Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Βαλίτσα διατροφής

 Και ναι η βαλίτσα του μουσείου διατροφής έφτασε στο σχολείο μας. Γεμάτη τρόφιμα, κουτάλες, καρτέλες και πολλά  παιχνίδια. Αινίγματα παιχνιδομαγειρέματα δημιουργία της δικής μας πυραμίδας διατροφής.

Στα παιδιά παρουσιάσαμε την πυραμίδα διατροφής και αυτά άρχισαν να διαβάζουν τις εικόνες φαγητών που έβλεπαν. Γλυκά, κρέατα κόκκινα, ψάρια και αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδι ελιές και μπαχαρικά, φρούτα και δημητριακά.

Παρατήρησαν πως στο κάτω μέρος είναι μεγάλη και όσο ανεβαίνει στενεύει. Στη συνέχεια παρουσιάσαμε τα τρόφιμα παιχνίδια που υπήρχαν στη βαλίτσα και να προσπαθούν να βρουν σε ποια ομάδα της πυραμίδας ανήκουν. έτσι δημιουργήσαμε τη δική μας τρισδιάστατη πυραμίδα.




Συγχρόνως μας έλεγαν και που βρίσκουμε τα τρόφιμα αυτά. Το γάλα το παίρνουμε από την αγελάδα, το πρόβατο, την κατσίκα. Το αυγό το γεννάει η κότα. Το κρέας μας το δίνουν τα ζώα. Το τυρί και το γιαούρτι το φτιάχνουν οι άνθρωποι από το γάλα. Σχετικά με τα λαχανικά μας έλεγαν το όνομα του ανάλογου φυτού ή δέντρου και έτσι περάσαμε στο δεύτερο επιτραπέζιο παιχνίδι που κάθε καρτέλα θα έπρεπε να τοποθετηθεί πάνω στην αντίστοιχη εικόνα που μας το πρόσφεραν.

Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μαγειρική το παιχνίδι της μαγειρικής. Εικονογραφημένες συνταγές ντοματόσουπα σαλάτα και τα παιδιά γίνονται σεφ. Μετρούν και προσθέτουν στην λεκάνη τα υλικά και ανακατεύουν. Δοκιμάζουν και το παιχνίδι μεταμορφώνεται ανάλογα με τη δοκιμή του καθενός. Άλλοι απολαμβάνουν και εκφράζουν συναισθήματα απόλαυσης, άλλοι ξινίζονται μιας και το λεμόνι που πρόσθεσαν έπεσε πολύ, άλλοι καίγονται γιατί ήταν λαίμαργοι και το φαγητό δεν είχε κρυώσει, άλλοι κάηκαν γιατί υπήρχε πολύ πιπέρι κι άλλοι απλώς παρακολουθούν γιατί αρνούνται να δοκιμάσουν.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση στο παιχνίδι που τα παιδιά έπρεπε να τοποθετήσουν την καρτέλα (κιμάς μπριζόλες, αυγό, γάλα, τυρί, πιπεριά, μήλο ) πάνω στην αντίστοιχη εικόνα του φυτού ή του ζώου από το οποίο το παίρνουμε ήταν η δυσκολία που αντιμετώπισαν τα παιδιά, μιας και τα πάντα πλέον αγοράζονται από τα ανάλογα καταστήματα και δεν καλλιεργούνται ή μεγαλώνουν στον κήπο του σπιτιού μας. Στην εικόνα του γάλατος η πρώτη τους υπόθεση ήταν ότι το παίρνουμε από το μπακάλη του χωριού ή το ράφι του σούπερ μάρκετ. Το ίδιο βέβαια συνέβαινε και για τα λαχανικά.
Ένα από τα κρυμμένα παιχνίδια της βαλίτσας ήταν τα αινίγματα και προς έκπληξή μας δε δυσκολεύτηκαν να μαντέψουν την απάντηση με ελάχιστη βοήθεια από τις νηπιαγωγούς. Μεγαλύτερη δε ήταν η έκπληξή μας όταν μάντεψαν ένα παντελώς άγνωστο σε εμάς αίνιγμα. 
Επειδή όμως τα μαγειρέματα φέρνουν και πείνα η αναγνωριστική πτήση στη βαλίτσα σταμάτησε μιας και το γουργουρητό της κοιλιάς μας επεσήμανε πως  η ώρα ήταν περασμένη και έπρεπε να φάμε.
Συνέχεια της πτήσης στον κόσμο της διατροφής αύριο 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου