Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Συνέχεια του παιχνιδιού γνωρίζω τους αριθμούς

Σήμερα τα παιδιά ασχολήθηκαν με τους αριθμούς που είχαν ανακαλύψει την προηγουμένη μέρα. Κάθε ομάδα πήρε το πιάτο της και ξεκίνησε να ξεχωρίζει τους αριθμούς σε ομάδες. Στη συνέχεια ζήτησα από τα παιδιά να αναγνωρίσουν τους αριθμούς. Κάποια παιδιά δυσκολεύονταν να αναγνωρίσουν αριθμούς μεγαλύτερους από το 5.
Το παιχνίδι συνεχίστηκε με αριθμούς μέχρι το 5 αφού πρώτα βεβαιώθηκα ότι όλοι ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν αυτά τα αριθμητικά σύμβολα.
Το παιχνίδι συνεχίστηκε έχοντας έναν μικρό βαθμό δυσκολίας.Τα παιδιά τώρα έπρεπε να βρουν συγκεκριμένο αριθμό και να τον τοποθετήσουν στο πιάτο. Ο αρχηγός κάθε ομάδας έπρεπε κάθε φορά να ελέγχει και το περιεχόμενο του πιάτου ώστε μπαίνουν μόνο οι αριθμοί που έχουν ζητηθεί.
Αφού μαζεύτηκαν όλες οι κάρτες τα παιδιά έπρεπε να τις ξεχωρίσουν αλλά και να τις τοποθετήσουν σε σειρά όπως αυτά νόμιζαν.
Κάθε ομάδα ξεχώρισε χωρίς καμιά δυσκολία τους αριθμούς. Κατόπιν τους έβαλαν σε σειρά. Σε αυτή τη φάση του παιχνιδιού υπήρχαν κάποιες διαφωνίες σχετικά με το πως θα τοποθετηθούν οι αριθμοί.
Στη συνέχεια διαβάστηκε η σειρά της κάθε ομάδας και στα παιδιά τέθηκε το εξής ερώτημα :Συμφωνείτε με τη σειρά που τοποθέτησαν τους αριθμούς;
Αν είχαν διαφωνία τα παιδιά σηκώνονταν τοποθετούσαν σε άλλη σειρά και αιτιολογούσαν γιατί ενήργησαν έτσι.(Είναι σημαντικό εδώ να υπενθυμίσω ότι δε ζήτησα κάποια συγκεκριμένη σειρά, δηλαδή να ξεκινήσουν από το 0 και να προχωρήσουν μέχρι το 5 ή το αντίστροφο). Όταν όμως ζητήθηκε από κάθε ομάδα να ελέγξει τη σειρά των άλλων ομάδων έθεσαν από μόνα τους το κριτήριο ότι πρέπει να μπουν όπως μετράμε.
Το παιχνίδι συνεχίστηκε με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Τώρα η ομάδα όταν άκουγε τον ήχο του μουσικού οργάνου έπρεπε να σηκωθεί όρθια και να περιμένουν να ακούσουν οι παίκτες το όνομά του αλλά και τον αριθμό που θα έπρεπε να φέρουν.Δε συμμετείχαν  όλοι οι παίκτες της ομάδας.
Όταν τελείωσαν οι κάρτες ζητήθηκε πάλι από τους παίκτες να βάλουν στη σειρά τους αριθμούς. Ο βαθμός δυσκολίας τώρα ήταν πολύ πιο μεγάλος γιατί οι ομάδες δεν είχαν στο πιάτο του όλους τους αριθμούς.
Μπορεί κάποια ομάδα να είχε το 0, το 3, το 4 και το 2. (ή οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό μπορείτε να σκεφτείτε. Έλειπαν δηλαδή αριθμοί) Τα παιδιά όμως δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερη δυσκολία. Υπήρχαν βέβαια και αντιρρήσεις. Δεν είναι σωστή η σειρά γιατί λείπουν αριθμοί. Προσπαθήσαμε μετρώντας να δούμε αν ήταν σωστή η σειρά ή απλώς τοποθετήσαμε στα κενά τους αριθμούς που έλειπαν.
Στο παρακάτω βίντεο στιγμιότυπα από το παιχνίδι μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου