Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Του δρόμου το ασφαλές

 Σήμερα στη διάθεσή μας το παραμύθι με τον ποδηλάτη. 

Παρουσιάζουμε την εικόνα και ζητάμε από τα παιδιά να μας που τι βλέπουν. Κυρία είναι ένας ποδηλάτης που γυρίζει τον κόσμο. Όμως το όνειρό του είναι να έχει ένα καινούριο ποδήλατο. Πραγματικά κάποια στιγμή απέκτησε ένα δικό του ποδήλατο. Μα αυτό το ποδήλατο είναι διαφορετικό από τα άλλα. Είναι ένα ποδήλατο που μπορεί και μιλάει. Το ομιλών ποδήλατο μας μιλά για τον εξοπλισμό που πρέπει να φορά ο ποδηλάτης. Κάποια παιδιά έχουν ξανακούσει τη λέξη επιγονατίδα και εξηγούν στους φίλους τους ότι τα φοράνε στο γόνατο για να προστατευτούν τα γόνατα αν πέσει από το ποδήλατο. Κάποια άλλα συμπληρώνουν πως όταν κάνουν ποδήλατο θα πρέπει να φοράμε κράνος. Γιατί προστατεύει το κεφάλι μας σε περίπτωση που πέσουμε.

Μα τότε να φοράμε ένα σκουφί τους προτείνουμε κι εκείνα απαντούν πως το σκουφί είναι μαλακό ενώ το κράνος είναι σκληρό και έχει και λουράκι για να μην φεύγει από τη θέση του. Μιλούν για τα δικά τους ποδήλατα και λένε πως όταν οδηγούν πρέπει να προσέχουμε όσα προσέχει κι αυτός που οδηγεί αυτοκίνητο κι ότι τη νύχτα θα πρέπει να έχει και φώτα το ποδήλατο τους για να μπορεί ο ποδηλάτης να βλέπει. Μας μιλούν για το φωσφορίζων γιλέκο για να μπορούν να τους βλέπουν τα αυτοκίνητα τη νύχτα.

Δείχνουμε στα παιδιά την εικόνα του παραμυθιού που ο ποδηλάτης οφείλει να γνωρίζει τα σήματα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν τα παιδιά θυμόνται τι λένε τα σήματα της εικόνας και εξηγούν τι πρέπει ο ποδηλάτης να  κάνει. 




Πώς άραγε αυτός ο ποδηλάτης θα κατορθώσει να είναι ασφαλής;

  1. Πρέπει να σταματά στα φανάρια
  2. Να ελέγχει το δρόμο πριν να περάσει
  3. Να διαβάζει τα σήματα
  4. Να πηγαίνει στην άκρη
  5. Να φοράει τα σωστά ρούχα
  6. Να μην μιλάει στο κινητό 
  7. Να βλέπει πάντα μπροστά
  8. Να μην κάνει σούζες ( εδώ ένα παιδάκι μας είπε πως ο μπαμπάς του το μαθαίνει να κάνει σούζες. Τα παιδιά όταν ρωτήθηκαν απάντησαν πως ο μπαμπάς του πρέπει να τον μάθει να οδηγεί σωστά και όχι να κάνει σούζες)
  9. Να οδηγεί το ποδήλατο του στους ποδηλατοδρόμους κι αν δεν υπάρχουν εκεί που ζει να οδηγεί στην άκρη του δρόμου.
Ο φίλος μας ο ποδηλατάκιας Πατώντας τα μπλε γράμματα μπορείτε να δείτε το παραμύθι που σήμερα απασχόλησε τα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Μπράβο σας παιδιά πόσο χαιρόμαστε που σήμερα προσθέσατε στο παραμύθι και όλα όσα έχουμε συζητήσει και παίξει όλον τον Οκτώβριο στο εργαστήριο δεξιοτήτων "Του δρόμου το ασφαλές"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου