Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Το βιβλίο του Νοέμβρη

Αφορμή στάθηκε για τη δημιουργία του πολύ όμορφου βιβλίου από τα παιδιά το παραμύθι της Λότις Πέτροβιτς Ανδριτσοπούλου "Τα παιδιά του φθινοπώρου".
Αφού διάβασα το παραμύθι στα παιδιά προσπαθώντας όμως να το διηγηθώ με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες στο μυαλό τους αλλά και να κρατήσω το ενδιαφέρον τους ζωντανό αρχίσαμε να συζητάμε, για τους ήρωες του παραμυθιού, τα  συναισθήματα που μας δημιούργησε η ιστορία, την αναδιήγηση της ιστορίας από τα παιδιά (απαντούσαν σε ερωτήσεις της νηπιαγωγού). Πολύ σημαντικό να μην δείχνουμε τις εικόνες στα παιδιά όταν θέλουμε τα παιδιά να εικονογραφήσουν ένα παραμύθι αλλά και για να μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές του εικόνες στο μυαλό ακούγοντας το παραμύθι.
Κάτι που θεωρώ σημαντικό πολύ όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας βιβλίο είναι να μελετάμε τα χαρακτηριστικά ενός βιβλίου. Να βλέπουμε το εξώφυλλο και τις πληροφορίες που μας δίνει μέσα από τις εικόνες και τα γράμματα που υπάρχουν σε αυτό. Να βλέπουμε μέσα στις σελίδες τι άλλο υπάρχει εκτός από γράμματα και εικόνες. Τα παιδιά παρατήρησαν πως στο τέλος κάθε σελίδας υπάρχει ένας αριθμός που μας δείχνει σε ποια σελίδα είμαστε κάθε φορά. Έτσι απαρίθμησαν τις σελίδες και βρήκαν ότι το δικό τους παραμύθι έχει 11 σελίδες.
Σας παρουσιάζουμε το παραμύθι μέσα από ένα μικρό βιντεάκι. Το κείμενο που υπάρχει αποτυπωμένο στις εικόνες είναι το κείμενο που πρότειναν τα παιδιά όταν έβαλαν τις ζωγραφιές τους στη σειρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου