Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Χριστούγεννα

 Πάντα μα πάντα αναμένοντας τη γέννηση του Χριστούλη μας στο Νηπιαγωγείο ξεδιπλώνονται μέσα από ιστορίες αφηγήσεις τα ήθη και έθιμα της Ελλάδας σχετικά με το 12ημερο. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε από τα πιο σκανταλιάρικα πλασματάκια αυτής της εορταστικής περιόδου. 

Οι καλικάντζαροι κάθε χρόνο έχουν ξετυλίγουν το κουβάρι της ομορφιάς τους μέσα από χιλιάδες σκανταλιές που κάνουν στο σπίτι της κας Κικής αλλά και στην τάξη του Νηπιαγωγείου. Ιστορίες που της διηγήθηκε η γιαγιά της ζωντανεύουν και τα παιδιά παρακολουθούν προσέχοντας να μην εμφανιστεί και κάποιος απ' αυτούς. 

Έτσι και φέτος μέσα από την ψυχρή οθόνη του υπολογιστή οι καλικάντζαροι ζωντανεύουν με διάβασμα αφήγηση κουκλοθέατρο.

Συστήνονται, προκαλούν τα παιδιά να μαντέψουν γιατί τους ονομάτισαν με αυτά τα παράξενα ονόματα, αφηγούνται την ιστορία του αρχηγού τους......


Είμαι ο Μυτόνγκας (μαντέψτε αν βέβαια μπορείτε γιατί μου έδωσαν αυτό το όνομα) και δημιουργήθηκα για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως από τα χέρια της κας Τασούλας και της κας Κικής και παρέα με την όμορφη Μαριώ θα σας πούμε την ιστορία του Μανδρακούκου.

Ήταν κάποτε που λέτε μία πολύ όμορφη αλλά άτυχη κοπέλα η Μαριώ. άτυχη γιατί έχασε τη μάνα της και ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε κάποια πολύ στριμμένη και κακιά. Τη μαριώ την έκανε δούλα και ο μπαμπάς αν και έβλεπε δεν τολμούσε να μιλήσει γιατί όπως και η κόρη του τη φοβόταν πολύ. 

Βράδυ λοιπόν κι η στρίγγλα στέλνει τη Μαριώ στο μύλο να αλέσει το σιτάρι. Η Μαριώ και το φορτωμένο με τα σακιά στάρι ,άλογο περπατούν στο απόλυτο σκοτάδι και σε κάθε ήχο τρομάζουν, φοβούνται. Φτάνει στο μύλο μα ο Μυλωνάς άφαντος. Ξεφορτώνει και ξεκινά το άλεσμα μέχρι που μπροστά της παρουσιάζεται ο Μανδρακούκος, ο αρχηγός των καλικάντζαρων. 

Αφού έμαθε το όνομά της, την κακή της τύχη της προτείνει να την παντρευτεί, μα η Μαριώ καθώς ήταν πολύ έξυπνη τον στέλνει συνεχώς για θελήματα και όσο εκείνος λείπει προσπαθεί να τελειώσει το άλεσμα. Τον έστειλε για νυφικό, νυφιάτικες γόβες, πέπλο, κοσμήματα, γούνα και .............στο τελευταίο θέλημα έχοντας τελειώσει τη δουλειά της κρύβεται ανάμεσα στα φορτωμένα σακιά του αλόγου. Ο Μανδρακούκος εξαγριωμένος την αναζητά αλλά μάταια. Ψάχνει και στο άλογο και πλησιάζοντας στα καπούλια του για να ψάξει και εκεί το άλογο με μια κλωτσιά του βαράει το πόδι του κι αυτός κουτσαίνοντας,  βογκώντας απ΄' τον πόνο εξαφανίζεται. Από τότε κουτσαίνει και κάνει τις περισσότερες σκανταλιές.

Τώρα που έμαθες μπορείς αν θες να παίξεις το παιχνίδι και να ανακαλύψεις τι τρών' οι καλικάντζαροι όταν βρίσκονται κάτω από τη γη και όταν έρχονται στη γη. Καλή σου διασκέδαση.

Οι καλικάντζαροι και οι τροφές τους 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου