Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Μαθηματικά στην αυλή

Επιστρέφοντας από τις διακοπές του Πάσχα τα παιδιά θέλησαν να παίξουμε παιχνίδι στην αυλή. Εκείνο βέβαια που επιθυμούσαν περισσότερο ήταν τα παραμύθια με τη μουσική.
Παίξαμε λοιπόν στην αυλή μας αλλά με τα αριθμητικά σύμβολα.
Αριθμητικά ψηφία από το 1...............το 10.
Δίπλα σε κάθε αριθμό υπήρχαν τουβλάκια από το οικοδομικό υλικό μας. Κάθε παιδί έπρεπε να φτιάξει έναν πύργο με τόσα τουβλάκια όσα του έλεγε ο αριθμός. Στη συνέχεια πήγαινε κάποιο άλλο παιδί και ρωτούσε : Ποιος αριθμός είναι αυτός που έχεις; Πόσα τουβλάκια σου λέει να βάλεις; 
Αυτές ήταν οι δυο τυπικές ερωτήσεις με τις οποίες ξεκινούσε η επαλήθευση από τα ίδια τα παιδιά.
Αν διαπίστωναν ότι ποσότητα και αριθμός δε συμφωνούσαν τα παιδιά τότε βοηθούσαν το ένα το άλλο μέχρι να φτάσουν στο σωστό αποτέλεσμα. Ο βοηθός ρωτούσε τον παίκτη αν έπρεπε να βάλουν ή να βγάλουν. Μετά καταμετρούσαν και αν ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα το ζευγάρι αποχωρούσε έχοντας επιβραβεύσει λεκτικά ο ένας τον άλλον.
Τελειώσαμε προτρέποντας τα νήπια να επιλέξουν 2 αριθμούς και να σχηματίσουν τον αριθμό που εκείνα θέλουν και να μας τον διαβάσουν. Τα περισσότερα νήπια έχουν καταλάβει το πως λειτουργεί το ψηφίο των δεκάδων και διαβάζουν χωρίς δυσκολία τους αριθμούς που παράγουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου