Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Του δρόμου το ασφαλές 2

 Παρατηρούμε φωτογραφίες με σήματα που τράβηξε η Νηπιαγωγός και ζητούμε από τα παιδιά να μας εξηγήσουν τι βλέπουν.

Κυρία εδώ λέει ότι πρέπει να περπατήσουμε μόνο πάνω στις γραμμές και το αυτοκίνητο θα πρέπει να σταματήσει για να περάσουμε.

Κυρία είναι κάτι παιδιά που πάνε σχολείο η κάτω πινακίδα και η πάνω είναι κάποιος που φορά στολή.

Α αυτό το ξέρω και σου λέει ότι πρέπει να σταματήσεις. Γράφει stop και το άλλο γράφει ότι δεν μπορείς να πας από κει και το παιδί δείχνει με τα χέρια του.

Κυρία αυτό λέει απαγορεύεται.



Τι νομίζετε ότι λέει αυτό το σήμα; Τα παιδιά προσπαθούν και λένε δρόμος.....αλλά... τους εξηγούμε λοιπόν ότι αυτός ο συγκεκριμένος δρόμος απλώς τελειώνει σε ένα σπίτι και ότι ο οδηγός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Κυρία εδώ λέει ότι ο μπαμπάς πρέπει να κρατάει το παιδί του για να περάσουν το δρόμο.

Α αυτό το γράμμα το ξέρω είναι το δικό μου το Ρ. Τι άραγε θέλει να πει το γράμμα σου στην πινακίδα; Δεν ξέρω αλλά από κάτω είναι ένας άνθρωπος καθιστός, σαν να οδηγεί. Προσφέραμε στα παιδιά την πληροφορία τι ακριβώς προτείνει να κάνουμε το σήμα και τονίζουμε ότι αν συναντάμε αυτά τα σήματα θα πρέπει πραγματικά να μην παρκάρουμε στις θέσεις αυτές.

Α εδώ δείχνει ένα λεωφορείο. Ωραία λοιπόν ποια είναι η πληροφορία που μας δίνει; Α κυρία μήπως ότι από δω περνάει το λεωφορείο και εδώ θα πρέπει να περιμένουμε;


Προσπαθούν να διαβάσουν τις λέξεις. Αποκωδικοποιούν μόνο τη λέξη Λιμάνι και για τις άλλες ενημερώνουμε εμείς. Είναι λοιπόν ένας δρόμος που αν συνεχίσουμε ευθεία θα μας πάει στο κέντρο της Χαλκίδας αν συνεχίσουμε και στρίψουμε θα μας οδηγήσει στο λιμάνι και στη γέφυρα της Χαλκίδας.

Τα παιδιά αποκωδικοποιούν όλα σχεδόν τα σήματα χωρίς καμιά δυσκολία και συνεχίζουμε με την ερώτηση

-Άραγε ποιον αφορούν οι πληροφορίες αυτές ;

Απαντούν τους πεζούς

-Μόνο; 

Όχι κυρία αφορά και όσους οδηγούν αυτοκίνητο ποδήλατο πατίνι. 

Ξέρετε τώρα θέλω να προσπαθήσετε να θυμηθείτε τα χρώματα που συναντήσαμε στις πινακίδες. ( Τα νήπια που έχουν αντιληφθεί ότι ρωτάμε για τα χρώματα των σημάτων απαντούν εύστοχα ενώ τα προνήπια λένε όποιο χρώμα γνωρίζουν και κάποια στιγμή κατορθώνουν να συμπαρασύρουν και τα νήπια) Οι απαντήσεις καταγράφονται και στη συνέχεια ελέγχουμε τις απαντήσεις βλέποντας μία μία τις εικόνες των σημάτων και σβήνοντας τα χρώματα που δε συναντήσαμε καθόλου.

Στη συνέχεια ρωτάμε για τα σχήματα που συναντήσαμε και με μεγάλη ευκολία τα παιδιά λένε τρίγωνο, κύκλο και ορθογώνιο.

Δημιουργούμε ομάδες σχημάτων και χρωμάτων

Τριγωνικές  πινακίδες με κόκκινο και κίτρινο χρώμα Ομάδα κινδύνου



Στρογγυλές με κόκκινο και άσπρο χρώμα. Ομάδα που απαγορεύει


Ορθογώνιες με μπλε και άσπρο χρώμα. Ομάδα που προσφέρει πληροφορίες.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου