Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Πασχαλινά έθιμα που αναβιώνουμε στο Νηπιαγωγείο.

Κοντεύουν οι μέρες που θα αποχωριστούμε τους μικρούς μας μαθητές για το Πάσχα
 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ασχοληθήκαμε με το βάψιμο των αυγών με κόκκινη μπογιά. Ρώτησαν τα παιδιά γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά κι όχι και με άλλα χρώματα. Απευθύναμε την ερώτηση στα υπόλοιπα παιδιά και τα περισσότερα έδωσαν την απάντηση γιατί μας θυμίζουν το αίμα του Χριστού.( Παραθέτω σύνδεσμο όπου μπορείτε να πατήσετε επάνω του και να δείτε κι εσείς γιατί βάφουμε κόκκινα τα πασχαλινά αυγά γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα. Εμείς συνήθως τους διηγούμαστε την ιστορία της δύσπιστης γυναίκας)

Τα παιδιά τοποθετούν τα αυγά με τη βοήθεια της κυρίας στη λεκάνη με την κόκκινη μπογιά.
Καθώς βάφαμε τα αυγά τα παιδιά άρχισαν να ρωτούν: Κυρία φέτος θα φτιάξουμε λαζαράκια; Θα βγούμε να τραγουδήσουμε κιόλας; Τι να τραγουδήσουμε; Καλέ κυρία το Λάζαρο. Κάνουμε και οι δύο ότι δε γνωρίζουμε και τα παιδιά ενθουσιασμένα αρχίζουν να τραγουδούν το μοιρολόι του Λαζάρου. Εντάξει παιδιά αφού θέλετε τόσο πολύ να τραγουδήσουμε το Λάζαρο ναι σας υποσχόμαστε ότι θα πάμε.
Έφτασε λοιπόν και η μέρα που στολίζουμε το καλάθι που θα χρησιμοποιήσουμε για το Λάζαρο και που φτιάχνουμε τα Λαζαράκια. 
Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να κάνω μία παρένθεση για να ευχαριστήσω τον κο Χαράλαμπο Κονανά  αρτοποιό του χωριού μας γιατί κάθε χρόνο όχι μόνο μας ετοιμάζει το υπέροχο ζυμάρι που χρησιμοποιούμε για τα Λαζαράκια αλλά μας ψήνει και τα Λαζαράκια μας αφιλοκερδώς. Επίσης φέτος θέλω να ευχαριστήσω και τις μητέρες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην παρασκευή των ζυμαρένιων ανθρώπων που αναπαριστούν το Λάζαρο.

Εικόνες από την παρασκευή του Λάζαρου

Οι τάξεις σήμερα πλημμύρισαν αρώματα και χρώματα από τα λουλούδια που τα παιδιά κουβαλούσαν για να ετοιμάσουμε το καλάθι που θα χρησιμοποιήσουμε στην αυριανή μας εξόρμηση στο χωριό. 
Μία εξόρμηση που τα παιδιά με τις μελωδικές τους φωνές θα θυμίσουν σε όλους μας το θαύμα της αναστάσεως του Λαζάρου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου