Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Προτιμώ πόλεμο ή ειρήνη;

 Χρησιμοποιώντας τις εικόνες και τις καρτέλες που χρησιμοποιήσαμε τις προηγούμενες μέρες τα παιδιά διηγούνται την ιστορία της 28ης Οκτωβρίου και έτσι από τα παιδιά που έλειπαν ακούν από τους φίλους τους τι ακριβώς έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε και τις καρτέλες με τις λέξεις Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία. 28, Οκτωβρίου, 1940, όχι , Μουσολίνι, Χίτλερ, Μεταξάς. Χρησιμοποιούμε τις καρτέλες και αποτυπώνουμε την αφήγηση των παιδιών με γραπτό λόγο. 

Διαβάζουμε τα όσα έχουν καταγραφεί στον πίνακα εχθές και στη συνέχεια ρωτάμε τα παιδιά να μας πουν αν προτιμούν τον πόλεμο ή την ειρήνη. (οι απαντήσεις των παιδιών καταγράφονται από τη Νηπιαγωγό στον πίνακα)

Ρωτήθηκαν όλα τα παιδιά και το κάθε παιδί θα μας έλεγε και γιατί προτιμά τον πόλεμο ή την ειρήνη.

Προτιμούν τον πόλεμο γιατί: 

Δεν τον φοβάμαι τον πόλεμο.

Επειδή έχω πολλά όπλα και μπορώ να σκοτώσω τα πάντα 

Επειδή μπορώ να τους αρπάξω τα σπίτια

Προτιμούν την Ειρήνη γιατί:

Γιατί δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι από τον πόλεμο

Γιατί έχουμε φαγητά

Γιατί έχουμε τα πράγματά μας και δεν μπορεί κανένας να μας τα πάρει. 

Γιατί η χώρα είναι δική μας.

Γιατί η ειρήνη μας προστατεύει.

Γιατί δεν υπάρχει πόλεμος.

Γιατί η ειρήνη είναι κορίτσι.

Γιατί όταν έχουμε ειρήνη δεν κινδυνεύουμε. 

 Ρωτάμε τα παιδιά που προτίμησαν τον πόλεμο να μας δώσουν πληροφορίες περισσότερες σχετικά με την επιλογή τους. 

Δεν τον φοβάμαι τον πόλεμο 

Το παιδάκι υποστηρίζει ότι δεν έχει κάτι να φοβηθεί όταν γίνεται πόλεμος 

Βλέπουμε φωτογραφίες  παιδιών που έζησαν τότε

Δείχνουμε στο κινητό την παραπάνω φωτογραφία και ζητούμε από όλα τα παιδιά να μας πουν τι παρατηρούν.
Κυρία δε φορούν παπούτσια. Είναι αχτένιστα. Δεν υπάρχει η μαμά τους και ο μπαμπάς τους. Είναι άπλυτα. Πεινούν. Τα ρούχα τους είναι σκισμένα. Το παιδάκι που προτίμησε τον πόλεμο γιατί δεν τον φοβάται προβληματίζετε. Στην ερώτηση αν θα του άρεσε να ζει σε μία χώρα που υπάρχει πόλεμος τώρα μένει σιωπηλό.
Συνεχίζουμε με "Τα άλλα δύο παιδάκια που έχουν επιλέξει τον πόλεμο γιατί έχουν όπλα πολλά και μπορούν να σκοτώσουν τα πάντα " θέλοντας να μάθουμε τι ακριβώς εννοούν . Μας λένε λοιπόν ότι έχουν πολλά ψεύτικα όπλα και ότι όταν μεγαλώσουν θα αγοράσουν αληθινό για να μπορούν να πάνε για κυνήγι και να σκοτώνουν ζώα. Το ένα από τα δύο παιδάκια μας είπε πως πάει στο κυνήγι μαζί με τον πατέρα του και σκοτώνουν τσίχλες. 
Τέλος θέλουμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά την γνώμη του τελευταίου παιδιού που προτίμησε τον πόλεμο και έχει υποστηρίξει ότι θα μπορεί να τους αρπάζει τα σπίτια. Τον ρωτούμε σχετικά με το πως θα ένιωθε αν κάποιος μπορούσε τώρα να του αρπάξει τα παιχνίδια του, το σπίτι του ....Απαντά πως δεν θα του άρεσε καθόλου να συμβεί αυτό. Σκέψου λοιπόν τι ακριβώς μας είπες για τον πόλεμο. Το παιδάκι παραμένει σιωπηλό.
Τέλος και οι δυο νηπιαγωγοί λέμε στα παιδιά γιατί εμείς προτιμούμε την ειρήνη
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου