Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Παιχνίδι εγραμματισμού - Απλώνω τη μπουγάδα

Τα σκοινιά απλώθηκαν, τα μανταλάκια στο κουτί και η μπουγάδα περιμένει να απλωθεί.
Πάνω σε μικρά πανάκια έχουμε αποτυπώσει τα γράμματα κεφαλαία και μικρά καθώς και τα φωνήεντα ξεχωριστά.
 Το παιχνίδι στην αρχή είναι πολύ απλό.
 Τα παιδιά απλώς πρέπει να τοποθετήσουν το ύφασμα στο σκοινί και να το στερεώσουν με ένα μανταλάκι.(Η κίνηση κάποια παιδιά τα δυσκολεύει σαν να έχουν πρώτη τους φορά δει μανταλάκι. Τους εξηγούν τα παιδιά ή εμείς πως πρέπει να πιάσουν το μανταλάκι για να ανοίξει και να αγκιστρώσει το πανί στο σκοινί)
Όταν οι ομάδες απλώσουν τα πανιά οι Νηπιαγωγοί και συντονιστές του παιχνιδιού ελέγχουμε αν φαίνονται τα γράμματα στην κάθε ομάδα που συμμετέχει και στη συνέχεια ζητάμε από τα παιδιά να μαζέψουν κάποιο από τα πανιά χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή που έχει επάνω το πανί. (Τα παιδιά που δεν έχουν ταυτίσει το σύμβολο με τη φωνή τα βοηθούμε θυμίζοντας το όνομα του παιδιού της τάξης που αρχίζει με αυτό το γράμμα)
Αυτό ήταν το δεύτερο μέρος του παιχνιδιού.
Τρίτο μέρος Οι Νηπιαγωγοί επιλέγουν δύο σύμφωνα και τέσσερα φωνήεντα. Καλούν κάποιο παιδί και ζητούν από το παιδί να σκεφτεί ποιο γράμμα από αυτά που φωνάζουν δυνατά πρέπει να επιλέξει και σε ποιο από τα δύο σύμφωνα θα πρέπει να το τοποθετήσει για να σχηματίσει τη συλλαβή που του έχουν οι Νηπιαγωγοί ζητήσει. ( Στα παιδιά τα οποία δυσκολεύονται να ακούσουν τη φωνή του φωνήεντος το παιχνίδι παίζεται με διαφορετικό τρόπο. Το παιδί επιλέγει ένα φωνήεν το διαβάζει και στη συνέχεια ακούει την εκφορά της συλλαβής και πηγαίνει να το τοποθετήσει δίπλα στο σύμφωνο και να το κρεμάσει. Τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο όταν κατανοούν τη διαδικασία της ανάγνωσης και της γραφής συνήθως ακούν μόνο το 1ο γράμμα της κάθε συλλαβής και αυτό συνήθως είναι το σύμφωνο.)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου