Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Η σημασία των δώρων του νονού

Οι φετινές μας λαμπάδες, με τις πασχαλίτσες φτιαγμένες από τα παιδιά.
Η λαμπάδα προσφέρεται από το νονό μαζί με σοκολατένιο αυγό, τσουρέκι με κόκκινο αυγό. Έχουμε όμως αναρωτηθεί για τη σημασία των δώρων αυτών;
Το κάθε έθιμο έχει τις ρίζες του πολύ παλιά και έχει και το δικό του λόγο ύπαρξης.
 Η λαμπάδα που κρατάμε το βράδυ της Ανάστασης συμβολίζει το θαύμα της Ανάστασης και πρέπει να είναι λευκή γιατί συμβολίζει τη νίκη του φωτός και της ζωής απέναντι στο θάνατο και το σκοτάδι.
 Η προσφορά του σοκολατένιου αυγού είναι μια συνήθεια που έρχεται από το εξωτερικό και έχει να κάνει περισσότερο με τον ερχομό της άνοιξης, τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης.
 Τέλος ένα ελληνικό έθιμο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά είναι η παρασκευή πασχαλινών τσουρεκιών. Το όνομα τσουρέκι προέρχεται από την τουρκική λέξη "corek" και σημαίνει οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Η λέξη τσουρέκι πιθανόν υιοθετήθηκε από τους Έλληνες την περίοδο της τουρκοκρατίας που ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή του τσουρεκιού, σαν ένα γλυκό ψωμί φτιαγμένο με γάλα βούτυρο και αυγά. 
 Όπως η λαμπάδα έτσι και το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση καθώς το αλεύρι με το ζύμωμα ζωντανεύει και γίνεται τσουρέκι, το σχήμα της πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.Το κόκκινο αυγό στη μέση συμβολίζει το αίμα του Χριστού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου