Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Οι ολυμπιακοί αγώνες από το χθες στο σήμερα

5/10/2016
Παρακολουθήσαμε το video της προηγούμενης ανάρτησης σχετικά με τους ολυμπιακούς αγώνες από την αρχαία Ελλάδα στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες. Στα παιδιά έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι έπαιρναν μέρος μόνο Έλληνες, ήταν γυμνοί δεν λάμβαναν μέρος γυναίκες τα αγωνίσματα ήταν λίγα, τις θυσίες που προσέφεραν στους θεούς για να ξεκινήσουν οι αγώνες.
Παρατήρησαν πως με την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων κάποια πράγματα είχαν αλλάξει. Έπαιρναν πια μέρος και ξένοι , στους αγώνες λάμβαναν μέρος και γυναίκες αλλά και μπορούσαν πια να παρακολουθούν και τους αγώνες. παρατήρησαν πως λίγο αργότερα εμφανίστηκε και η σημαία των Ολυμπιακών αγώνων και πως εκεί υπήρχαν 5 κύκλοι και ο καθένας είχε διαφορετικό χρώμα.
Οι αγώνες ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο και δεν γίνονταν μόνο στην Ελλάδα.
Σήμερα λοιπόν παρατηρήσαμε στο χάρτη τις 5 ηπείρους ένας κύκλος για κάθε ήπειρο στη σημαία των ολυμπιακών αγώνων.
Μπλε για την Ευρώπη
Μαύρο για την Αφρική 
Κόκκινο για την Αμερική
Κίτρινο για την Ασία
Πράσινο για την Ωκεανία
Εντοπίσαμε στο χάρτη τις 5 ηπείρους και στη συνέχεια αποτυπώναμε το όνομα κάθε ηπείρου στο χάρτη. Για την γραπτή αποτύπωση των ονομάτων των ηπείρων δούλεψαν όλα τα παιδιά προσφέροντας το καθένα τη δική του γνώση. Για βοήθεια τον πίνακα αναφοράς της τάξης με τα ονόματα των παιδιών. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να προφέρω τη φωνή του κάθε γράμματος ξεχωριστά.
(Στο video που θα ακολουθήσει θα δείτε την προσπάθεια των παιδιών και θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη. Είναι οι λέξεις  όπως αποτυπώθηκαν από νήπια και προνήπια που δε γνωρίζουν ορθογραφία. Σκοπός μας δεν είναι να μάθει ορθογραφία αλλά να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν τα γράμματα και σχηματίζουν λέξεις)

610/2016
Στη γωνιά της ζωγραφικής σήμερα υπήρχε η σημαία των ολυμπιακών αγώνων και τα παιδιά έπρεπε να τη ζωγραφίσουν. Στη διάθεσή τους είχαν κηρομπογιές  ποτηράκια για να σχηματίσουν τους κύκλους, μολύβια και γόμες.Το αποτέλεσμα της προσπάθειας μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω video


Στη συνέχεια στην παρεούλα προσπαθήσαμε να βρούμε διαφορές μεταξύ των ζωγραφιών των παιδιών και της σημαίας. 
Κάποιοι πρόσθεσαν και άλλα χρώματα.
Άλλοι έχουν βάλει πολλούς κύκλους .
Δεν έχουν βάλει τα χρώματα με τη σειρά.
Οι κύκλοι πρέπει να έχουν συγκεκριμένη θέση.
(αυτές τις διαφορές εντόπισαν τα παιδιά καθώς σύγκριναν τα έργα τους με το πρωτότυπο)
Προσπάθησαν να συνθέσουν τη σημαία των ολυμπιακών αγώνων με κύκλους χάρτινους.
Παίξαν με τις καρτέλες που τα ίδια είχαν δημιουργήσει εντόπισαν ηπείρους κκαι κόλλησαν το χαρτάκι τους.





Μετά το διάλειμμα μας παίξαμε ένα μουσικό παραμύθι.
Ο θεός Ήφαιστος και η φωτιά.( Τη μουσική μπορείτε να την ακούσετε σε προηγούμενη ανάρτηση με τίτλο ¨"Ο θεός Τένγκρι και τα χελιδόνια - Η αγάπη του προμηθέα για τον άνθρωπο"
Τα παιδιά πριν την ενεργητική τους συμμετοχή έπρεπε να ακούσουν το μουσικό κομμάτι με τις όποιες εναλλαγές υπήρχαν και στη συνέχεια να μιλήσουν για το ποια συναισθήματα τους προξένησε η μουσική και γιατί. Διατύπωσαν το συναίσθημα του φόβου, της ευτυχίας της χαράς λέγοντας πως εξαρτάται από την ένταση της μουσικής.
Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες με την υπόσχεση πως η ομάδα που δεν θα παίξει θα παίξει την επόμενη μέρα. Τα παιδιά που κάθονταν, οι θεατές στο τέλος της παράστασης θα έπρεπε να πουν τη γνώμη τους για την παράσταση.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου