Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

17 Nοεμβρίου

15- 16/11/2021

 Δύο εξαιρετικά παραμύθια για το Νηπιαγωγείο η "Τενεκεδούπολη" της Ευγενίας Φακίνου και "Η κυρά Δημοκρατία" της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου είναι οι βοηθοί μου κάθε χρόνο για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στα παιδιά έννοιες τόσο δύσκολες! Ιστορίες που ενθουσιάζουν τα παιδιά με την εικονογράφηση την πλοκή τους διαλόγους. 

Έτσι λοιπόν και φέτος ξεκινώντας από την Τενεκεδούπολη γνωρίσαμε τις έννοιες ελευθερία και δικτατορία. Παραμύθι που τόσο όμορφα μπλέκουν τραγούδια με νοήματα όπως "Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο" του Μιχάλη Μπουρμπούλη, " Ο δρόμος" της  Κωστούλας Μητροπούλου. Παραμύθι που δίνει τόσες ευκαιρίες για λεκτικά παιχνίδια. Φέτος λοιπόν φτιάξαμε τη δική μας Τενεκεδούπολη μέσα από έργα των παιδιών. 



Κάθε παιδί δημιούργησε στον πίνακα το δικό του σπίτι και το δικό του Τενεκεδάκι και όλοι μαζί Δημιούργησαν το Λαδένιο και με τη βοήθεια της Νηπιαγωγού αποτύπωσαν φράσεις που χρησιμοποιούσε ή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να διατάξει. Πόσο εντυπωσιακό που όλες του οι φράσεις ξεκινούν με τη μικρή λεξούλα Μην .....ή  με τη λέξη Απαγορεύεται. Λέξεις που δηλώνουν το κλίμα που επικρατούσε στην πόλη που μέχρι πριν λίγο δεν υπήρχε αρχηγός αλλά βασίλευε η συνεργασία, η ελευθερία, η παιδεία....

17/11/2021
Η Κυρά Δημοκρατία μεταφέρει τόσο δημιουργικά τα νοήματα της προσωποποιώντας τη Δικτατορία και της Δημοκρατία. Η μία γελαστή η άλλη τόσο θυμωμένη, η μία με χρώματα της καθημερινότητας φωτεινά, ζωντανά, η άλλη με χρώματα τόσα μουντά. Η μία συνοδοιπόρος των ανθρώπων σύντροφος τους η άλλη αρχηγός συνοδοιπόρος εκείνων που τόσο προσεκτικά επέλεξε. Η μία με ανθρώπους τόσο διαφορετικούς κι η άλλη με ανθρώπους ρομπότ . Η μία με όπλο τη γνώση κι η άλλη με όπλα αληθινά. 
Τα παιδιά έχοντας ακούσει και τις δύο ιστορίες συγκρίνουν βρίσκοντας ομοιότητες και διαφορές. 
Ο Λαδένιος κυρία μοιάζει τόσο στην κα Δικτατορία.
Η κυρά Δημοκρατία είναι όλα τα τενεκεδάκια στην Τενεκεδούπολη.
Κυρία και στα δύο παραμύθια μπόρεσαν να νικήσουν γιατί ενώθηκαν και αρχίζουν να χτυπούν τα χέρια στο τραπέζι φωνάζοντας ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ.
Και φυσικά δεν θα μπορούσε η μέρα να κλείσει δίχως την εικαστική αποτύπωση των 2 εννοιών.
Η αποτύπωση τους τόσο διαφορετική τόσο δημιουργική, κάποιος με πολύ απλές γραμμές δίχως χρώματα, άλλος μόνο με τα χρώματα, άλλοι χρησιμοποιώντας διαφορετικές γραμμές στη δημιουργία του στόματος....μα σε όλους μας τόσο ξεκάθαρα ποιος είναι ποιος. 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου