα περπατήσουν στους δρόμους του χωριού ρωτώντας στα σπίτια :να τα πούμε; και στη θετική απάντηση θα τραγουδήσουν δυνατά τα κάλαντα του Λαζάρου, προαναγγέλοντας ότι πλησιάζει το Σάββατο του Λαζάρου.  Προσμένουν τη μέρα που θα κλείσουν τα σχολεία και όσα δημιούργησαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών θα τα πάρουν στο σπίτι τους όπου θα γευτούν τα κεράσματα των χωριανών για τα κάλαντα.
Έτσι λοιπόν και φέτος προσπαθήσαμε αναβιώνοντας, στον μικρόκοσμο του Νηπιαγωγείου, κάποια από τα έθιμα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς να βάλουμε το μικρό μας λιθαράκι στη δημιουργία της ταυτότητας που προσδιορίζει την παρουσία μας στην ανθρωπότητα.
Αρωγοί της προσπάθειάς μας  οι γονείς που με την εθελοντική τους παρουσία στο Νηπιαγωγείο, βοηθούν στη διατήρηση των εθίμων . Ευχαριστούμε πολύ την κα Τσάλα Μαρία και την κα Φαίη Σπανού που φέτος βοήθησαν στην παρασκευή του Λάζαρου, καθώς και τον επαγγελματία του χωριού μας κύριο Χαράλαμπο Κονανά ( αρτοποιό) που επί 15 ολόκληρα χρόνια προσφέρει αφιλοκερδώς το ζυμάρι και αναλαμβάνει και το ψήσιμο των αρτοσκευασμάτων μας.
Τα Λαζαράκια μας ψημένα μοιράζονται στα παιδιά κι ένα τοποθετείται στο στολισμένο μ' αρώματα λουλουδιών καλάθι.
Επιτέλους η μέρα που θα περπατήσουν στο χωριό προαναγγέλοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Λαζάρου έφτασε. Τα παιδιά πιασμένα σε ζευγαράκια,  επιβιβάστηκαν στο τρένο του Νηπιαγωγείου μας και ξεκινούν χαρούμενα το ταξίδι τους.  
Πρώτη τους στάση στο φαρμακείο του χωριού μας, που κάθε χρόνο μας ειδοποιεί πως μας περιμένει. Η κα Σταυρούλα καλωσορίζει τα παιδιά, εξηγεί στους πελάτες της πως δεν μπορεί τώρα να τους εξυπηρετήσει και αποθανατίζει με το κινητό της τη στιγμή που τα παιδιά τραγουδούν. Το τραγούδι προς το τέλος του και το καλάθι μας αποκτά τα πρώτα γλυκίσματα.
Το αποτυπωμένο χαμόγελο στο πρόσωπο των παιδιών μας η κινητήριος δύναμη για τη συνέχιση του ταξιδιού μας. 
Δεύτερη στάση μας στο παραδοσιακό μπακάλικο του χωριού μας. Είναι γεμάτο κόσμο και μας καλωσορίζουν απαντώντας με ένα ευχάριστο ναι στο ερώτημα μας :να τα πούμε; Αποχωρούμε και ξαφνικά μία μεγάλης ηλικίας κυρία ακολουθεί την έξοδό των παιδιών από το μπακάλικο λέγοντας που είναι το καλάθι; Ξαφνιάζομαι από την αντίδρασή της και προσπαθώ συνομιλώντας μαζί της να καταλάβω τι θέλει. Συγκινημένη μας λέει πως είχε χρόνια να ακούσει το τραγούδι αυτό. 
- Μα βγαίνουμε κάθε χρόνο, απαντώ. Πώς και δεν έτυχε να μας ακούσετε;
- Δε ζω εδώ αλλά στην Αυστραλία και είχα πολλά χρόνια να ακούσω τα κάλαντα του Λαζάρου.
Η απάντησή της χρονοδιακόπτης αναμνήσεων και με μεταφέρει στην πρώτη φορά που αποφασίσαμε να αναβιώσουμε το έθιμο. Δεν θα ξεχάσω την κυρία Σταμάτα που με ενθουσιασμό και περηφάνια μας συνόδευε στα σπίτια της γειτονιά της για να τραγουδήσουμε το Λάζαρο. Το ταξίδι των αναμνήσεων έσβησε τόσο γρήγορα στο άκουσμα των ευχών για καλό Πάσχα.
Το τρένο των παιδιών για άλλη μία φορά σε κίνηση. Οι στάσεις πολλές, τα συναισθήματα μοναδικά όταν οι ηλικιωμένοι του χωριού μας ακούγοντας μας, μας εύχονται καλό Πάσχα προτρέποντας εμάς τους συνοδούς εκπαιδευτικούς να συνεχίσουμε το ταξίδι των παραδόσεων.
Επιστροφή και τελευταία μας στάση στο Δημοτικό σχολείο του χωριού μας. Η κούραση αποτυπωμένη στην κίνηση και των παιδιών και των εκπαιδευτικών.  Οι δάσκαλοι υποδέχονται τα παιδιά χαμογελώντας καλωσορίζοντας τα. Εκείνα κοιτούν με περιέργεια το χώρο, χαιρετούν τα παιδιά που γνωρίζουν, τραγουδούν και εμείς απλώς καμαρώνουμε ανταμώνοντας τις γενιές των παιδιών που πριν λίγα χρόνια ήταν μαθητές του Νηπιαγωγείου και συγκινούμαστε καθώς εκείνα σιγοψυθιρίζουν, το σκοπό του τραγουδιού.
Το μοναδικό υπέροχο ταξίδι στο τέλος του, το καλάθι μας γεμάτο αυγά, γλυκά κεράσματα, χρήματα για την ενίσχυση της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου, τα βλέμματα των νηπίων, γεμάτα αυτοπεποίθηση από το ζεστό καλωσόρισμα παιδιών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού και συνάμα προσμονή για τη στιγμή που κι εκείνα θα ανήκουν στο δυναμικό της επόμενης βαθμίδας. Ναι μία  μικρή ευχάριστη εκπαιδευτική επίσκεψη στο χωριό  και στο Δημοτικό σχολείο απέφερε τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αναβίωση εθίμων, ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο, γνωριμία και επαφή των παιδιών με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών.......... 



Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Πίνακας διπλής εισόδου

Πίνακας διπλής εισόδου
Πόσο μα πόσο κατανοητός όταν τον βιώνουν με το ίδιο τους το σώμα.
 Υλικά :χαρτοταινία, αριθμοί από το 1 -5, και τρία γράμματα. (Συγκεκριμένα εμείς χρησιμοποιήσαμε το Α,Ο,Η)
Με τη χαρτοταινία στην αυλή φτιάξαμε ένα ορθογώνιο που το μοιράσαμε σε τετράγωνα. Σχηματίσαμε 15 τετράγωνα. Στη μία πλευρά τοποθετήσαμε τους αριθμούς και στην άλλη τα γράμματα. 
Αφού κατανόησαν πως ακριβώς λειτουργούσαν οι στήλες και οι γραμμές (στήλες τα τρία μας γράμματα, γραμμές οι αριθμοί μας) μετακινούμενα τα ίδια στα τετράγωνα το παιχνίδι εξελίχθηκε ζητώντας από τα παιδιά να τοποθετήσουν το παιχνίδι στο τετράγωνο που είχε επιλέξει η Νηπιαγωγός ή να διαβάσουν το τετράγωνο στο οποίο τα ίδια επέλεξαν να τοποθετήσουν το παιχνίδι τους.
( ταυτόχρονα δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσω αν αναγνωρίζουν τις φωνές των γραμμάτων και τα σύμβολα των αριθμών)
Τα παιδιά έχοντας κατανοήσει τη λειτουργία του πίνακα μεταφέρουν στο χαρτί το αρχικό σχήμα γράφουν τους αριθμούς και τα γράμματα. Στη συνέχεια τοποθετώ απλές εικόνες πραγμάτων και τα παιδιά έπρεπε να τοποθετήσουν στο ίδιο ακριβώς σημείο στο χαρτί τους τα αντικείμενα και στη συνέχεια να καταγράψουν τις θέσεις των αντικειμένων. Τελειώνοντας έπρεπε να ανταλλάξουν τα φύλλα εργασίας τους και να αξιολογήσουν το γραπτό του φίλου τους αιτιολογώντας στην περίπτωση που εντόπιζαν μία λάθος καταγραφή.





Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Μαθηματικά

Ολοήμερο
Κατασκευές πασχαλινές και τα παιδιά θέτουν το ερώτημα πόσες ακόμη αυγοθήκες έχει ακόμα η κυρία να ολοκληρώσει;
Η αφορμή για τη δραστηριότητα τέθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Τα παιδιά αρχίζουν την καταμέτρηση και προσπαθούν να αποτυπώσουν στο χαρτί το πλήθος των αυγοθηκών. Κουράζονται; δυσκολεύονται; μπερδεύονται; Προτρέπω τα παιδιά να μην αποτυπώνουν αυγά αλλά γραμμές για κάθε αυγό. Αρχίζουν λοιπόν την καταμέτρηση από την αρχή και αποτυπώνουν τα όσα μέτρησαν. (τους δημιουργείται η απορία γιατί κάθε παιδί έχει διαφορετικό πλήθος αυγοθηκών αποτυπωμένο, όμως τα προτρέπω να συνεχίσουν τη δουλειά τους χωρίς να βλέπουν τι ακριβώς καταγράφει ο φίλος τους).
Κυρία τελειώσαμε δηλώνουν.
Ωραία τώρα θα ήθελα να υπολογίσετε και πόσα ακόμα λουλούδια θα πρέπει να φτιάξουμε για κάθε αυγοθήκη. Κατευθύνονται προς εκείνες που έχουν τελειώσει και λένε πως σε κάθε αυγοθήκη θα πρέπει να βάλουν 2 λουλούδια.
Πολύ ωραία. Τώρα θα πρέπει να βρείτε κι έναν τρόπο να αποτυπώσετε στο χαρτί τον πληθυσμό των λουλουδιών.
Κυρία, να βάλουμε δίπλα σε κάθε γραμμή 2 κύκλους και έχοντας αποφασίσει για την αποτύπωση προχωρούν.Σχηματίζουν και τέλος προσπαθούν να μετρήσουν. Δυσκολεύονται στις εναλλαγές της δεκάδας. (βοηθώ προφορικά και συνεχίζουν την απαρίθμηση)
Σταματούν όμως λέγοντας πως δεν ξέρουν πως να γράψουν τον αριθμό που είπαν. Τα προτρέπω να σκεφτούν που θα μπορούσαν να βρουν τους αριθμούς που ψάχνουν και αμέσως κατευθύνονται στο ημερολόγιο της τάξης.
Κυρία όμως έχει μόνο μέχρι το 31.
Πείτε προφορικά τον αριθμό και καταγράψτε αυτόν που σας θυμίζει (εδώ βοηθώ προφορικά λέγοντας τριάντα)
Κυρία μας θυμίζει το τρία και μετά θα γράψουμε τον άλλον αριθμό.
Πολύ ωραία.
Τα παιδιά καταγράφουν τους αριθμούς και τα προτρέπω να καταγράψουν και τι είναι ο κάθε αριθμός.
Δηλαδή κυρία τι να κάνουμε;
Με τον πρώτο αριθμό τι μετρήσαμε;
Αβγά, απαντούν.
Προσπαθήστε λοιπόν να γράψετε τη λέξη αβγά.
Με τον δεύτερο αριθμό τι μετρήσαμε;
Λουλούδια. (Καταγράφοντας τη λέξη λουλούδια τους φαίνεται πολύ παράξενο το ότι δύο φορές επαναλαμβάνεται η συλλαβή λου. Λένε κυρία το έχω γράψει θα πρέπει να το ξαναγράψω; Για πες τη λέξη και πες μου πόσες φορές ακούγεται η συλλαβή λου. Προφέρουν τη λέξη και λένε κυρία 2 φορές . Τόσες λοιπόν φορές θα πρέπει να τη γράψεις. )
Αξιολόγηση του φύλλου εργασία.
Ανταλλάσσουν τα φύλλα εργασία και βλέπουν ότι το πλήθος της καταμέτρησης διαφέρει.
Κυρία έχουμε γράψει διαφορετικούς αριθμούς.
Πως θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τα αποτελέσματα;
Να μετρήσουμε και πάλι. ( Ξεκινούν την καταμέτρηση αλλά και πάλι καταλήγουν σε διαφορετικούς αριθμούς)
Κυρία πάλι διαφορετικούς αριθμούς βρήκαμε.
(Όλη την ώρα που τα παιδιά δούλευαν, προσηλωμένα και αφοσιωμένα, εγώ απλώς ήμουν παρατηρητής στην δραστηριότητα. Τα έβλεπα να πηγαινοέρχονται από το τραπεζάκι στο ημερολόγιο και στις καρτέλες των αριθμών, προσπαθώντας να καταγράψουν τους μεγάλους αριθμούς. Τα θαύμαζα που συνεργάζονταν προσπαθώντας να αποτυπώσουν τις λέξεις, προσπαθώντας να καταγράψουν το δίψηφο φωνήεν ου  και απλώς περίμενα.)
Μετράμε μαζί και ανακαλύπτουμε ότι οι αυγοθήκες ήταν 16. Τα παιδιά που είχαν γράψει μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό τώρα θα διόρθωναν.
(Βοηθός εγώ μόνο με ερωτήσεις)
Θα πρέπει να προσθέσεις κι άλλες γραμμές ή να σβήσεις;
(διορθώνουν συμπληρώνοντας γραμμές και  κύκλους ή διαγράφοντας Γραμμές και κύκλους. ¨οπου γραμμή αυγοθήκη όπου κύκλους λουλούδι)
Εγώ πάλι όσο τα παιδιά δημιουργούσαν το φύλλο εργασίας παρατηρούσα κι έφτιαχνα λουλούδια.
Ρωτούν κυρία τελείωσες με τα λουλούδια;
Πως θα ανακαλύψουμε αν τελείωσα;
Κυρία να τα μετρήσουμε
Ξεκινούν να μετρούν αλλά πάλι βρήκαν διαφορετικούς αριθμούς. Μετράμε μαζί και ανακαλύπτουμε ότι τα λουλούδια ήταν λιγότερα.
Πόσα ακόμα θα πρέπει να φτιάξω;
Κυρία να συνεχίσουμε να μετράμε από το 28 που σταματήσαμε. \
Αρχίστε κι εγώ απλώς για κάθε αριθμό θα ανοίγω ένα δάκτυλο.



Περήφανη για τον τρόπο που τα παιδιά δούλεψαν. Το φύλλο εργασίας δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τα ίδια τα παιδιά και όση ώρα ( περίπου 1 ώρα) δούλευαν επικρατούσε απόλυτη ησυχία συνεργασία και προβληματισμός. Προβληματισμός γιατί έπρεπε μόνα τους να βρουν τρόπο να αποτυπώσουν με σύμβολα τα όσα έλεγαν, να ανακαλύψουν τα σύμβολα των αριθμών των μεγαλυτέρων του είκοσι για να καταγράψουν τα αποτελέσματα της καταμέτρησης. Συνεργασία στην καταγραφή των αριθμών και στην αποτύπωση των λέξεων

Συνεργασία προς επίλυση προβλήματος

Παιχνίδι στην αυλή
Υλικά: Ράβδοι, κώνοι, δοκός ισορροπίας, αφρώδης πλάκες.
Πρόβλημα
Τα παιδιά έπρεπε να διασχίσουν μία συγκεκριμένη διαδρομή μέσα από το ποτάμι χωρίς να κινδυνέψουν να πνιγούν.( Ποτάμι ήταν  τα πλακάκια της αυλής μας. Η δοκός έγινε γέφυρα που μπορούσε όμως μόνο ένας να βρίσκεται κάθε φορά επάνω της. Οι ράβδοι στερεωμένοι στους κώνους έγιναν τα εμπόδια μας και τα αφρώδη πλακάκια ήταν ένα περισσότερα από τον πληθυσμό των παιδιών. Τα αφρώδη πλακάκια ήταν και τα μοναδικά που μπορούσαν να κινηθούν)
Στόχοι: συνεργασία, ανάπτυξη της προφορικής επικοινωνίας

Στα παιδιά εξήγησα το πρόβλημα και στη συνέχεια το παιχνίδι μας ξεκίνησε. Πάτησαν στα πλακάκια και άρχισαν να προχωρούν. Μετακινήθηκαν 2 παιδιά σε μία πλάκα προσπάθησε να μπει και τρίτο παιδί αλλά δεν χωρούσε. Δε μιλούν παρά μόνο κοιτούν γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο. Πηδούν στη δοκό αλλά σταματούν γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν. Προσπαθούν να βρουν πλάκα αλλά δεν μπορούν. ( Θυμίζω για άλλη μία φορά ότι οι πλάκες που βρίσκονται επάνω μπορούν να μετακινηθούν)
 Τότε επιχειρούν να την τραβήξουν με το φίλο τους  να βρίσκεται επάνω.
Ο μικρότερος της παρέας κοιτά πίσω του και θέλοντας να τον ενθαρρύνω του ζητώ να μας πει τι σκέφτηκε.
- θέλεις να μας πεις γιατί κοίταξες πίσω σου;
- Διστάζει αλλά μετά από λίγο απαντά: Έτσι
- Νομίζω πως η σκέψη σου είναι η αρχή για τη λύση του προβλήματος μας, προσπαθώ.
Μέχρι αυτή τη στιγμή τα παιδιά δε μιλούσαν.
Τότε περπατάει στην αρχική της διαδρομής  πλάκα μαζεύει την αμέσως επόμενη και φωνάζει το όνομα του φίλου του για να πάρει την πλάκα. Η πλάκα όμως στην οποία και βρίσκεται επάνω τώρα τη χωρίζει μία μεγάλη απόσταση από την άλλη.
- Δεν μπορώ να πηδήξω είναι πολύ μακριά.
- Δοκίμασε να πηδήξεις παροτρύνουν τα υπόλοιπα.
- Μα τι δεν καταλαβαίνεις, απαντά
- Κωνσταντίνε, απευθύνεται στον 1ο στη γραμμή, δώσε μου πίσω τη ροζ που σου έδωσε ο Βαγγέλης.
-Βαγγέλη θα βάλω την πλάκα πάλι στη θέση της και θα αλλάξουμε θέσεις.
- Θα πάω εγώ στο τέλος
- Βασίλη τότε λέει η Ελπίδα δώσε μας την πράσινη πλάκα και τη ροζ και πήγαινε στην κίτρινη μαζί με το Βαγγέλη.
Έτσι σιγά - σιγά το ταξίδι έφτασε στο τέλος τους.

Τα παιδιά όχι μόνο συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους για την επίλυση του προβλήματος αλλά στην προσπάθεια αυτή άρχισαν να χρησιμοποιούν τον προφορικό λόγο δημιουργώντας ακριβείς οδηγίες για να είναι επιτυχής η προσπάθειά τους. Μπράβο σας .

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Κρυφό σχολειό


Μία όμορφη μακέτα του κρυφού σχολειού δημιουργήθηκε από τα παιδιά σε συνεργασία με τη νηπιαγωγό. Ολοκληρώνοτας τη μακέτα τα παιδιά διηγήθηκαν την ιστορία που είχαν ακούσει στο Υποχρεωτικό πρωινό τμήμα με την κα Κική και θέλησαν τα νήπια να γράψουν και το θέμα στο μικρό παράθυρο την εκκλησιάς. Ξεκινούν μόνα τους και επιλέγουν μικρά και μεγάλα γράμματα για να αποτυπώσουν τη φράση. Χωρίς δυσκολία καταγράφουν τη λεξούλα το και συνεχίζουν στην επόμενη. Δύσκολο όμως να συλλάβουν ηχητικά το σύμπλεγμα συμφώνων κρ. Εκείνο που αποτυπώνουν χωρίς δυσκολία είναι το Κ και δίπλα τους συμπληρώνουν γρήγορα το Ι. Τα προτρέπω να διαβάσουν αυτό που έγραψαν ενώ ταυτόχρονα προφέρω τον ήχο της συλλαβής κρυ. Αμέσως καταλαβαίνουν πως υπάρχει κι ένα άλλο γραμματάκι. Προσπαθώ να τονίσω τον ήχο του γράμματος που λείπει και μετά από αρκετές προσπάθειες το αποτυπώνουν.(Μπορεί να πονάει λίγο ο λαιμός από την προσπάθεια ενδυνάμωσης του ήχου των συμφώνων μα ο πόνος εξαφανίζεται όταν αντικρίζεις τα ματάκια τους. που δηλώνουν πως ναι μπορώ και γράφω είμαι πολύ περήφανη, είμαι πολύ περήφανος).

Οι μακέτες συγκεντρωμένες και τα παιδιά παρατηρούν τη διαφορετική γραφή στα παράθυρα και ρωτούν : 
Κυρία αυτό είναι του Βαγγέλη ; Μα πόσο ωραία έγραψε τη λέξη και με διαφορετικά γράμματα από μας. 
Ξέρεις πως νιώθουν περήφανα για το φίλο τους. Θέλεις όμως να είναι περήφανα για την κατάκτηση του κώδικα γραφής και ανάγνωσης, μιας δύσκολης προσπάθειας στην προσχολική ηλικία,
(που έχει κατακτηθεί από τα νήπια χωρίς φωτοτυπίες , παρά μόνο με την ρουτίνα της καθημερινότητας. Μίας καθημερινής ρουτίνας που καλούνται να ανακαλύψουν την καρτέλα με το όνομα του φίλου τους, να προφέρουν τον ήχο του αρχικού γράμματος, να συγκρίνουν τη διαδοχή των γραμμάτων στην περίπτωση που υπάρχουν καρτέλες με το ίδιο όνομα, να καταγράψουν όπως μπορούν το αρχικό γράμμα του φίλου τους στον πίνακα και να επιλέξουν να γράψουν κι ένα με δυνατή φωνή δίπλα σε αυτό και να ανακαλύψουν τη φωνή της συλλαβής, αργότερα να ανακαλύψουν τη φωνή των μικρών λέξεων που προκύπτουν από το συνδυασμό των συλλαβών κι ένα πλήθος παιχνιδιών άλλων όπως η αγαπημένη τους κρεμάλα)  μα όχι ακατόρθωτης. 
Υπενθυμίζεις τότε για θυμηθείτε έγραψαν οι φίλοι σας ή η κυρία;


Μήνυμα

Προαιρετικό Ολοήμερο τμήμα

Μόνο 2 παιδάκια και σε ρωτούν αν μπορούν να ζωγραφίσουν την ώρα που τα άλλα παιδιά ετοιμάζονται να αποχωρήσουν. Θέλουν να αποτυπώσουν εκείνο που τους έκανε εντύπωση από τις έννοιες που επεξεργάστηκαν την ώρα της παρεούλας με την κα Κική. Διαλέγουν να αποτυπώσουν εικαστικά την ελληνική σημαία. Παίρνουν μία αποτυπωμένη στο χαρτί ελληνική σημαία και ξεκινούν. Εκφράζουν λεκτικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην αποτύπωση και η βοήθεια που προσφέρει η κυρία μόνο ερωτήσεις.
  • Θέλεις να μου πεις το σχήμα της σημαίας;
  • Με ποιες από τις γραμμές που έχουμε γνωρίσει θα το σχεδίαζες;
Αφοσιώνονται και ξεκινούν. Το περίγραμμα έτοιμο. Προσπαθούν να σχηματίσουν το σταυρό μα βλέπουν το αποτέλεσμα και δεν ικανοποιούνται. Σβήνουν τραβούν ξανά γραμμές μα και πάλι δεν τους αρέσει. Συζητώ μαζί τους διατυπώνοντας ερωτήσεις, προσπαθώντας να τα βοηθήσω να ξεπεράσουν τη δυσκολία τους.
  • Μήπως υπάρχει και άλλος τρόπος να σχηματίσετε το σταυρό; (Κοιτούν με απορία.)
  • Αν σας ζητούσα να μου πείτε το σχήμα των μπλε κομματιών; (Κυρία είναι τετράγωνα, απαντούν)
  • Τι νομίζετε ότι θα συμβεί αν προσπαθήσετε να ξεκινήσετε από τη δημιουργία των τετραγώνων; (Κυρία θα φτιάξουμε ένα σε κάθε γωνία του ορθογώνιου και νομίζω πως θα σχηματιστεί ο σταυρός)
Συγκεντρωμένα ξεκινούν και πολύ γρήγορα αποτυπώνουν τη σημαία. Η σημαία είναι έτοιμη μα εκείνα συνεχίζουν και συ απλώς περιμένεις να δεις τη σκέψη τους αποτυπωμένη στο χαρτί. Την εμφάνισή της κάνει και η τουρκική σημαία και για άλλη μία φορά νομίζεις πως τελείωσαν. Εκείνα όμως συνεχίζουν και ζωγραφίζουν δύο ανθρώπους έναν άντρα και μία γυναίκα πιασμένοι χέρι χέρι κάτω από τις σημαίες. Προσπαθείς να καταλάβεις το κρυφό νόημα της αποτύπωσης μα δε θέλεις να κάνεις υποθέσεις..........σε λίγο τελειώνουν και περήφανα δείχνουν το όμορφο έργο τους λέγοντας κυρία την έφτιαξα για σένα. Παίρνω τη ζωγραφιά στο χέρι και απλώς ρωτώ θέλεις να μου πεις τι έχεις ζωγραφίσει;
Εκείνα αποκωδικοποιούν την πανέμορφη ζωγραφιά λέγοντας :
Ζωγράφισα την ελληνική σημαία , την τουρκική που είναι κατακόκκινη με ένα φεγγάρι και ένα αστέρι και ζωγράφισα μία γυναίκα Ελληνίδα και έναν Τούρκο που κρατιούνται από το χέρι γιατί είναι ζευγάρι. 
Εσύ απλώς δέχεσαι την ερμηνεία μα κρυφά καμαρώνεις γιατί αν και έχουν επεξεργαστεί ένα μικρό μέρος της ιστορίας του 1821, ταυτόχρονα πέρασες το μήνυμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών.
Κι εγώ απλώς σκέφτομαι πως αν ίσως όλοι οι ηγέτες στον κόσμο μπορούσαν να αντικρίσουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών τότε ίσως η ειρήνη, η συνεργασία, η αγάπη να απλωνόταν στην γη μας κι ολόκληρη τη γη μας θα αγκάλιαζε θαρρώ.


Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ελεύθερες δραστηριότητες

Τα παιδιά ζητούν από τη νηπιαγωγό να πλησιάσει για να δείξουν τις λέξεις που δημιούργησαν χρησιμοποιώντας τα αφρώδη γράμματα.


Πρώτη μας δυσκολία όταν μας έδειξαν τις λέξεις να κατανοήσουμε αυτά που έχουν γράψει γιατί ξέροντας ως ενήλικες τους κανόνες ορθογραφίας δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να κατανοήσουμε την τρίτη λέξη. Πρώτη μας σκέψη ότι απλώς δε βρήκαν το σίγμα σίγουρες και οι δύο ότι θέλουν να γράψουν νησί, μιας και η τυχαία ορθογραφία οδηγεί στη λέξη νησί. Θέλοντας όμως να είμαστε απολύτως σίγουρες για το τι έχουν καταγράψει τα παιδιά τους ζητούμε να διαβάσουν τις λέξεις που έχουν αποτυπώσει.

  • ΜΠΑΛΟΝΗΑ- ΜΠΑΛΟΝΙΑ
  • ΟΔΟΣ
  • ΝΗΦΙ - ΝΥΦΗ
  • ΙΛΙΟ - ΗΛΙΟ
  • ΩΧΥ - ΟΧΙ
Σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά στην προσχολική ηλικία  δε μαθαίνουν ορθογραφία αλλά κατακτούν τη δεξιότητα της ανάγνωσης και της γραφής. 
Μετά από παρατήρηση κατανοήσαμε πως έπαιζαν το παιχνίδι.
Τα παιδιά τυχαία τραβούσαν ένα γράμμα από το καλάθι έλεγαν τη φωνή του και στη συνέχεια προσπαθούσαν να βρουν λέξη που αρχίζει με τη φωνή που τράβηξαν.
Τραβούν το ψ και προσπαθούν να γράψουν τη λέξη ψάρια. Ο βαθμός δυσκολίας όμως έχει γίνει μεγαλύτερος από τα ίδια τα παιδιά μιας και δεν χαλούν τις προηγούμενες λέξεις για να χρησιμοποιήσουν τα γράμματα. Εντοπίζουν το ρο αλλά δεν μπορούν να βρουν στο καλάθι το Ι και το Α. Τότε κάποιο προτείνει να γράψουν άλλη λέξη και συγκεκριμένα τη λέξη ψυχραιμία, πιστεύοντας ότι θα ανακαλύψουν τα γράμματα που τους χρειάζονται στο καλάι. Εντοπίζουν μόνο το Ε. Η Νηπιαγωγός επεμβαίνει, προτείνοντάς τους να χαλάσουν τις προηγούμενες λέξεις. Αυτά όμως αρνούνται και συνεχίζουν να προσπαθούν να ανακαλύψουν λέξεις με τα γράμματα που έχουν απομείνει, που δυστυχώς είναι όλα σύμφωνα. 

Ευαγγελισμός

Α΄εικόνα                                                                                             Β΄ εικόνα
Η Νηπιαγωγός παρουσιάζει τις εικόνες στα παιδιά και τους ζητά να μιλήσουν γι αυτά που βλέπουν.
Στην Α εικόνα τα παιδιά είπαν ότι βλέπουν ένα μωρό με σταυρωμένα χέρια, παράθυρα, χρυσό φως σκαλιά κάδο, γυναίκα που κρατάει μωρό..
Β΄εικόνα ένας άγγελος, κάστρο, η γυναίκα φοράει μία κουβέρτα γιατί κρυώνει

Προσπαθήστε να πείτε με μια μικρή ιστορία τι βλέπετε στις εικόνες.

Ρένια
Μια φορά κι έναν καιρό ένας άγγελος πέταξε κοντά σε μια όμορφη γυναίκα και αυτή υποκλίθηκε σ' αυτόν και πέταξαν μαζί μακριά.
Μάρω Ήταν κάποτε μια κοπέλα που καθώς περπατούσε συνάντησε έναν άγγελο που την πήγε  σ' ένα μέρος και εκεί υποκλίθηκε και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
Βασίλης
Μια φορά κι έναν καιρό περπάταγε μία κοπέλα είδε έναν άγγελο που της ζήτησε να πετάξουν και την πήγε στο δάσος σε μια φυλακή και ζήσαμε εμείς καλά και μεις καλύτερα.

Πώς νομίζετε ότι αισθάνεται;
Χαρούμενη
Έπαθε σοκ γιατί δεν είχε δει άγγελο.
Ευτυχισμένη
Ευλογημένη επειδή είδε τον άγγελο μπροστά της.

Στη συνέχεια η νηπιαγωγός αφηγήθηκε την ιστορία του Ευαγγελισμού.
Τα παιδιά ανέφεραν ότι χρειάζεται ένας άντρας και μία γυναίκα για να δημιουργηθεί ένα παιδί και αναρωτήθηκαν πώς έγινε αυτό αφού στην περίπτωση της Μαρίας δεν υπήρχε άντρας αλλά κρίνος. Στην προσπάθεια να ανακαλύψουν τη λέξη θαύμα έπαιξαν το παιχνίδι της κρεμάλας.
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι τα παιδιά καταγράφουν το γράμμα που έχουν επιλέξει και προφέρουν και τη φωνή του.



Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Παιχνίδι στην αυλή
Στόχοι:

  • Οπτικοκινητικός συντονισμός
  • Καταγραφή των πόσων κρίκων κατορθώσαμε να περάσουμε στο παιχνίδι μας
  • Ισορροπία
  • Αντιστοίχιση ποσοτήτων με τους αριθμούς
  • Καταμέτρηση ποσοτήτων και τοποθέτηση του αντίστοιχου αριθμού
Η διαδρομή ξεκινά με το παιχνίδι κρίκων όπου κάθε παιδί καλείται να ρίξει τόσους κρίκους όσους λέει ο αριθμός που έχει εκφωνήσει η Νηπιαγωγός
Συνεχίζουμε με το παιχνίδι ισορροπίας όπου τα παιδιά έπρεπε να περάσουν από τα υπερυψωμένα στεφάνια (σε διαφορετικό ύψος το καθένα σε σχέση με τα υπόλοιπα) χωρίς να κρατηθούν από κάπου.
Μετακίνηση στις πλάκες με τα δύο πόδια
Τέλος να τοποθετήσουν στα καλάθια τόσες μπάλες όσες λέει ο αριθμός που βρίσκεται έξω από τα καλάθια. (αριθμοί 1-5)
Το συγκεκριμένο μέρος του παιχνιδιού άλλαζε ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε και το αντίθετο δηλαδή ποσότητα συγκεκριμένη στο καλάθι που ο μαθητής έπρεπε να καταμετρήσει και στη συνέχεια να αναζητήσει το σύμβολο του αριθμού από το πλήθος των αριθμών 1- 9. Στη συνέχεια οι μαθητές που περίμεναν να παίξουν λειτουργούσαν ως ομάδα ελέγχου για το μαθητή που είχε παίξει και διατύπωναν τις αντιρρήσεις τους στον ίδιο τον μαθητή σχετικά με το τελευταίο μέρος του αριθμού.
Το ίδιο παιχνίδι παίξαμε αλλάζοντας το τελευταίο μέρος του παιχνιδιού. Τα παιδιά έπρεπε να φτιάξουν το όνομά τους με τα κεφαλαία γράμματα τα οποία υπήρχαν κάτω ή να αναζητούν το γράμμα με τη συγκεκριμένη φωνή που εξέφερε η Νηπιαγωγός. 

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Υποδοχή της άνοιξης

Ολοήμερο Προαιρετικό τμήμα
Μάρτης μήνας και ημερολογιακά η άνοιξη έκανε την εμφάνισή της. Ο λαός μας καλωσορίζει τον ερχομό της άνοιξης με τα χελιδονίσματα. Πληροφορίες για τα χελιδονίσματα
Με τα παιδιά κατασκευάζουμε τη χελιδόνα και μαθαίνουμε το τραγούδι της χελιδόνας
Χελιδόνα έρχεται απ΄τη μαύρη θάλασσα
θάλασσαν απέρασε έκατσε και λάλησε 
μωρ' καλή νοικοκυρά σέβα έβγα στο κελάρι
φέρ' αυγά σαρακοστιά και σκοινιά πεντηκοστιά 
για να δέσουμε το Μάρτη και τον τσιλιμπουρδάκι.
Κι αν δεν έχουμε αυγά φέρτε μας την κλωσαριά
να γεννάει να κλωσάει και να σέρνει τα πουλιά.

Ο Μάρτης στο τραγούδι αναφέρεται ως τσιλιμπουρδάκης γιατί ο καιρός είναι άστατος. Τη μία μέρα μπορεί να κάνει ζέστη πολύ και την άλλη να κάνει κρύο. Ο λαός  δηλώνει με τις παροιμίες την αναποφασιστικότητα του Μάρτη 
  • Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα
  • Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης.

Σημαντικό να κληροδοτούμε στα παιδιά μας τα ήθη και τα έθιμα περιοχών της πατρίδας μας.




Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Τσικνοπέμτη

Απόκριες και ανακαλύπτουμε για άλλη μία φορά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας. Τσικνοπέμτη και ευχαριστούμε το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Αφρατίου για τη συμβολή του στη διατήρηση του εθίμου. 
Έχουν παρατηρήσει καταφθάνοντας στο σχολείο πως στην αυλή του δημοτικού άνθρωποι ετοιμάζουν την ψησταριά για να ψήσουν και ρωτούν διατυπώνοντας το υπέροχο ΓΙΑΤΙ. Η Νηπιαγωγός προσπαθεί να ανακαλύψει τις γνώσεις των παιδιών σχετικά με το έθιμο της σημερινής μέρας, αποφεύγοντας την απάντηση στο ερώτημα των παιδιών. Διατυπώνει ερωτήσεις και προκαλεί με αυτές τα παιδιά. Τα παιδιά πάλι ξέροντας πως σήμερα στο σχολείο θα γίνει ένα πάρτι απαντούν πως σήμερα γιορτάζουν οι Άννες και γι αυτό γίνονται όλες αυτές οι ετοιμασίες. Το κοριτσάκι όμως που σήμερα είχε γενέθλια απαντά πως δε γιορτάζει το όνομά του αλλά την ημέρα που γεννήθηκε. Καταλαβαίνουν από την απάντηση ότι δεν είναι η γιορτή της Άννας αλλά μια διαφορετική γιορτή. Όλα σκέφτονται μέχρι τη στιγμή που κάποιο λέει πως σήμερα είναι Τσικνοπέμτη γιατί του το είπε ο μπαμπάς του. Τη λένε έτσι γιατί ψήνουμε συμπληρώνει κάποιο άλλο. 




Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Όλη την εβδομάδα μελετούσαμε πίνακες ζωγραφικής του Πικάσο, του Νταλί, του Ρενουάρ και του Καντίσκι. Μελετήσαμε τα χρώματα τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας αποτύπωνε στον καμβά την πραγματικότητα. Συγκρίναμε έργα τους με ζωγραφιές των παιδιών και διαπίστωσαν πως ο Πικάσο ζωγράφιζε όπως κι εκείνα. Κάποιοι άλλοι ότι χρησιμοποιούσαν φόρμες γεωμετρικών σχημάτων και ποικιλία γραμμών για να δημιουργήσουν τους πίνακες τους. Τα παιδιά εξέφρασαν συναισθήματα που τους προκαλούσαν οι εικόνες, το τι απεικόνιζαν οι πίνακες. 
Αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε εικόνες με γεωμετρικά σχήματα και κοχύλια. Στα παιδιά δόθηκαν γεωμετρικά σχήματα σε διάφορα μεγέθη και κόλλα. Αρχικά επιχείρησαν να αποτυπώσουν την κλασική εικόνα ενός σπιτιού, δέντρου χιονάνθρωπου .......Τα παρότρυνα όμως να ανακαλέσουν στη μνήμη τους πίνακες που γνωρίσαμε. Ζήτησαν τότε ψαλίδι για να μπορούν να κόψουν τα σχήματα. Τους εξήγησα ότι δε θα ήθελα να κόψουν τα σχήματα αλλά και ούτε να χρησιμοποιήσουν κάποια υλικά ως διακοσμητικά και μόνο. Άρχισαν τότε να επιχειρούν να τσαλακώσουν τα χαρτιά για να αλλάξουν το μέγεθός τους. Χρησιμοποίησαν ίδια μοτίβα αλλά απεικόνισαν τελείως διαφορετικά αντικείμενα. 
απολαύστε στους πίνακες τους τη μαγεία του μετασχηματισμού των γεωμετρικών σχημάτων.






Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Από την αρχή της εβδομάδας κατά την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων στη γωνιά της ζωγραφικής παρουσιάστηκαν θέματα ανομοιογενή για τα παιδιά . Επίσης μία μέρα το θέμα στη ζωγραφική ήταν ελεύθερο.  Σκοπός των θεμάτων να δημιουργήσουν τα παιδιά μία ατομική ιστορία βασισμένη στις εικόνες που τα ίδια είχαν επιλέξει. Η μόνο βοήθεια που δόθηκε στα παιδιά ήταν :
Η ιστορία ξεκινά με τη φράση Μία φορά κι έναν καιρό ...... μετά θα πρέπει να σκεφτείτε ποιος είναι ο ήρωας της ιστορίας σας , τι του συμβαίνει και να φτιάξετε την ιστορία σας χρησιμοποιώντας και τις εικόνες που επιλέξατε και όπως όλες οι ιστορίες έτσι κι αυτή που θα φτιάξετε θα τελειώνει με τη φράση ....και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα συμπληρώνουν τα παιδιά.
Δούλεψαν το καθένα ατομικά.

Η Ελπίδα από τι πέντε ζωγραφιές επέλεξε τη φώκια το ουράνιο τόξο και το χαρταετό.

Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ουράνιο τόξο . Δίπλα του πετούσε ένας χαρταετός μα φύσηξε δυνατός αέρας και ο χαρταετός ξέφυγε από τα χέρια του κοριτσιού, που τον κρατούσε. Τότε ήρθε μία φώκια χτύπησε δυνατά τα χέρια της και τα πόδια της και άρχισε να πετάει. Έφτασε το χαρταετό τον έπιασε και τον έδωσε στο κοριτσάκι. Αυτό άρχισε τότε να γελάει κι έγινε φίλη με τη φώκια και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Η Ρένια επέλεξε τον χαρταετό, ένα δεντρόσπιτο και μία πολύχρωμη φώκια.
Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που έιχε ένα πολύχρωμο χαρταετό. Μία νύχτα η αδερφή του το κάλεσε μαζί με την πολύχρωμη φώκια σε ένα τσάι πάρτι στο δεντρόσπιτο της αυλής. Η φώκια όμως ήταν προσκαλεσμένη και σε κάποιο άλλο πάρτι και δεν ήξερε σε πιο ήθελε να πάει. Αποφάσισε λοιπόν να ταξιδέψει σε άλλη χώρα μαζί μα την κιθάρα της. Όμως εκεί κάποιος την άρπαξε και την έκανε κατοικίδιο . Δεν της άρεσε καθόλου, γι αυτό και το έσκασε και πήγε στο δεντρόσπιτο.
Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Η Χαρούλα επέλεξε το ρομπότ μία μάγισσα και το σπιτάκι με τα δέντρα και τις ταμπέλες

Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ρομπότ και μία μάγισσα που είδαν ένα δέντρο ψηλό με δύο κορίτσια. Δίπλα στα κορίτσια υπήρχαν ταμπέλες που έγραφαν ναι και όχι. Παραξενεύτηκαν πολύ και αναρωτήθηκαν ποιος να τις έφτιαξε; Ρώτησαν τα κορίτσια μα κι αυτά δεν ήξεραν και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Η Ιουλία επέλεξε τη φώκια το χαρταετό και την αλεπού.

Μία φορά κι έναν καιρό ήταν μία φώκια με τσάντα και καπέλο.Αυτή την κοιτούσε από ψηλά ο χαρταετός. Κοιτούσε όμως και την αλεπού και ήθελε να τις προσκαλέσει να κάνουν όλοι μαζί παρέα. Όμως δεν μπορούσε να το κάνει γιατί τον κρατούσε από το σπάγκο ένα κοριτσάκι. Σκέφτηκε τότε να πάει πολύ ψηλά και να σπάσει το σπάγκο. Πέτυχε και ελεύθερος πια ζήτησε από τη φώκια και την αλεπού να κάνουν παρέα. Έγιναν φίλοι όλοι και έπαιζαν παιχνίδια και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Η Άννα επέλεξε το ρομπότ τη γάτα και τον χαρταετό

Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που πετούσε το χαρταετό της. Φύσηξε όμως δυνατός αέρας και τον έχασε. Η γάτα γρήγορα ξεκίνησε να τον βρει. Το κοριτσάκι όμως είχε πάει στον μπαμπά του με κλάματα και του έλεγε πως είχε χάσει το χαρταετό του. Τότε εμφανίστηκε η γάτα της που κρατούσε το χαρταετό στο στόμα της και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.


Ο Παύλος επέλεξε την αλεπού το χαρταετό και τη φώκια.

Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παιδάκι που είχε ένα χαρταετό . Το παιδάκι τον έχασε και τον βρήκε η φώκια και τον πήγαινε στο παιδάκι αλλά είδε την αλεπού μπροστά της και τρόμαξε. Ο χαρταετός τότε πέταξε ψηλά και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.


Η Χαρά διάλεξε το ρομπότ τη μάγισσα και το ελεύθερο θέμα.

Η μάγισσα είδε τα παιδάκια που τους έκανε μάγια και μετά πήγαν σπίτι τους.

Ο Χάρης δούλεψε με δύο ζωγραφιές μόνο, γιατί ήταν άρρωστος, την αλεπού και τη φώκια.
(Όταν έφτασε η σειρά του να διηγηθεί την ιστορία του είπε πως δεν είχε σκεφτεί κάποια ιστορία, θέλοντας να αποφύγει τη διήγηση στους φίλους του. Τα παιδιά όμως πρότειναν να του δώσουμε χρόνο να σκεφτεί ξανά και μετά να την πει.)

Ήταν ένα παιδάκι που πετούσε χαρταετό , που συνάντησε ένα αεροπλάνο και του τον χάλασε.


Ο Θοδωρής διάλεξε τη μάγισσα το χαρταετό και την αλεπού

Ήταν μία φορά κι έναν καιρό μία μάγισσα που κολυμπούσε, κρατώντας το χαρταετό της και η αλεπού τη ρώτησε αν μπορεί να πάρει το χαρταετό και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Ο Κωνσταντίνος ο Κοτταράς διάλεξε τη μάγισσα το ελεύθερο θέα και την αλεπού.

Ήταν μια φορά και έναν καιρό μία μάγισσα που ήθελε να κάνει μάγια στους ανθρώπους. Έκανε μάγια και τους έκανε όλου βατράχους. Τότε συνάντησε μία αλεπού και της είπε ότι θα της κάνει μάγια. Η αλεπού έφυγε τρέχοντας και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.


Η Στεφανία διάλεξε το ρομπότ τη φώκια και τη μάγισσα.

Μία μάγισσα βρήκε μία φώκια μωρό την πήγε σπίτι της, της έδωσε γάλα και νερό και τη φρόντισε για να μεγαλώσει.


Ο Βασίλης διάλεξε τη φώκια τη μάγισσα και την αλεπού.

Μία φορά κι έναν καιρό η μάγισσα πήγε στο δάσος. Εκεί συνάντησε τη φώκια που κολυμπούσε στο ποτάμι. Συνέχισε και στο δρόμο τηςσυνάντησε την αλεπού που της έλεγε συνεχώς τι να κάνει. Ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Περήφανη για τις ιστορίες που δημιούργησαν τα παιδιά μας . Μπράβο σας παιδιά.












Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Παρατηρούμε τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την ημέρα που προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ουράνια τόξα. Τα παιδιά παρατηρώντας τις φωτογραφίες θυμούνται τα όσα ανακάλυψαν.
Κυρία εδώ είναι πολύ μεγάλα τα ουράνια τόξα γιατί το παιδί βρισκόταν μακριά από τον τοίχο.
Κυρία δεν έχει έντονα χρώματα
Εδώ έχουμε ένα με έντονα και ένα με πιο απαλά χρώματα
Δυνατό ουράνιο τόξο γιατί έπεφτε πολύς ήλιος πάνω στο cd
Απαλό γιατί έπεφτε λίγο φως στο Cd
Εδώ το φως του ήλιου δεν ήταν δυνατό και γι αυτό τα χρώματα ήταν απαλά.
Προσπαθούν να μετρήσουν τα χρώματα και να τα ονομάσουν αλλά δυσκολεύονται.Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο εικόνα που να φαίνονται έντονα τα χρώματα
Μετρούν και ανακαλύπτουν πως είναι 7
Τα ονομάζουν:

  1. Κόκκινο
  2. Πορτοκαλί 
  3. Κίτρινο (εδώ κάποιο παιδί συμπληρώνει ρωτώντας κυρία από το κόκκινο και το κίτρινο δε δημιουργείται το πορτοκαλί;)
  4. Πράσινο
  5. Μπλε (κυρία το κίτρινο και το μπλε μας δίνουν το πράσινο)
  6. Σκούρο μπλε 
  7. Μωβ
θέλοντας να θυμηθούμε μέσα από ένα παραμύθι το πως δημιουργείται το ουράνιο τόξο στη φύση
διαβάζουμε παραμύθι από την πλατφόρμα jumper story   Ουράνιο τόξο
Τα παιδιά αποκωδικοποιούν τις εικόνες και συμπληρωματικά η Νηπιαγωγός διαβάζει τις εικόνες.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Τα παιδιά στην τάξη παρατηρούν ότι στο ταβάνι της τάξης φαίνονται μικρά ουράνια τόξα για λίγο και μετά εξαφανίζονται. Ξεκινούν λοιπόν τις υποθέσεις τους ότι αυτό συμβαίνει
  1. Γιατί το παιδάκι που κάθεται στον ήλιο έχει στην μπλούζα του πούλιες
  2. Γιατί τα παπούτσια της Χαράς έχουν στρασάκια και η μπλούζα της το ίδιο.
  3. Γιατί τα παπούτσια της Στεφανίας λαμπυρίζουν 
Όλες όμως οι υποθέσεις τους απορρίφθηκαν γιατί παρατήρησαν πως κανένα από τα παιδιά που πρότειναν δε χτυπούσε ο ήλιος. Τα παροτρύνω να παρατηρήσουν ακόμη προσεκτικότερα τα παιδιά που κάθονται στον ήλιο, μιας και έχουν εντοπίσει ότι από κει προέρχονται τα μικρά ουράνια τόξα. Σηκώνονται παρατηρούν και διαπιστώνουν ότι στο κοκαλάκι ενός κοριτσιού υπάρχει ένα μικρό γυαλάκι. Περήφανη που οι μικροί επιστήμονες παρατηρούν, εξιχνιάζουν καταλήγουν σε συμπεράσματα. 
Βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει από τη σημερινή μας μελέτη και η δημιουργηθείσα απορία, Γιατί ενώ και το cd και ο ψεύτικος καθρέφτης ανακλούν το φως , δεν αναλύουν και τα δύο το φως. (Ερώτηση που τα προέτρεψα να συζητήσουν και με τους γονείς τους) 
Με εξέπληξε η απάντηση του μικρού μαθητή :Κυρία το γυαλί που είναι φτιαγμένα τα 2 πράγματα είναι διαφορετικό. 
Το ταξίδι στον κόσμο των φυσικών επιστημών θα συνεχιστεί μελετώντας την ποσότητα των χρωμάτων του ουράνιου τόξου και το ποια χρώματα συναντάμε.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ουράνιο τόξο

Ώρα ελεύθερων δραστηριοτήτων και τα παιδιά στη γωνιά της ζωγραφικής δημιουργούν αποτυπώνοντας τα περισσότερα ουράνια τόξα. Κάπου εδώ αρχίζει και η δική μου διερεύνηση για τις γνώσεις τους. Ρωτώ αν έχουν δει ουράνιο τόξο μιας και αρκετά από αυτά αποτυπώνουν μόνο ένα χρώμα στο δικό τους τόξο αλλά πολλές καμπύλες τραβηγμένες με μολύβι. Κάποια από αυτά λένε πως έχουν δει στον ουρανό. Επόμενη δική μου ερώτηση: Μήπως έχετε παρατηρήσει πότε σχηματίζεται; Η απάντησή τους: Μετά από βροχή όταν βγει ήλιος. Μήπως έχετε παρατηρήσει τα χρώματά του; Αυθόρμητα και με σιγουριά απαντούν : κόκκινο κίτρινο μπλε πράσινο ροζ. Πόσα άραγε χρώματα έχει το ουράνιο τόξο; Επτά συμπληρώνει ένα νήπιο με απόλυτη σιγουριά. Μα για να μετρήσουμε πόσα μου είπατε; Ονοματίζουν μετρούν προσθέτουν και το πορτοκαλί και αποφασίζουν πως είναι πέντε. Μα είμαι σίγουρος είναι επτά, αλλά δε θυμάμαι ποια δύο λείπουν.
Πολλές οι γνώσεις των παιδιών σχετικά με το ουράνιο τόξο. 
Η ώρα κυλάει και αφού εκτελούμε την καθημερινή μας ρουτίνα προτείνω στα παιδιά να πάρουν από ένα CD και να βγούμε στην αυλή προσπαθώντας να φτιάξουμε τα δικά μας ουράνια τόξα. Κάποια απογοητεύονται γιατί δεν μπορούν να φτιάξουν το δικό τους ουράνιο τόξο και τους προτείνω να παρατηρήσουν τους φίλους τους που τα κατάφεραν. Παρατηρούν, ξαναδοκιμάζουν και πετυχαίνουν. 








Συνεργάζονται, μιλούν πειραματίζονται. Κάποια στιγμή το ηλιακό φως μειώθηκε κι εκείνα παρατηρούν πως τα δικά τους ουράνια τόξα δεν είναι έντονα. Γιατί νομίζετε ότι συνέβη αυτό; Κυρία κρύφτηκε ο ήλιος, δεν είναι δυνατός απαντούν άλλα. 
Παρατηρώ πως κάποια πειραματίζονται με την απόσταση. Κυρία εγώ μπορώ να το μεγαλώσω και να το μικρύνω. Θέλεις να μας δείξεις πως τα κατάφερες; Παρατηρούν όλοι και πειραματίζονται. Σε λίγο ακούω κυρία εγώ ζωγράφισα το πρόσωπο του φίλου μου με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. 
Ένα μόνο παιδάκι στέκει λίγο κατσουφιασμένο. Πλησιάζω και ρωτώ: θέλεις να μου πεις γιατί είσαι απογοητευμένη; Μα δεν έχω κατορθώσει να φτιάξω ούτε για μια στιγμή ουράνιο τόξο. Μήπως είναι χαλασμένο το CD; ( οι οπτικοί δίσκοι που έδωσα στα παιδιά από τη μία μεριά ήταν χρωματισμένοι και δεν μπορούσε να γίνει ανάκλαση του φωτός) Το διπλανό κοριτσάκι που παρακολουθεί πειραματιζόμενο πλησιάζει και του προτείνει να γυρίσει αλλιώς το CD. Εφαρμόζει τη συμβουλή της φίλης του και το πείραμα στέφεται με επιτυχία. Τα προτρέπω να σχηματίσουν ουράνια τόξα στο υπόστεγο της αυλής , στους τοίχους του σχολείου και να μιλήσουν γι αυτό που παρατηρούν. Εδώ τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να εμφανίσουν το ουράνιο τόξο μιας και δούλευαν πλέον στη σκιά μα κάποια το καταφέρνουν. Προσπαθούν ξανά και ξανά αλλά οι προσπάθειες δε στέφονται επιτυχείς. 
Τα αφήνω να πειραματιστούν ελεύθερα και μετά από λίγο συγκεντρωνόμαστε στην παρεούλα για συζήτηση και συμπεράσματα. 
Το γενικό τους συμπέρασμα ήταν ότι για να φτιαχτεί το ουράνιο τόξο πρέπει να έχω ένα πράγμα που θα χτυπήσει ο ήλιος επάνω και το φως θα γυρίσει αλλού, σχηματίζοντας το μικρό νι ή μία γραμμή ζικ - ζακ. 
Ένα κοριτσάκι σηκώνει το χέρι του και λέει: Κυρία εγώ μία φορά είδα το τραπεζάκι να φτιάχνει ένα ουράνιο τόξο. Θέλεις να μας το εξηγήσεις γιατί δεν καταλαβαίνω πως σχημάτισε το τραπεζάκι ουράνιο τόξο; Το φως του ήλιου πέρασε μέσα από το τζάμι του τραπεζιού και μετά από κάτω του σχηματίστηκε ουράνιο τόξο. 
Εγώ μπορώ να σχηματίσω με πολλούς τρόπους ένα ουράνιο τόξο συμπληρώνει κάποιο άλλο. Θέλεις να μας εξηγήσεις τη σκέψη σου; Με τη θάλασσα απαντά. Δηλαδή ; Θα φτιάξω μία θάλασσα και μετά θα σχηματίσω ουράνιο τόξο. Ωραία, τι εννοείς θα φτιάξεις μία θάλασσα; Θα ζωγραφίσω. θέλεις να δοκιμάσεις. Σκέφτεται λίγο περισσότερο και λέει αν έχω ένα κομμάτι χρωματιστό γυαλί θα μπορέσω να φτιάξω ένα ουράνιο τόξο. Χρωματιστό γυαλί δεν έχουμε αλλά μπορώ να σου δανείσω τον καθρέφτη από το κομμωτήριο και να δοκιμάσεις. Σηκώνεται και αρχίζει να πειραματίζεται. Όσο όμως κι αν προσπάθησε εμφανιζόταν μόνο η αντανάκλαση του φωτός. Έστριβε την επιφάνεια ώστε να δέχεται όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως αλλά και πάλι δεν εμφανιζόταν. 
Αποφασίσαμε να το συζητήσουμε με τους γονείς μας και να πούμε τις ιδέες μας στην τάξη αύριο.