Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Κρυφό σχολειό


Μία όμορφη μακέτα του κρυφού σχολειού δημιουργήθηκε από τα παιδιά σε συνεργασία με τη νηπιαγωγό. Ολοκληρώνοτας τη μακέτα τα παιδιά διηγήθηκαν την ιστορία που είχαν ακούσει στο Υποχρεωτικό πρωινό τμήμα με την κα Κική και θέλησαν τα νήπια να γράψουν και το θέμα στο μικρό παράθυρο την εκκλησιάς. Ξεκινούν μόνα τους και επιλέγουν μικρά και μεγάλα γράμματα για να αποτυπώσουν τη φράση. Χωρίς δυσκολία καταγράφουν τη λεξούλα το και συνεχίζουν στην επόμενη. Δύσκολο όμως να συλλάβουν ηχητικά το σύμπλεγμα συμφώνων κρ. Εκείνο που αποτυπώνουν χωρίς δυσκολία είναι το Κ και δίπλα τους συμπληρώνουν γρήγορα το Ι. Τα προτρέπω να διαβάσουν αυτό που έγραψαν ενώ ταυτόχρονα προφέρω τον ήχο της συλλαβής κρυ. Αμέσως καταλαβαίνουν πως υπάρχει κι ένα άλλο γραμματάκι. Προσπαθώ να τονίσω τον ήχο του γράμματος που λείπει και μετά από αρκετές προσπάθειες το αποτυπώνουν.(Μπορεί να πονάει λίγο ο λαιμός από την προσπάθεια ενδυνάμωσης του ήχου των συμφώνων μα ο πόνος εξαφανίζεται όταν αντικρίζεις τα ματάκια τους. που δηλώνουν πως ναι μπορώ και γράφω είμαι πολύ περήφανη, είμαι πολύ περήφανος).

Οι μακέτες συγκεντρωμένες και τα παιδιά παρατηρούν τη διαφορετική γραφή στα παράθυρα και ρωτούν : 
Κυρία αυτό είναι του Βαγγέλη ; Μα πόσο ωραία έγραψε τη λέξη και με διαφορετικά γράμματα από μας. 
Ξέρεις πως νιώθουν περήφανα για το φίλο τους. Θέλεις όμως να είναι περήφανα για την κατάκτηση του κώδικα γραφής και ανάγνωσης, μιας δύσκολης προσπάθειας στην προσχολική ηλικία,
(που έχει κατακτηθεί από τα νήπια χωρίς φωτοτυπίες , παρά μόνο με την ρουτίνα της καθημερινότητας. Μίας καθημερινής ρουτίνας που καλούνται να ανακαλύψουν την καρτέλα με το όνομα του φίλου τους, να προφέρουν τον ήχο του αρχικού γράμματος, να συγκρίνουν τη διαδοχή των γραμμάτων στην περίπτωση που υπάρχουν καρτέλες με το ίδιο όνομα, να καταγράψουν όπως μπορούν το αρχικό γράμμα του φίλου τους στον πίνακα και να επιλέξουν να γράψουν κι ένα με δυνατή φωνή δίπλα σε αυτό και να ανακαλύψουν τη φωνή της συλλαβής, αργότερα να ανακαλύψουν τη φωνή των μικρών λέξεων που προκύπτουν από το συνδυασμό των συλλαβών κι ένα πλήθος παιχνιδιών άλλων όπως η αγαπημένη τους κρεμάλα)  μα όχι ακατόρθωτης. 
Υπενθυμίζεις τότε για θυμηθείτε έγραψαν οι φίλοι σας ή η κυρία;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου