Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Χρόνος από το Ολοήμερο

Ακούμε στον Η/Υ το τραγούδι "Δώδεκα μήνες αθλητές" κάνοντας αναπαράσταση με κινήσεις του κάθε μήνα χωριστά. Καθόμαστε στην παρεούλα και παρατηρούμε το εικονόλεξο του τραγουδιού.
Καταγράφουμε στον πίνακα ποιος βγήκε 1ος 2ος 3ος ............................12ος από τον αγώνα δρόμου που έκαναν. Τα παιδιά γράφουν τον αριθμό και μετά τον μήνα κοιτάζοντας τον πίνακα διπλής εισόδου με τους μήνες.

Το δέντρο του χρόνου
Αφού μιλήσαμε για τους μήνες και τα χαρακτηριστικά τους, τους χωρίζουμε σε 4 ομάδες - εποχές,τρεις σε κάθε εποχή. Κάναμε υποθέσεις και προβληματιστήκαμε για τον τρόπο με τον οποίο θα τους χωρίζαμε.Δείξαμε τις κάρτες με τις εποχές από πίνακα ζωγραφικής και παρατηρήσαμε τον καιρό και την αλλαγή που συμβαίνει στη φύση ανάλογα με την εποχή.
Φτιάξαμε το δέντρο των χρόνου αντιστοιχώντας σε κάθε μεγάλο κλαδί μια εποχή και στα παρακλάδια τους μήνες της.






Μήνες
Λέμε το ποίημα "Οι μήνες του χρόνου" και παρατηρούμε ότι κάθε μήνας χαρακτηρίζεται από μια λέξη . Τα παιδιά με την ενθάρρυνση της Νηπιαγωγού, αιτιολογούσαν το κάθε χαρακτηριστικό και καταλήξαμε στο ότι ο κάθε μήνας είναι ξεχωριστός και όμορφος για διαφορετικούς λόγους.
Στη συνέχεια κάθε παιδί επιλέγει να ζωγραφίσει έναν μήνα με τα χαρακτηριστικά του και σε ένα άλλο χαρτάκι τον αριθμό που του αντιστοιχεί.
π.χ Ιανουάριος "1"
Κάνουμε κολλάζ : αριθμό μήνα χαρακτηριστικό ζωγραφιά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου